Vanttila, Espoon keskuspuiston metsäpolun aloitus

Espoon keskuspuiston metsäpolku – oodi lähiluonnolle

Espoon keskuspuiston metsäpolun kaksitoista rastitaulua kertovat kaupunkimetsän hoidosta sekä lähiluonnon monimuotoisuudesta helposti saavutettavassa muodossa. Taulut on sijoiteltu Latokasken ja Vanttilan väliselle kävelyreitille ja Latokasken kuntoradan varteen, yhteensä noin 3 km matkalle. Reitin voi aloittaa niin Vanttilan sammakkoportilta kuin Latokasken kaurisportilta, molemmissa paikoissa on metsäpolun infotaulu. Varsinaista parkkipaikkaa ei ole, mutta kadunvarsipaikkoja löytyy sekä Latokaskesta että Vanttilasta.

Espoon keskuspuiston metsäpolun tarkoitus ei ole tuoda paikalle retkeilijävirtoja kaukaa. Sen tarkoitus on esitellä lähiluontoa ja avata silmät lenkkipolun tai työmatkan varrella olevalle metsälle. Sen tarkoitus on sekä olla helposti saavutettavissa ja esteetön että saada kurkistamaan hieman syvemmälle metsään, jonka läpi ehkä päivittäin kuljet.

Espoon keskuspuiston metsäpolun kaksitoista rastitaulua kertovat kaupunkimetsän hoidosta sekä lähiluonnon monimuotoisuudesta helposti saavutettavassa muodossa. Taulut on sijoiteltu Latokasken ja Vanttilan väliselle kävelyreitille ja Latokasken kuntoradan varteen, yhteensä noin 3 km matkalle. Reitin voi aloittaa niin Vanttilan sammakkoportilta kuin Latokasken kaurisportilta, molemmissa paikoissa on metsäpolun infotaulu. Varsinaista omaa parkkipaikkaa ei ole, mutta kadunvarsi- ja muita parkkipaikkoja löytyy sekä Latokaskesta että Vanttilasta.

Polun kiertääkseen ei tarvitse poistua leveältä ulkoilutieltä. Kuitenkin, jos pystyy siirtymään taulujen kohdalla kaksi, kolme tai vaikka kymmenen metriä metsän puolelle, saa taulujen sisältö aivan uuden merkityksen.

Metsäpolun kartan löydät Espoon kaupungin sivuilta.

Espoon keskuspuisto, Latokaski.

Metsäpolku kuljettaa kaupunginpuutarhalta vanhan kuusikon kautta nuoren sekametsän vehreyteen

Toisella puolella ulkoilutietä aukeaa peltomaisema ja toisella Espoon kaupunginpuutarhan suorat puurivistöt. Ollaan sukeltamassa Suomen toiseksi suurimman kaupungin tärkeään lähiluontokohteeseen, Espoon keskuspuistoon.

Kaupunginpuutarhan alueella Vanttilassa voi tutustua erilaisiin puutarhakasveihin tai vaan viettää aikaa kauniissa ympäristössä. Puutarhasta löytyy myös hyvä leikkipaikka.

Espoon kaupunginpuutarha Vanttilassa

Tie nousee mäkeä ylös. Täältä löytyy ensimmäinen rastitaulu, joka esittelee 80-vuotiaan kuusivaltaisen metsän tien vieressä. Taulussa kerrotaan metsän kuusia vaivaavan juurikääpäsienen, joka tekee niistä huonokuntoisia. Nostan katseeni ylöspäin ja huomaan, että useampi kuusi on katkennut latvuksestaan.

Juurikäävän vaivaama kuusi

Jatkaessani matkaani puusto muuttuu. Ensin ohitan notkelmassa olevan lehtometsän, jonka luona kaikki kesäillan hyönteiset tuntuvat parveilevan ja johon auringonvalo ei enää yllä. Sen jälkeen saavun avoimemmalle alueelle ja pysähdyn nuoren sekametsän ääreen. Metsä on täynnä eri kokoisia ja eri näköisiä kasveja. Tuntuu, että sieltä löytyvät kaikki vihreän sävyt, jotka ilta-aurinko saa hehkumaan.

Sekametsää Latokasken kuntoradan varrella

Espoon keskuspuistosta löytyy myös kaksi muuta luontopolkua, jotka ovat kauneimmillaan kesäasussaan. Löydät niiden esittelyt ja muita vinkkejä keskuspuiston poluille blogijutustani:

Lähde seikkailemaan Espoon Keskuspuiston metsäpoluille

Latokasken kaurisportti

Latokasken kaurisportilta metsäpolku kääntyy takaisin pohjoiseen

Latokaskeen päin kuljettaessa katselen nuorta kuusimetsää, jonka läpi on monet kerran lenkilläni juossut. Voi kuinka kauniilta se näyttääkään.

Ja toisaalta, kuinka komeita ovat nuo mäen rinteessä korkeuksiin kohoavat männyt.

Korkeuksiin kohoavat männyt

Metsäpolun salaisuus on pieni suo kuntoradan varrella

Reitin kauneimmat kohdat löytyvät kuitenkin mielestäni tuon mäntyjä kasvavan rinteen jälkeen. Ensin vastaan tulee metsäpolun yhdeksäs kyltti, joka kehottaa astelemaan metsään, pienen avosuon laitaan. Tänne ovat minunkin askeleeni monesti johtaneet, sen jälkeen kun löysin suon. Joka kerta se näyttää erilaiselta ja joka kerta tunnen olevani erityisessä paikassa. Mietin kuinka moni ulkoilutietä pitkin kulkeva edes tietää tämän suon olemassaolosta, saati sen äärelle olisi pysähtynyt.

Latokasken suo

Yksi kauneimmista paikoista on puronvarsi saniaisineen

Toinen paikka, johon usein itse pysähdyn, löytyy tien varresta pian suon jälkeen. Tien vieressä solisee kirkas pieni puro, jonka vierellä saniaisten vihreys erottuu ruskeasta maapohjasta. Tätäkään ei ohi mennessä välttämättä huomaa, jos ei erityisesti jää katsomaan.

Kuljeskelen näissä metsissä usein. Kiitos silti Espoon kaupunkitekniikan keskukselle siitä, että nyt näen täällä vielä monta uutta kerrosta.

Julkaistu 7.8.21

Vastaa