Lähde seikkailemaan Espoon Keskuspuiston poluille

Espoon keskuspuistossa kiertää kolme hyvin erityylistä merkittyä luontopolkua: Tikankierros, Olarin terveysluontopolku ja Espoon keskuspuiston Metsäpolku. Merkittyjen polkujen ja ulkoiluteiden lisäksi alueelta löytyy vaikka kuinka paljon pieniä merkitsemättömiä polkuja, joita ei välttämättä näy kartallakaan. Kun astut tälläiselle polulle, pois pääreiteiltä, ei vastaantulijoita yleensä pahemmin ole, vaikka ollaan Suomen toiseksi suurimman kaupungin vilkkaimpien asuinalueiden läheisyydessä.

Liikenteen äänet kyllä kuuluvat kaikkialle, mutta pienillä poluilla voimistuu silti lintujen laulu. Voit nähdä polulla loikkivan sammakon tai pakoon pyrähtävät peurat. Näiltä poluilta on kokemattomankin helppo aloittaa metsäseikkailu.

Luontoporttien kautta keskuspuistoon

Espoon keskupuiston laidoilla on kuusi eläinaiheista porttia puistoon. Jokaisen portin läheltä löytyy kartta ja infotaulu alueesta.

Espoon keskuspuiston eläinportit Espoon palvelukartalla, jossa näkyy myös kolmen tässä kirjoituksessa esitellyn luontopolun reitit:

Olarin Jänisportti

Keskuspuisto on lähivirkistysalue, suurin osa ihmisistä saapuu puistoon kotoaan kävellen tai pyöräillen. Isoimmat parkkipaikat löytyvät Puolarmetsästä (Puolarmaari) ja Olarin koulun vierestä (Olarinniityntie).

Talvella alueella risteilee latuja, mutta suurimmaksi osaksi ladut kulkevat erillisinä urina ulkoiluteiden vieressä, eikä kävelijöiden tarvitse etsiä talvisin uusia reittejä. Tästä poikkeuksena on osa Latokasken kuntoradasta, jota myös Espoon keskuspuiston metsäpolku kiertää. Metsäpolun rasteille kannattaakin siis suunnata lumettomaan aikaan. Silloin niiden esittelemät kohteet ovat muutenkin paremmin näkyvissä.

Lähtisitkö kiertämään valmista luontopolkua, poikkeaisitko merkitsemättömälle polulle, vai etsisitkö kenties kiintorasteja tai geokätköjä?

Klikkaa alta suoraan sinua kiinnostavaan kohtaan tekstissä

1) Tikankierros, 3 km

Tikankierros on perinteinen luontopolku, joka kulkee pääosin luonnonsuojelualueilla keskuspuiston koillisosassa. Luontopolku on merkitty maastoon keltaisin reittimerkein sekä puisin viitoin. Tikankierros tarjoilee juurakkoista metsäpolkua, kauniita kallioita, pienen pätkiä pitkospuita sekä kauniin lammen, jonka rannalle pysähtyä. Varsinaisen luontopolun pituus on 3 km, sen lisäksi tulee kävelyä ulkoiluteitä pitkin polun varrelle.

Tikankierros

Tikankierroksen lähtöpisteet

Tikankierroksen varteen pääsee helpoiten joko pohjoisesta Sunan huuhkajaportin kautta tai idästä Kuurinniityn asuinalueen läpi. Jos haluaa aloittaa taululta numero yksi, kannattaa tulla huuhkajaportin kautta.

Aloitus Sunasta

Sunasta tullessa Tikankierrokselle kannattaa suunnata Sunanniityntien ja Alamäentien risteyksestä (karttalinkki), missä on pieni leikkipuisto ja sen vieressä hiekkakenttä. Bussi 136 pysähtyy tässä (pysäkit Soliseva E6150/E6152) ja leikkipuiston vierestä löytyy parkkipaikka.

Mössenskär

Leikkipaikalta katsoen hiekkakentän oikealla puolella kulkee ulkoilutie, joka vie huuhkajaportille ja siitä eteenpäin Mössenkärin lammen luona olevaan luontopolun lähtöpisteeseen. Sekä huuhkajaportilla että lammella on opastaulut. Polun lähtöpisteeseen on parkkipaikalta/bussipysäkiltä n. 700 m.

Tikankierroksen varrella on myös muuta jyrkkä ja kivikkoinen paikka

Aloitus Kuurinniitystä

Kuurinniityn suunnasta tullessa lähin bussipysäkki on Hopeatie (E6154/E6155). Siitä kävellään ensin n. 700 metriä Hopeatietä ja sitten Hopearinnettä pitkin, kunnes tullaan pienelle parkkipaikalle (karttalinkki). Parkkipaikan perältä pääsee ulkoilutielle, jota lähdetään kulkemaan etelään (vasemmalle). Tästä on luontopolun infotaululle vielä n. 300 metriä.

