Bergans Birkebeiner Jr 40 – oma valintani alakoululaisen rinkaksi

Mitä toivon koululaisen rinkalta? Millä perusteella valitsin meidän 8-vuotiaalle ensimmäisen oman rinkan?

 • Istuu hyvin lapsen selkään
 • Kasvaa lapsen mukana
 • Helppo pakata
 • Sisälle mahtuu lapsen omat tavarat, myös partioretkelle
 • Tyhjänä mahdollisimman kevyt
 • Kestää käyttöä

Näillä kriteereillä valitsin kuopukselle Bergans Birkebeiner Jr 40:n. Rinkka on kevyimmästä päästä lasten rinkkoja, mutta siinä on kuitenkin omasta mielestäni kaikki tarvittavat ominaisuudet ja se on juuri sopivan kokoinen alakoululaisen käyttöön.

Tässä artikkelissa kerron miksi juuri tämä on minun valintani.

Birkebeiner Jr 40 vähän alle 140 cm pitkän lapsen selässä, selkäosan pituus lyhyimmässä säädössä

30-40 L kokoinen rinkka on mukavan kokoinen alakouluikäiselle, niin perheen telttaretkille kuin partioon

Esikoiselle hankin aikoinaan suoraan 50 L kokoisen rinkan. Ajattelin että se menee pitkään ja sinne mahtuvat varmasti kaikki tavarat myös partioretkillä. Tuo 50 L osoittautui kuitenkin aivan turhan isoksi alakoululaiselle.

Iso rinkka kyllä istui lapsen selkään, mutta koko tilavuudelle ei ollut ikinä tarvetta. Jos rinkan pakkasi täyteen, niin siitä tuli ihan liian painava ollakseen lapsen mielestä mukava kantaa useamman kilometrin matkaa telttapaikalle.

Myöskin partioretkillä kaikki lapsen tavarat olisivat hyvin mahtuneet 40-litraiseen tai alkuun 30-litraiseen rinkkaan.

Meidän kuopus on ikäisekseen pitkä ja siksi rinkkaa valitessa päädyin 40-litraiseen versioon. Lapsen omat tavarat ja vaatteet mahtuvat väljästi rinkan sisälle. Se istuu hyvin selkään, mutta siinä on kasvuvaraa niin että rinkka menee lapselle useamman vuoden.

Meidän kouluikäisen rinkkaan tulevat tavarat ovat alla. Muut varusteet ovat aikuisen rinkassa.

 • Makuupussi ja makuualusta (alustan voi kiinnittää myös rinkan ulkopuolelle)
 • Kerrasto, villasukat, sormikkaat (yöasuksi/varavaatteeksi)
 • Kuoriasu
 • Hammasharja ja -tahna, unilelu
 • Istuinalusta
 • Juomapullo
 • Puukko
 • Otsalamppu
 • Pientä evästä kävelymatkalle

Partioretkelle varusteita tarvitaan hieman enemmän, mutta kuten alla olevasta kuvasta näkyy, näiden varusteiden kanssa rinkkaan jää vielä hyvin ylimääräistä tilaa.

Lapsen rinkkaan telttaretkelle tulevat tavarat, rinkan kokonaispaino n. 4 kg.
Ylemmän kuvan tavarat pakattuna rinkkaan, joka on vähän alle 150 cm pitkän lapsen selässä. Rinkka on pakattu väljästi ja silti siihen jää vielä hyvin tilaa, sekä päätaskuun että läppätaskuun. Lisäksi solumuovisen makuualustan voisi kiinnittää rinkan ulkopuolelle.

Katso blogista myös pakkauslistani, jota käytän kun lähden lapsen kanssa telttailemaan. Tein listan kun lapset olivat leikki-ikäisiä, ja se toimii edelleen. Vain isompi osa tavaroista on nykyään lapsen omassa rinkassa.

Pakkauslista äidin ja lapsen telttaretkelle

Birkebeiner Jr 40 on tarkoitettu n.140-164 cm pituiselle lapselle

Birkebeiner Jr 40 on tarkoitettu n. 140-164 cm pituiselle lapselle. Meidän kuopus oli hieman alle 140 cm saadessaan rinkan 8-vuotislahjaksi. Kuvaa ei tuolloin tullut otettua, mutta uskon että tämä rinkka olisi toiminut hyvin jo 135 cm:llekin, ainakin jos lapsi on pitkäselkäinen.

Toisaalta maksimipituuskin tuntuu pitävän hyvin paikansa: myös 170 cm pitkä ja hoikka esikoinen testasi rinkkaa eikä se hänelle enää pituuden puolesta istunut, levydestä kyllä. Birkebeiner Jr on siis selvästi oikeasti lasten mitoille tehty malli.

Bergans Birkebeinerista on myös 30-litrainen versio, joka sopii 116-152 cm pitkälle lapselle

Pienikokoisemmalle lapselle sopii Birkebeiner Jr:n 30-litrainen versio, joka valmistajan mukaan käy jo 116 cm pitkälle lapselle eli jo pienimmille ekaluokkalaisille.

30-litraisen rinkan joutuu ehkä pakkaamaan tiiviimmin, koska vaikka pienemmät vaatteet menevät pienempään tilaan, niin muut varusteet ovat todennäköisesti saman kokoisia kuin vähän pidemmällä lapsella. Pienempi rinkka toisaalta varmistaa sen, ettei rinkasta tule liian painava lapsen kokoon nähden.

