Kaikki lapset metsään

Metsä innostaa, herättää uteliaisuuden, avaa aistit ja liikuttaa monipuolisesti. Samalla se rauhoittaa, auttaa jaksamaan ja vähentää aivojen ylikuormitusta. Jokaisella lapsella pitäisi olla oikeus päästä metsään. Ensi keskiviikkona 17.5 vietetään toista kertaa Suomen lasten metsäretkipäivää. Silloin kannustetaan erityisesti koululuokkia ja päiväkotiryhmiä karkaamaan metsään.

Holma-Saarijärvi, Nuuksio

Esikoisen luokka oli tällä viikolla retkellä Suomen luontokeskus Haltiassa. He olivat viettäneet hyytävän kylmästä kevätsäästä huolimatta pari tuntia ulkona luontokeskuksen ympäristössä. Hieno ja varmasti mieleenpainuva reissu. Hatunnosto opettajalle, joka yksin kaitsee pariakymmentä ekaluokkalaista. Viisas opettaja kannustikin jo syksyllä vanhempia ja muita lähtemään mahdollisuuksien mukaan avuksi luokan retkille. Esikoisen mummu oli tällä kertaa mukana. Kuuntelevat korvat ja auttavat kädet olivat olleet avuksi monissa pienissä pulmissa.

Erityisiä, kauemmas suuntautuvia metsäretkiä tärkeämpää minusta kuitenkin olisi, että lähimetsiä hyödynnettäisiin päivittäisessä opetuksessa enemmän. Esikoisen esikoulussa tehtiin metsäretkiä kerran kuussa. Metsään meneminen tuntui olevan tapahtuma, josta piti tiedottaa ennakkoon ja jonka ajankohta piti lyödä etukäteen lukkoon. Näin vaikka matkaa esikoululta Espoon keskuspuiston reunaan oli noin kaksisataa metriä.

Kuopuksen päiväkodin aikuisilla on minusta loistava asenne metsäretkeilyyn. Siitä ei tehdä mitään isoa numeroa. Iltapäivällä lasta hakiessa vaan sanotaan, että ”hyvin meni päivä, aamupäivällä oltiin kävelyllä tuolla metsässä.” Eipä siinä sen enempää.

Suomen lasten metsäretkipäivä


Tehdäänkö teidän lasten päiväkodeissa ja kouluissa metsäretkiä?

4 comments

Uunilintu / Taskut täynnä

Totta! Luonnolla on paljon myönteisiä vaikutuksia niin keholle kuin mielellekin, ja lapsia olisi hyvä totuttaa ja innostaa luontoiluun pienestä pitäen. Eikä se innostus ja kiinnostus synny katselemalla kuvia kirjoista, vaan lähtemällä itse paikan päälle metsään.

Juuri näin. Eihän kaikkien sitten aikuisena tarvitse olla eräjormia, mutta kunnioitus ja ymmärrys luontoa kohtaan syntyy jo varhain.

Juuri tuon asenteen haluaisi leviävän päiväkodeissa ja kouluissa, että lähimetsä (jos sellainen siis löytyy) on pihan jatke, jota voi käyttää ihan päivittäin. Meidän päiväkodissa metsäretket ovat myös pienten ryhmässä luonteva osa toimintaa, mistä olen tosi iloinen. Ei siellä metsässä joka päivä käydä, mutta ei metsässä vietetystä ajasta myöskään erikseen sen kummemmin raportoida tai tiedoteta etukäteen.

Kiva kuulla, että teidänkin päiväkodissa osataan hyödyntää metsää arjessa. Jotenkin tuntuu, että monessa paikassa mihin tahansa, niin metsään kuin muuallekin piha-aitojen ulkopuolelle lähteminen on iso asia. Sinänsä ymmärrettävää varsinkin, jos henkilökuntaa on liian vähän lasten määrään nähden, mutta tosi harmi.

Vastaa