Lasten kanssa Tikankierrokselle

Tikankierros on suurimmaksi osaksi helppokulkuista metsäpolkua, mutta lastenvaunujen kanssa sinne ei kannata lähteä. Reitin varrelta löytyy niin juurakkoista polkua kuin pitkospuita.

Polku risteää useammassa kohdassa isojen ulkoiluteiden kanssa, joten siitä voi kulkea vain osan. Rakennettuja taukopaikkoja ei ole, lukuun ottamatta muutamaa penkkiä Mössenskärin rannalla. Eväshetkeä varten voi kiivetä kiivetä kalliolle tai istahtaa kaatuneen puun päälle.

Lue blogista retkikertomukseni Tikankierrokselta: Geokätköilyä lasten kanssa Espoon keskuspuiston luontopolulla

2) Olarin terveysluontopolku, 2 km

Olarin terveysluontopolku, paitsi esittelee luontoa, myös kutsuu pysähtymään metsän äärelle kuin lapsi. Käyttämään kaikkia aisteja luonnon tuntemiseen. Polun taulujen tehtävät on ajateltu erityisesti ihmisille, joille metsässä kulkeminen ei ole arkipäivää. Tältä polulta kannattaa kuitenkin jokaisen poimia mieleen harjoitteita myös muuallakin tehtäviksi.

Olarin terveysluontopolun lähtöpiste

Olarin terveysluontopolun lähtöpiste (kartalla) on Olarin kuntoradan varrella, lähellä Ylismäentien parkkipaikkaa. Lähtöpisteessä on yllä näkyvä opaskartta sekä viitta polulle. Terveysluontopolun varteen pääsee myös Espoon Steinerkoulun pohjoispuolelta kulkevaa ulkoilutietä pitkin. Tällöin saavut ensimmäiseksi ykkösrastin tuntumaan, isojen kivenlohkareiden viereen.

Sekä Ylismäentien ja Olarinkadun mutkassa olevalla parkkipaikalla että Steinerkoulun vieressä on viitta luontopolun suuntaan. Molemmista suunnista tultaessa matkalla on myös alueella olleen vanhan luontopolun harmaantuneita viittoja. Älä hämäänny niistä, vaan etsi alla oleva kartta tai sininen terveysluontopolun viitta.

Olarin terveysluontopolun kartta

Pysäköinti

Ylismäentien ja Olarinkadun mutkassa sekä Ylismäentien varressa on pienet parkkipaikat. Lisäksi Espoon Steinerkoulun vierestä (Olarinniityntie 7) löytyy iso parkkialue. Parkkipaikoilta on matkaa luontopolun varteen noin 200 metriä.

Julkinen liikenne

Olarin terveysluontopolkua lähimmät bussipysäkit sijatsevat Ruomelantien, Olarinkadun tai Kuunkadun varrella. Kaikilta näiltä on matkaa Ylismäentien ja Olarinkadun mutkassa olevalle luontopolun viitalle puolisen kilometriä ja siitä vielä itse polulle parisataa metriä.

Lasten kanssa Olarin terveysluontopolulle

Olarin terveysluontopolku on mukavan lyhyt pienempienkin kanssa kierrettäväksi. Puolessa vällissä polkua, kallion päällä, on myös taukopaikka pöytineen. Lastenvaunuille polku ei kuitenkaan sovellu, sen verran kivikkoa ja juurakkoa pienellä polulla on.

Lue blogista retkikertomukseni Olarin terveysluontopolulta: Olarin terveysluontopolku yllätti tunnelmallaan

3) Espoon keskuspuiston metsäpolku, 3 km

Espoon keskuspuiston metsäpolku, 3 km tuo esiin lähiluonnon monimuotoisuutta sekä esittelee kaupunkimetsän metsänhoitoa helpon reitin varrella. Polku tukeutuu Latokasken kuntorataan ja sen voi kiertää vaikka pyörällä. Vaikka kaikki polun taulut ovat luettavissa ulkoilutieltä käsin, kannattaa niiden kohdalla piipahtaa myös metsän puolella.

Espoon keskuspuiston metsäpolun lähtöpiste

Espoon keskuspuiston metsäpolku kiertää Latokasken kuntoradalla Vanttilan ja Latokasken välissä. Reitin lähtöpiste on Vanttilan päässä, keskuspuiston sammakkoportilla. Reitille voi lähteä myös Latokasken päästä, keskuspuiston kaurisportilta. Tällöin ensimmäisenä vastaan tulee rastitaulu 6 Molemmilta porteilta löytyy Metsäpolun infotaulu ja alueen kartta.

