Vaikuttava Rokua

Kesälomareissulla nähtiin taas monta hienoa paikkaa, mutta yksi oli erityisen vaikuttava. Ehkä siksi, ettemme olleet lainkaan suunnitelleet reissua Rokualle, vaan päädyimme sinne puolivahingossa.

Rokua sijaitsee alle sata kilometriä Oulusta kaakkoon ja myönnän täysin, etten ollut aiemmin edes kuullut koko paikasta. Alue on täynnä jääkauden muovaamia suppia, dyynejä ja harjuja, joiden syntyä valoitti opastuskeskus Supasta löytyvä näyttely. Näyttely oli pieni, mutta hvyin toteutettu, 7-vuotiaskin jaksoi kiinnostua. Opastuskeskuksesta saimme myös alueen kartan ja patikoimmekin sitten muutaman kilometrin lenkin Syvyydenkaivon, Suomen syvimmän supan ympäristössä. Niille, jotka eivät muista, niin suppahan on kuoppa, joka on muodostunut maan sisään jääneen jäämöhkäleen sulaessa pois.

Maasto oli tietysti kovin mäkistä ja kolmevuotiasta saikin aika lailla motivoida. Ensimmäiset ylämäet menivät polkujen varsilta löytyneiden herkullisten mustikoiden avulla, mutta Syvyydenkaivon pohjalla sitten voimat (tai motivaatio) loppuivat ja pieni pääsi reppuselkään. Kovasti poika myös haikaili viime vuonna käytössä olleen lastenkantorinkan perään, mutta sen olin jättänyt ihan tarkoituksella kotiin. Tiedän että väsy iskee paljon nopeammin kantolaitteen ollessa näköpiirissä enkä ihan huvikseni enää tuota 17-kiloista kanniskele.

Jo käytöstä poistunut Rokuan rautatie, jota pitkin on aiemmin kulkenut juna alueen kahden hotellin välillä, oli lasten mielestä edelleen hieno. Erityisesti rautatien toinen vaihde hotelli Rokuanhovin pihapiirissä aiheutti riemunkiljahduksia, vaikkei ihan täysin kunnossa enää ollutkaan.

Säät eivät suosineet valokuvaamista, mutta itse asiassa minuun teki isoimman vaikutuksen rauha ja pehmeä jäkälämatto, joka levittäytyi kaikkialle ja jollaista ei poronhoitoalueilla näe. Tänne täytyy päästä uudestaan.

Jäkälämatto Rokualla

Posted by Eija / Muurahaistenpoluilla

2 comments

Kuulostaa tosi mielenkiintoiselta. Itsekään en ole koskaan käynyt Rokualla, vaikka muistankin joskus aiemminkin kuulleeni siitä, ehkä lukeneeni jostain.

Oli tosiaan hieno paikka ja voisin kuvitella että tuolla olisi myös tunnelmallista hiihdellä talvella.

Vastaa