keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Klassarinkierros lasten kanssa

Klassarinkierros Nuuksion länsiosassa ei selvästikään ole vielä noussut ihmisten tietoisuuteen, vaikka kierroksen avaamisesta on jo seitsemän vuotta aikaa. Silloinkin kun Haukkalammen ja Haltian parkkipaikat pullistelevat autoja, saa tällä puolella kansallispuistoa retkeillä suht rauhassa. Klassarinkierros on kokonaisuudessaan 4 km pituinen lenkki, joka kiertää Kurjolammen ympäri. Jos reitin kävelee vastapäivään, se kulkee ensin metsässä seuraillen puroa sekä Saarilammen rantaa, ja nousee sen jälkeen Klassarinkallion päälle. Koko kierros on hyvin merkitty violeteilla vinoneliöillä. Hieman sivussa reitiltä on Saarilammen nuotiopaikka, jonne on myös hyvä opastus.

Valo siivilöityy mäntyjen välistä matkalla Saarilammen nuotiopaikalle
Saarilammelle vievää polkua

Olen ollut Klassarinkierroksella kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla kiersimme silloin 2- ja 6 -vuotiaiden lastemme kanssa koko kierroksen, pienemmän ollessa osan matkaa kantorinkassa. Toisen kerran patikoimme 8-vuotiaiden partiolaisten kanssa Saarilammen nuotiopaikalle ja takaisin. Jälkimmäisellä kerralla jäi Klassarinkallion päälle kiipeäminen välistä, mikä saattoi aikuisia harmittaa, mutta molemmilla retkillä lasten mielestä polun ehdottomasti paras osuus oli puronvarsi. 

Klassarinkallioiden päällä on hyvä levähtää
KlassarinkalliotSaarilampi, Klassarinkierros, Nuuksio
Saarilampi


Partioretkemme aiheena oli aistiretki. Menomatkalla etsimmekin menomatkalla luonnosta erilaisia aistiaarteita: esim. jotain märkää, jotain pehmeää ja jotain kaunista Luonto- ja ympäristökasvatuksen tukiverkosto LYKEn sivuilta löytyneen mainion ohjeen mukaan. Puro ja puron yli kaatuneet puut vetivät lapsia puoleensa kuin magneetit, mutta saimme kuitenkin kaikki kuivin jaloin perille nuotiopaikalle.

Makkaran ja vaahtokarkkien paistoa Saarilammen nuotiopaikalla
Nuotioherkkuja Saarilammen nuotiopaikalla


Perille päästyä kaikilla oli jo kova nälkä, joten kävimme heti eväiden kimppuun. Eväiden syömisen lomassa tutustuimme matkan varrelta löydettyihin asioihin. Kun pahin nälkä oli ohi, vuolimme makkaritikut sekä paistoimme perinteisiä nuotioherkkuja: makkaraa ja vaahtokarkkeja.

Saarilammesta laskeva puro
Puronvarren leikkipuisto
Paluumatkalla nuotiopaikalta partiolaisille riitti ohjelmaksi käpyjen uittaminen ja puiden päällä kiipeily. Taas kerran tuli todistettua ettei luontoa parempaa leikkipuistoa ole. Autossa esikoinen pohti vielä retken tapahtumia ja lausui sitten ettei ollut tiennytkään, että kaverisuhteet voivat kasvaa näin paljon muutaman tunnin aikana. Aika hieno analyysi kahdeksanvuotiaalta.

2 kommenttia:

  1. Ihanan kuuloinen retki! :) Tuohon kierrokseen pitänee kyllä tutustua seuraavaksi, kun noilla nurkilla liikun. Kuulostaa mainiolta. Ei sillä että muiden ihmisten kohtaaminen maastossa minua varsinaisesti haittaisi, mutta en vain siedä perseilijöitä, ja vähemmän ruuhkaisella reitillä on niitä varmasti vähemmän kuin suosituimmilla. :D

    VastaaPoista
  2. Ei muakaan ihmiset sinänsä haittaa, mutta kyllä se vähän tunnelmaa vie, jos tulipaikalla on oman porukan lisäksi vaikka kolmekymmentä ihmistä, mikä ei ole keskemmällä Nuuksiota mitenkään ihmeellistä.

    Tällä retkellä meidän porukkaa oli kymmenen henkeä ja lapsista tietty aina lähtee vähän ääntä. Tuonne tulipaikalle tuli samaan aikaan yksin kulkenut mies, mutta ainakin hän vaikutti siltä ettemme häirinneet hänen oloaan :D

    VastaaPoista