Bergön luontopolku ja lintutorni Espoon Suvisaaristossa – hieno uusi lähiretkikohde

Espoon Suvisaaristo on ollut tähän saakka tuttu lähinnä vesillä liikkujille. Uusi luontopolku, jykevä lintutorni, opasteet sekä viralliset parkkipaikat tuovat alueen luonnon paremmin saavutettavaksi myös patikoijille. Tamä on hieno lähiretkikohde, jonne pääsee helposti myös bussilla ja pyörällä.

2.5 km pituinen luontopolku on pääasiassa helppokulkuinen, muttei kuitenkaan esteetön ja muutama vähän jyrkempikin kallioinen kohta polun varrella on. Polku on merkitty kirkkaanvihrein maalimerkein sekä risteyksissä olevin kyltein. Parkkipaikoille on tulossa infokyltit ja polun varrelle kohdetauluja.

Lintutorni kohoaa 16 m korkeuteen luontopolun alkupuolella, lyhyen huoltotien päässä. Tornin huipulta, puiden latvojen yli aukeavat näköalat niin merelle kuin kaupungin suuntaan. Tornin juurella on lisäksi pöytäryhmä evästelyyn. Tulenteko ja telttailu ovat alueella kiellettyjä eikä myöskään huussia ole.

Saapuminen

Suvisaarentien ja Bergöntien risteys, josta käännytään lintutornille
Bergöntien risteyksessä on sekä bussipysäkki että pieni parkkipaikka. Isompi parkkipaikka on lähempänä lintutornia

Osoite: Bergöntie, Espoo

Bussilla

  • Bussin 145 (Matinkylän metroasema – Suvisaaristo) pysäkki on aivan Bergöntien risteyksessä, n. 150 m luontopolulta ja n. 400 m lintutornilta.
  • Bussi kulkee arkisin kaksi kertaa ja sunnuntaisin kerran tunnissa ja sen kyytiin voi hypätä myös Soukan metroaseman luota.

Autolla

  • Suvisaarentien ja Bergöntien risteyksessä, n. 150 m luontopolulta, on pieni, neljän auton paikka. Isompi, 15 auton pysäköintialue on Bergöntien varressa, lähempänä lintutornia. Ethän pysäköi Bergöntien varteen.
  • Kaupunki hoitaa Bergöntien talvikunnossapidon isommalle parkkipaikalle saakka.

Pyörällä

  • Lähialueilta tai vaikka Soukan metroasemalta on helppo tulla luontopolulle pyörällä. Ainoastaan viimeisen puolen kilometrin matkalta puuttuu pyörätie ja sen joutuu ajamaan kapeahkon Suvisaarentien laitaa. Soukan metroasemalta pyörämatkaa on reilut viisi kilometriä.
  • Pyörällä pääsee lintutornin juurelle saakka, mutta varsinainen luontopolku sijaitsee luonnonsuojelualueella eikä siellä saa pyöräillä.

Bergön luontopolku

Suvisaaristossa Bergön ja Ramsön välinen salmi on aikojen saatossa muuttunut maankohoamisen myötä salmesta maaduntalahtikorveksi. Tuo alue on suojeltu jo 1982 Ramsösundin luonnonsuojelualueena. Myöhemmin, vuonna 2009 suojelualuetta on kasvatettu Bergön-Ramsön -luonnonsuojelualueen myötä.

Alueella on kulkenut polkuja ennenkin, mutta niille on viitoitettu luontopolku, joka vie kulkijan läpi vanhan kuusivaltaisen metsän, joka on koti yli kolmellekymmenelle lintulajille. Nämä ovatkin eteläisen Espoon lajirikkaimpia alueita.

Vanhat polkumerkinnän olivat keltaisia, mutta ne on uusittu 2022 kirkkaanvihreiksi.

Bergön puolella kulkeva luontopolku tekee lenkin Bergöntien molemmin puolin. Länsipuolen lenkki on hieman pidempi, 1.4 km, itäpuolen taas vähän lyhyempi, 1.1 km. Luontopolun kiertämisen voi aloittaa joko lintutornin parkkipaikan kulmalta tai jo lähempänä Suvisaarentietä, missä polku ylittää Bergöntien.

Lintutornille johtava osuus Bergöntiestä on jyrkähkö, mutta luontopolulle pääsee jo mäen alta, kohdasta jossa polku ylittää Bergöntien.

Polku kiemurtelee ajoittain aivan pienenä ja toisinaan hieman isompana metsän halki ja kallioiden yli. Rakennettuja taukopaikkoja ei polun varrella ole, mutta lintutornin vierestä löytyy yksi pöytäryhmä evästelyä varten.

Bergön lintutorni

Bergön lintutorni on helposti saavutettavissa. Hieman parkkipaikan jälkeen tornille kääntyy huoltotie, jota pitkin ei tarvitse kävellä reilua sataa metriä enempää kun jo on tornin juurella.

Lintutornille johtavan huoltotien alku isomman parkkipaikan läheisyydessä
Maisema lintutornista Soukan suuntaan

Torniin kannattaa kiivetä erityisesti kauniilla säällä, ja ottaa vaikka kiikarit mukaan. Jos ei lintujen tarkkailua niin kaukaisempien kohteiden tunnistamista varten. Varsinkin isompien lasten kanssa on hauska katsella kaupungin suuntaan ja miettiä mitä rakennuksia missäkin suunnassa oikein näkyykään.

Lintutorni on tukeva ja siinä on hyvät, korkeat kaiteet. Ylös uskaltaa siis kiivetä pienempienkin lasten kanssa.

Tämä kirjoitus on julkaistu joulukuussa 2022.

Aivan Suvisaariston tuntumassa kulkee toinenkin ihana luontopolku, jonne kannattaa ehdottomasti suunnata lasten kanssa. Pääset katsomaan tunnelmia tuolta Hanikan luontopolulta aiemmasta kirjoituksestani.

Vastaa