Popkornia trangialla

Popkorni on nopeasti valmistuva retkieväs, josta useimmat lapset pitävät.

Popkornin valmistaminen trangialla on periaatteessa yhtä helppoa kuin liedelläkin, mutta tarkkana saa olla, jotta popparit eivät pala pohjaan. Alumiininen astia johtaa hyvin lämpöä eikä kattilan ravistelu onnistu.

Ainekset 1.75L kattilaan:

  • 1dl popkornin jyviä
  • n. ½ dl öljyä (sen verran, että kattilan pohja peittyy, mutta jyvät eivät ui öljyssä)
  • suolaa maun mukaan

Tapa 1: Kuumenna ensin öljy

Kaada öljy kattilaan. Lisää muutama popkornin jyvä. Kuumenna keskilämmöllä. Kun jyvät poksahtavat, on öljy tarpeeksi kuumaa. Lisää jyviä siten, että pohjalla on yhden jyvän paksuinen kerros. Laita kansi päälle ja säädä kaasu aivan pienelle. Poksunnan hidastuessa käännä kaasu kokonaan pois. Hetken kuluttua ota kansi pois, lisää suolaa ja sekoita.

kuvasarja popkornien valmistamisesta trangialla

Tapa 2: Kaikki kerralla kattilaan

Kaada öljy kattilaan. Lisää popkornin jyviä siten, että niitä on yhden jyvän paksuinen kerros. Laita kansi päälle ja kuumenna jyviä keskilämmöllä. Kun poksunta alkaa, säädä kaasu pienelle. Poksunnan hidastuessa käännä kaasu kokonaan pois. Hetken kuluttua ota kansi pois, lisää suolaa ja sekoita.

Tämä tapa toimii parhaiten kylmällä säällä

Älä tee niin kuin minä tein eli trangiapopcornia ei kannata yrittää tehdä

  • vesisateessa, huppu päässä.
  • helteellä käyttäen neljän vuodenajan kaasua.
  • niin, että kääntää kaasun pois vasta kun poksunta on loppunut kokonaan
  • laittamalla jyviä enemmän kuin yhden kerroksen kattilan pohjalle.

Jos kuitenkin käy huonosti ja popkornit palavat pohjaan, niin kattilan voi saada vielä puhdistettua hinkkaamalla mustia kohtia sokeripalalla. Alla oleva kattila tosin taitaa olla menetetty tapaus. Muutama pohjaan palanut kohta sokeripalalla kyllä puhdistuu, mutta puhdistaminen myös naarmuttaa kattilaa.

Pohjaanpalanut trangian kattila

Oletko sinä tehnyt popcorneja trangialla? Millä estää pohjaanpalaminen?

3 comments

Varpuslintu // Viikarivartti

Kiitos vinkeistä! En ole ikinä kokeillut retkipoppareita, vaikka olen usein miettinytkin, että niitä voisi olla hauska tehdä. Ehkäpä syksyn vaelluksella… 😀

Eija /Muurahaistenpoluilla

Kannattaa kokeilla 🙂 Palavat tosiaan kyllä aika herkästi pohjaan, ainakin minun hyppysissäni. Suosittelen kääntämään kaasun pois mieluummin liian aikaisin kuin vähänkään liian myöhään.

Mukavaa vaellusta!

[…] Olen kuullut popcornien toimivan trangialle tehtynä erinomaisesti. Tätä en ole ehtinyt vielä kokeilemaan. Retkiohje löytyy Muurahaisten poluilla -blogista: Popcornia trangialla […]

Vastaa