Vanttila, Espoon keskuspuiston metsäpolun aloitus

Pysäköinti

Keskuspuiston metsäpolulla ei ole omaa parkkipaikkaa. Latokasken puolella, Pellavakaski-tien päässä on kolmen auton parkkipaikka aivan kaurisportin tuntumassa. Muita pysäköintipaikkoja löytyy lisäksi hyvin muutaman sadaan metrin päästä polusta sekä Vanttilasta (Vantilaaksontie tai Vanttilanpuiston parkkipaikka) sekä Latokaskesta (esim. Kaskipihan parkkipaikka).

Julkinen liikenne

Lähimmät bussipysäkit löytyvät Vanttilasta Vantinlaaksontien varrelta (Simaportti E5237, n. 500 m polun lähtöpisteeseen) sekä Latokaskesta, Latokaski-tien varrelta (pysäkit Latokaski E4313/E4314, n. 1 km polun lähtöpisteeseen)

Espoon keskuspuiston metsäpolku lasten kanssa

Tämän luontopolun voi kiertää lastenvaunujen kanssa ulkoilutietä pitkin, koska kaikki rastitaulut ovat tien varressa. Ainoa kohde, joka ei näy tielle, on ysirastin pieni suo ja sekin on vain 20 metrin päässä tiestä.

Jos lähtee liikkeelle Vanttilan päästä, kannattaa piipahtaa myös Espoon kaupunginpuutarhan viheralueella sekä Vanttilanpuiston leikkipaikalla.

Katso blogista lisää kuvia Espoon keskuspuiston Metsäpolun varrelta: Espoon keskuspuiston metsäpolku -oodi lähiluonnolle

4) Friisinkallion luonnonsuojelualue

Friisinkallio on pieni, hieman erillinen metsäalue Espoon keskuspuiston eteläpuolella. Sinne ei helposti vahingossa eksy sillä autotie erottaa sen varsnaisesta keskuspuistosta. Friisinkalliolla kannattaa kuitenkin ehdottomasti piipahtaa, erityisesti kesäaikaan. Alueella on ihania kallioita käppyräisine mäntyineen, pieni rehevä lähdealue ja jopa yllättävän kokoinen suo.

Friisinkallio on yksi 550-vuotisjuhlien kunniaksi vuonna 2008 perustetuista luonnonsuojelualueista. Alueelta löytyy 16 luontokohdetta, jotka on merkitty alueen reunoilta löytyviin karttoihin. Luontoon kohteita ei ole merkitty, joten kannattaa napata kuva kartasta puhelimeen. Kartta löytyy myös Friisilän omakotiyhdistyksen sivuilta.

Friisinkallion luonnonsuojelualueella pääsee Puolarintietä kulkevilla bussilla (pysäkki Kalliolähde). Autoilijalle löytyy pysäköintipaikkoja Holmankorven varrelta.

Näköalakallio

Näköala Friisinkallion päältä

Täältä, puiden lomasta, näkee yli Olarin kattojen. Taivaanrannassa erottuvat niin Haukilahden vesitorni kuin Suomenojan voimalan piiput. Varoituksen sana kuitenkin: kalliolla saattaa olla rikkoutunutta lasia, joten pienimpien kanssa pitää olla tarkkana. Koiria en toisi tänne ollenkaan. Muualla alueella en ole lasia nähnyt.

Espoon keskuspuiston kiintorastit

Keskuspuiston kiintorastit sijaitsevat alueen eteläisessä osassa ja niille onkin helpoin suunnata Puolarmaarista tai Olarin koulun luota. Rastit on päivitetty viimeksi vuonna 2022 ja niitä on yhteensä 23. Kartan saa tulostettua Espoon kaupungin sivuilta. Rasteista voi valita kierrettäväksi itselle sopivan määrän ja sopivassa järjestyksessä.

Puolarmaarin alueelta löytyy myös lapsille ja suunnistuksen aloittelijoille suunnatut Espoon suunnan rastit, joista lisää tietoa ja kartta löytyvät Espoon suunnan sivuilla. Vuoden 2022 rastit ovat paikallaan kunnes ne uusitaan kesäksi 2023.

Espoon keskuspuiston hauskimmat geokätköt lasten kanssa haettaviksi

Espoon keskuspuistosta löytyy paljon kivoja geokätköjä. Alle olen kerännyt muutaman keskuspuiston kätkön, jotka varmasti ilahduttavat etsijää. Lisäksi esimerkiksi Tikankierroksen varrella on kätköjä, joista on helppo aloittaa.

Kätkön nimiKätkön koodiSuosikki-pisteitäSuosikki-piste%Premium-kätkö
HEP! -putkiGC6Z93R9238%Ei
Espoon keskupuiston metsäpolkuGC8YBVZ5222%Ei
Hakosillan käpyGC4GCQG3411%Ei
Espoon autonäyttelyGCA0YMB4527%Kyllä

Jos et ole geokätköillyt aikaisemmin, lue ensin kirjoittamani aloittelijan opas: Lasten kanssa geokätköilemään.

Vastaa