Selkäosan pituutta voi säätää portaattomasti

Birkebeiner Jr:ssa rinkan selkäosan pituutta on helppo säätää, mikä on tosi hyvä, koska lapset kasvavat hurjaa vauhtia. Säätö on toteutettu tarranauhalla. Kun tarraa nostaa, selkäosaa saa liu’utettua portaattomasti korkeussuunnassa juuri oikeaan kohtaan. Tarra on kuitenkin jämäkkä eikä lähde omia aikojaan luistamaan.

Birkebeiner Jr 40 selkäosan säätö
Rinkan selkäosa lyhimmässä (vasemmalla) ja pisimmässä (oikealla) säädössään

Birkebeiner Jr istuu hyvin selkään ja saa säädettyä niin kesä- kuin talvivaatteiden kanssa sopivaksi

Istuvuus on tietysti henkilökohtaista ja siksi rinkka pitäisi aina sovittaa lastin kanssa. Tämä rinkka tuntuu istuvan meidän kuopuksen selkään tosi hyvin. Liikkuminen; niin kävely, juokseminen kuin kiipeily onnistuvat rinkka selässä. Selkäosa asettuu mukavasti ja lantiovyön saa tarpeeksi kireälle kesävaatetuksella. Toisaalta säädöt riittävät myös paksun toppatakin kanssa.

Kevyimmästä päästä lasten rinkkoja

Voisi kuvitella, että lasten rinkat tehtäisiin mahdollisimman kevyiksi. Aikuisten rinkkojen korkeaa painoa perustellaan usein sillä, että niillä voi kantaa mukavasti hyvinkin raskasta kuormaa sekä materiaalien hyvällä kestävyydellä. Lasten ei kuitenkaan ole tarkoituskaan kantaa kovin painavaa lastia eikä materiaalien tarvitse olla tehty huippuvaativiin olosuhteisiin.

En ole löytänyt tietoa siitä kuinka paljon lapsen rinkka saa lastattuna painaa, mutta amerikkalaisten tutkimusten mukaan koulurepun paino saisi olla 10-20% lapsen painosta. Retkillä rinkkaa tulee kannettua pidempiä matkoja ja aikoja kuin koulumatkoilla. Toisaalta oikein lastattu ja säädetty rinkka on varmasti ergonomisempi kantaa kuin kirjoja täynnä oleva koulureppu, jossa ei välttämättä ole mitään säätöjä eikä yleensä esimerkiksi lantiovyötä. Siten voisi ajatella, että tuo sama sääntö olisi sovellettavissa myös lapsen rinkan kantamiseen.

Oma lapseni painoi 8-vuotiaana noin 30 kg eli tämän laskukaavan mukaan hänen rinkkansa olisi saanut painaa lastattuna 3-6 kg. Siihen nähden tuntuu ihan hullulta, että joidenkin valmistajien pelkkä rinkka saattaa painaa tyhjänä jopa 1.5 kg.

Rinkan paino ei tietenkään ole ykkösasia lasten rinkkojen suunnittelussa. Mutta välillä tuntuu, että se unohtuu kokonaan kun markkinoille tuodaan uusia malleja ja mallin uudistuessa rinkan paino saattaa enemmänkin kasvaa kuin vähentyä.

Bergans Birkebeiner Jr 40 :n paino jää himpun alle kiloon (960 g). Mieluusti näkisin vieläkin kevyemmän lasten rinkan, mutta tämä on selkeästi kevyimmästä päästä.

Helppo pakata ja sopivasti taskuja

Birkebeiner junioreissa on kahteen osaan jaettu päätasku, kaksi erillistä taskua läpässä sekä kaksi joustavaa sivuataskua. Päätaskun alaosaan pääsee käsiksi erillisen vetoketjun kautta.

Itse koen tuon pääosaston jaottelun kahteen hieman turhaksi, en kaipaa sellaista omaankaan rinkkaani, saati sitten lapsen. Jättäisin tämän ominaisuuden mieluusti pois. Sen sijaan ohut tasku ja läpivienti juomarakolle ja -letkulle voisi olla mukava lisä.

Joustavat sivutaskut ovat kätevät, sinne voi sujauttaa juomapullon tai vaikka märät sadevaatteet, joita ei halua rinkan sisälle.

Isommassa läppätaskussa on hyvä pitää kävellessä tarvittavia eväitä sekä usein tarvittavia pieniä tavaroita, kuten vaikka lapsen omaa puukkoa. Tästä taskusta löytyy myös klipsi avaimille. Pienempään läppätaskuun voi laittaa vaikka puhelimen. Siellä se on tarvittaessa nopeasti käsillä, ja silti hyvässä tallessa jos tuon taskun pitää pääsääntöisesti kiinni.

Rinkan mukana tulee myös erillinen reilunkokoinen sadesuoja, joka on helppo jättää pois matkasta säätiedotuksen niin salliessa.

Yhteenveto

Omasta mielestäni lapsen rinkan paino on oleellinen asia. Mitä kevyempi rinkka, sitä mukavampi lapsen on kulkea. Tuntuu turhalta, jos rinkalla on reilusti painoa jo tyhjänä. Mieluummin valitsen lapselle rinkan josta on hieman karsittu ominaisuuksia, jos se on mukavan kevyt.

Tärkeintä kuitenkin on, että rinkka istuu hyvin lapsen selkään. Että sitä on lapsen mielestä mukava kantaa ja helppo käyttää. Nämä vaatimukset Bergans Birkebeiner täyttää.

Tällä hetkellä Birkbeinerin lasten rinkkoja ei harmillisesti ole kovin hyvin Suomessa saatavilla, varsinkaan kivijalkakaupoissa, jossa niitä pääsisi sovittamaan. Mielelläni näkisin niiden löytävän tiensä vielä suomalaisiinkin kauppoihin.

Vastaa