Högbergetin luola sisältä

Högbergetin luola, Kirkkonummi –ainutlaatuinen retkikohde

Högbergetin luola Kirkkonummella on ainutlaatuinen retkikohde. Tämä virtauseroosion muokkaama luola eli vaakasuora hiidenkirnu on syntynyt viimeisen jääkauden vesimassojen voimasta. Luolalle johtaa merkitty polku Porkkalantien varressa olevalta pieneltä parkkipaikalta yli Högbergetin kallion.

Högbergetin luolan sisäänkäynti

Högbergetin luola pähkinänkuoressa

  •  Ainutlaatuinen, kaunis luola Kirkkonummella, Porkkalantien varressa.
  • Luolalle johtaa hyvin merkitty, n. 500 m pituinen polku parkkipaikalta.
  • Polku on osittain melko hankalakulkuinen eikä sovellu lastenvaunuille.
  • Parkkipaikan osoite: Porkkalantie n. 160. Ainakin googlen kartoista parkkipaikka löytyy nimellä ”Högbergetin luola pysäköinti”. Parkkipaikalle mahtuu noin 4 autoa ja se on maksullinen. Maksun voi suorittaa Mobilepaylla tai tilille, maksutiedot löytyvät parkkipaikan taulusta. Parkkipaikka on aurattu talvella.
  • Luolan lähelle pääsee myös bussilla: linjat 902 ja 902 K Kirkkonummen matkakeskukselta.
Högbergetin luolan parkkipaikka

Reitti Högbergetin luolalle

Reitti Högbergetin luolalle lähtee Porkkalantien varressa olevalta pieneltä parkkipaikalta. Reitin alkuosa kulkee leveää uraa pitkin, mutta pian ensimmäisen kallion luokse saavuttaessa polku kääntyy metsään ja muuttuu pienemmäksi.

Polku kiipeää kalliota pitkin ylös Högbergetin päälle laskeutuakseen toisella puolella takaisin alas. Itse luola sijaitsee Högbergetin alarinteessä, mäen vastakkaisella puolella parkkipaikalta katsoen.

Kallion päälle saakka polku on suhteellisen helppokulkuinen, mutta muuttuu hankalammaksi heti kun aletaan laskeutumaan toiselta puolelta alas. Varsinkin märällä ja jäisellä kelillä jyrkimmissä kohdissa saa olla tarkkana. Luolalla voi kuitenkin hyvin poiketa myös talviaikaan.

Kartta Högbergetin luolalle johtavista poluista
Kartta Högbergetin luolan ympäristöstä. Kartalla näkyy parkkipaikka, bussipysäkit, polut ja luolan sijainti.

Reitti on hyvin merkitty ruskeilla ”luola” -kylteillä. Niitä kannattaa seurata tarkasti sillä luolaa ei ylärinteen suunnasta näe ennen kuin on jo hyvin lähellä ja polkuja risteilee alueella enemmän kuin yllä olevassa kartassa näkyy.

Högbergetin ympäri pohjoispuolelta kiertävä isompi väylä on luolan lähellä olevan ratsutilan säännöllisessä käytössä, kuljethan luolalle nimenomaan merkittyä reittiä pitkin. Myös parkkipaikka on ratsutilan omistajan retkeilijöille rakentama, ainakin itse maksoin siitä pyydetyn pienen käyttömaksun mielelläni.

Högbergetin luolan reittimerkintä
Polku Högbergetin luolalle
Reitti Högbergetin luolalle on osittain hankalakulkuinen

Högbergetin luola on jääkauden muovaama vaakasuora hiidenkirnu

Viimeisen jääkauden vesimassat ovat muovanneet luolan erityiseksi, näin kaunista muotoa ei kovin usein tule vastaan. Itse asiassa tämä on ilmeisesti Suomen ainoa luola, joka on samalla vaakasuora hiidenkirnu.

Högbergetin luola on reilut kuusi metriä pitkä ja osittain niin korkea, että aikuinenkin voi mahtua seisomaan siellä. Luolaan tulee valoa sekä suuaukosta että katon kautta takaosasta, kivenlohkareiden välistä. Otsalamppua täällä ei siis ainakaan valoisina kesäpäivinä tarvitse.

Poikkea myös Högbergetin korkeimmalla kohdalla

Högbergetin päällä kannattaa poiketa hetkeksi reitiltä. Kallion päällä kulkeva polku johdattaa mäen korkeimmalle kohdalle, josta aukeavat näkymät yli Kirkkonummen peltojen. Tuulettomana ja aurinkoisena päivänä tässä on loistava paikka pysähtyä syömään eväitä.

Högbergetin laki

Katso blogistani myös: Lapsiperheen helpot retkikohteet Kirkkonummella

Myös Högbergetin etelärinne on vierailun arvoinen

Högbergetin etelärinteessä on hienoja jyrkänteitä lohkareikkoineen. Isot kivenlohkareet muodostavat koloja, jopa pienempiä luolia. Varsinaisella luolalla käynnin jälkeen kannattaakin vielä seikkailla pieniä polkuja pitkin lohkareiden välissä. Takaisinpäin suosittelen kuitenkin palaamaan merkittyä reittiä. Jos yrittää kiertää kalliota kokonaan etelän puolelta, joutuu helposti joko liian lähelle taloja tai kiipeilemään jyrkänteille.

Vastaa