Makuupussit tuulettumassa

Lasten makuupussit -kokemuksia ja vinkkejä

Alkuun riittää sama makuupussi, jota käytetään vaunuissa tai rattaissa

Molemmat lapsemme ovat nukkuneet telttaöitä 1-vuotiaasta alkaen. Siinä vaiheessa lapset nukkuivat vielä päiväunensakin ulkona, joten teltassa ja makuupussissa nukkumisessa nukkumista ei tarvinnut erikseen opetella. Pienellä lapsella sama makuupussi, jota käytetään rattaissa, sopii hyvin myös teltassa yöpymiseen, kunnes lapsi kasvaa siitä ulos.

Alla olevassa kuvassa näkyvällä kombinaatiolla teimme kevät-kesä-syysretket alle 4- ja 8 -vuotiaden lasten kanssa.

makuupussit rivissä

 

Vasemmalla oma Rab Ascent 500 (naisten mukavuuslämpötila +1°C). Vieressä esikoisen Deuter Starlight Exp, jonka pituutta voi säätää vetoketjulla. Pituudensäätömahdollisuus on ollut kätevä, sillä molemmat lapset ovat voineet  käyttää samaa makuupussia. Lämminveriset lapset ovat nukkunut siinä tyytyväisenä alhaisimmillaan +5°C:ssa. Viimeisenä rivissä on kuopuksen Ticket to Heaven -merkkinen lämmin untuvamakuupussi, joka on tarkoitettu talvella rattaissa käytettäväksi. 

Kun kuopuksemme kasvoi ulos rataspussista, oli esikoinen jo n. 140 cm pitkä ja ostin toiseksi makuupussiksi lapsille Cumuluksen Lite Line 400 -aikuisten kapeahkon untuvapussin lyhennettynä versiona. Tästä lisää alempana.

Meidän lasten retkimakuupussit taaperoiän jälkeen

Deuter Starlight Exp

Tämä lapsille suunniteltu makuupussi on ollut meillä käytössä siitä saakka kun esikoinen oli kolme vuotta. Makuupussin jalkopäässä on vetoketju, jonka avulla pussin pituutta saa säädettyä. Vetoketjun ollessa kiinni makuupussi soveltuu enintään 140 cm pitkälle lapselle. Vetoketju avattuna pussiin mahtuu valmistajan mukaan 170 cm pitkä lapsi.

Kun makuupussi otettiin käyttöön, poikamme oli vasta reilun metrin pituinen. Makuupussin jatko-osa osa käännetään pussin sisäpuolelle, jossa se täyttää mahdollista ylimääräistä ilmatilaa. Silti makuupussin jalkopäähän jäi tilaa aika paljon ja laitoinkin sinne vielä varavaatteet mytyksi, jottei lapsi valunut kokonaan makuupussin sisälle. Kesäretkillä ylimääräinen tila ei haitannut. Kylmän sään retkille suosittelen hankkimaan tuon kokoiselle pienemmän makuupussin.

Makuupussin mukana tullut kuljetuspussi on juuri sopivan kokoinen. Hieman harjoittelemalla ainakin kouluikäinen lapsi pystyy itse pakkaamaan makuupussin kuljetuspussiin. Silti makuupussi on pakattuna järkevän kokoinen ja mahtuu vaikka lapsen omaan reppuun. Painoa tälle synteettisellä täytteellä olevalle makuupussille tulee n. 1kg (täytteen määrä 380g).

Lasten makupusseille ei ole samanlaista lämpötilastandardia kuin aikuisten makuupusseille, joten valmistajakaan ei ole antanut tälle pussille lämpötilasuosituksia. Meidän lapset ovat tarjenneet nukkua tässä pussissa +5ºC:ssa. Parhaiten tämä makuupussi sopii mielestäni kuitenkin +10- +15ºC:sta asteeseen. Lämpiminä kesäöinä kannattaa avata vetoketjua tai pitää makuupussia peittona.

Meidän Starlight Exp makuupussia on nyt käytetty yli seitsemän vuotta ja pussi on edelleen hyvässä kunnossa ja aktiivisessa käytössä. Vetoketjut, narut ja tarrat toimivat moiteettomasti.

Lue lisää: Miten valita makuupussi lapselle ja minkälaisia makuupusseja on tarjolla

Cumulus Lite Line 400

Kun esikoinen oli 140 cm pitkä, tuli tarve ostaa perheeseen toinen lasten makuupussi. Uteliaisuudesta päädyin tilaamaan hänelle Cumuluksen aikuisten untuvamakuupussin lyhennettynä versiona. Tilaamassani makupussissa käyttäjän maksimipituus on n. 170 cm.  Lyhennykselle tuli lisähintaa normiversioon verrattuna 20€.

