Outokummun kaivosmuseo ja lasten kaivos

Joku voisi kuvitella, että kivet ovat tylsiä. Jos kesälomasi suuntautuu Outokummun lähelle, kannattaa silti ehdottomasti mennä Outokummun kaivosmuseoon. Vanhan kaivoksen ympärille on onnistuttu rakentamaan alue, jossa viihtyvät niin lapset kuin aikuisetkin. Alueella pääsee muun muassa kulkemaan vanhaan kaivoskäytävään, ihmettelemään isoja koneita ja kiipeämään näkötorniin sekä tietysti tutustumaan kaivoksen historiaan.

Alueella on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että siellä hujahtaa helposti kokonainen päivä. Lapsille on isot kaivosaiheiset leikkipaikat sekä sisällä että ulkona. Leikkipaikoilta löytyy esimerkiksi kiipeilytelineitä, labyrintti, kaivinkoneita sekä kaivoskärryt, joilla voi siirrellä hiekkaa Suomen suurimmassa hiekkalaatikossa. Ravintolassakin on vielä erillinen leikkipaikka sarjakuvalehtineen ja leluineen.

Kippiauton mallinen kiipeilyteline
Kaivosvaunuja lapsille
Labyrintti sisällä
Hieno kiipeilyteline ulkona

Lapsille ja aikuisille järjesteään opastettuja kierroksia vanhaan kaivokseen. Kuopus osallistui vuorenpeikon kierrokselle, joka tutustutti lapset satumaailman kautta kaivoskäytävään. Esikoinen taas halusi ehdottomasti tutkia käytäviä itse. Yhden kaivoskäytävän päästä löytyi kivinäyttely, jossa itselle tuttuja kiviä olivat lähinnä graniitti, kvartsi ja ametisti. Minecraftia urakalla pelannut esikoinen katseli kiviä hetken ja huudahti: ”Lapis lazuli, en tiennytkään että sitä on oikeasti olemassa!”

Vanhan kaivoksen tunneliOutokummun vanha kaivos on kaiken kaikkiaan kiehtova paikka. Kaiken muun lisäksi geokätköjäkin kaivoksen läheisyydessä on useampi. Yhden kiipesimme hakemassa ja toista etsime tovin kuitenkaan löytämättä. Päivän lopuksi mies kiipesi kaivostornin näköalatasanteelle. Itse en enää jaksanut. Sieltä olisi  hahmottanut koko kaivosalueen ja samalla saanut myös perspektiiviä siihen, minkälaista alueella on ollut silloin kun kaivos on ollut toiminnassa.

vanhaa ja uutta yhdessä kaivosalueella

Kaivosmuseo ja lasten kaivos ovat auki kesäaikaan, tarkemmat aukioloajat, hinnat ja opastettujen kierrosten lähtöajat kannattaa tarkistaa museon sivuilta www.vanhakaivos.com

Vastaa