Cumuluksen Lite Line -pussit ovat malliltaan kapeita, joten arvelin että ne sopisivat myös lapsen käyttöön. Näin olikin, alempana vertailukuva, jossa Deuter Exp ja Cumulus Lite Line 400 päällekkäin.

Cumuluksen pussissa ei ole pituuden säätöä, koska se on tarkoitettu aikuisille. Pussia kuin pussia pystyy kuitenkin helposti lyhentämään kuminauhalla tai hiuslenkillä. Lyhentäminen kannattaa tehdä niin, että ylimääräinen kangas menee pussin sisälle lisälämmöksi.

Kuten nimestä voi päätellä, tämä makuupussi on kevytversio, jossa on kevyet kankaat ja riisuttu varustelu. Sisätaskua ei esimerkiksi ole, mutta ei sellaista ole tarvittukaan.

Ensi alkuun pelkäsin, että ohut kangas ajatuisi helposti vetoketjun väliin, mutta vetoketjun muotoilu onneksi estää tämän aika hyvin.

Toinen mikä minua tässä makuupussissa mietitytti, oli kankaiden kestävyys lasten käytössä. Kolmen vuoden käytössä mitään vaurioita ei ole kuitenkaan tullut.

Myös makuupussin kuljetuspussi on kevytversio ja niin pieni, että lapsen on hankala saada makuupussia survottua sen sisälle. Pakkauspussin pohjasta myös puuttuu kahva, josta pitää kiinni makuupussia pakkauspussista pois otettaessa. Meillä onkin tälle makuupussille erillinen hieman isompi ja kätevämpi pakkauspussi.

Untuvamakuupussina Cumulus painaa selvästi vähemmän kuin Deuterin synteettinen lasten pussi (700 g vs. 1000 g) ja menee myös pienempään tilaan. Aikuisten mukavuuslämpötila tällä makuupussilla on +2ºC ja tuntumani onkin, että pussi on hieman lämpimämpi kuin Deuter Starlight Exp. Nyt jos olisin ostamassa Lite Line 400 -makuupussia lapselle, niin tilaisin sen kuitenkin isommalla untuvamäärällä, jotta se riittäisi pikkupakkasillekin.

Kaiken kaikkaan olen ollut tyytyväinen tähänkin makuupussiin. Se toimii hyvin lasten käytössä, vaikka ei olekaan lapsille suunniteltu.

Lue lisää: Lämmin makuupussi lapselle ja vinkit kylmän sään telttaöihin lapsen kanssa

Lapsi osaa pakata makuupussin itse, kun siinä on sopiva pakkauspussi

Lapsi kannattaa ottaa alusta saakka mukaan kaikkiin retkipuuhiin ikä ja kiinnostus huomioon ottaen. Makuupussin pakkaaminen kuljetuspussiin voi aluksi tuntua lapsen näkökulmasta melkein mahdottomalta tehtävältä.

Lapsi kyllä oppii pakkaamisen, kun saa harjoitella rauhassa ja kuljetuspussi on sopivan kokoinen. Alusta alkaen kannattaa opettaa, että makuupussi laitetaan pakkauspussiin sullomalla. Aloitetaan jommastakummasta päästä ja pienissä erissä sullotaan koko makuupussi kuljetuspussin sisään. Aikuinen voi ensin pitää kuljetuspussia paikoillaan kun lapsi sulloo makuupussia sen sisälle.

Kuljetuspussin voi myös jättää kokonaan pois, jos rinkan vuoraa yhdellä isolla muovipussilla (esim. jätesäkki) tai jos tietää, ettei sadetta tai muuta rinkan kastumisen vaaraa ole.

Joskus näkee, että makuupussi taitellaan ensin nätiksi rullaksi ja yritetään sen jälkeen laittaa kuljetuspussin sisälle. Tämä tapa ei kuitenkaan toimi kuin ylisuuren kuljetuspussin kanssa.

Makuupussin sullominen kuljetuspussiin

Lopuksi vielä vinkkejä makuupussin huoltoon ja säilytykseen

Makuupussia kannattaa säilyttää kotona väljästi, esimerkiksi isossa säilytyspussissa tai henkarissa roikkumassa. Näin pussin pehmusteet pysyvät kuohkeina.

Käytön jälkeen on tärkeää tuulettaa makuupussista yön aikana kertynyt kosteus pois ennen kuin se pakataan kuljetusta tai säilytystä varten.

Itse tuuletan makuupussit lisäksi aina retken jälkeen joko sisällä tai ulkona kuivaustelineessä. Noin kerran vuodessa pesen lasten makuupussit pesukoneessa ja kuivaan alhaisella lämmöllä kuivausrummussa. Turhaan makuupussia ei kannata pestä, muuten se menettää lämpöominaisuuksiaan.

Vastaa