Kolmen kahvilan hiihtoretki Rukalla

Viisi kilometriä helpohkoa latua, kolme latukahvilaa, neljä parkkipaikkaa. Sellainen hiihtoreitti löytyy Rukan Vuosselista. Sekä Korpikahvilalta että kahvila Lammintuvalta löytyy lisäksi kaikenlaista tekemistä lapsille, niin maksullista kuin maksutonta.

Vuosselin kierros on Rukan suosituimpia latuja ja sopii hyvin lapsiperheille. Koko kierroksen pituus on 12 km, mutta pienempien lasten kanssa siitä voi helposti hiihtää vain osan ja palata samaa reittiä takaisin. Hiihtämällä reittiä vastapäivään Rukanlaakson tai Uuttusuon parkkipaikalta Lammintuvalle pääsee kauniisiin maisemiin, mutta välttää reitin isoimman mäen Vuosselijärven pohjoispuolella. Tällä eteläisellä osuudella ovat myös reitin kaikki kolme kahvilaa.

Vuosselin reitin kahvilat:

Kaikkien kahviloiden luokse pääsee autolla, joten mikä tahansa näistä voi toimia myös retken lähtö- tai päätepisteenä.

Kahviloiden sijainnin ja välimatkat näet esimerkiksi Ladulle.fi -palvelusta.

Hiihtoretki Uuttusuolta Lammintuvalle

Rukan vuokramökkimme sijaitsi lähellä Uuttusuon kahvilaa, joten lähdimme hiihtämään suoraan mökin pihasta. Retken olisi voinut aloittaa myös minkä tahansa kahvilan parkkipaikalta. Esikoinen, äitini ja minä hiihdimme viiden kilometrin matkan Lammintuvalle. Esikoinen sai autokyydin tuvalta takaisin mökille, me aikuiset palasimme hiihtäen.

Ensimmäinen etappi mökiltä Uuttusuolle kulki esikoisen toiveesta umpihangen kautta, vaikka valmis hiihtolatu olisi mennyt aivan mökin ikkunan alta. Hanki kantoikin lasta hyvin. Minä ja äitini sen sijaan sujuttelimme suosiolla moottorikelkan jälkeä pitkin. Puolen kilometrin hiihdon jälkeen saavuimme Uuttusuon kahvilan eteen, ja silloin olikin jo hyvä aika pysähtyä retken ensimmäiselle evästauolle. Lättyjen paistaja oli juuri laittanut pannun lämpeämään, joten hetken odottelun jälkeen saimme päivän ensimmäiset ohukaiset.

Uuttusuolta läksimme latua pitkin seuraavalla etapille, kohti Korpikahvilaa. Muutama sata metriä hiihdettyämme seurueen vanhimmalta katkesi toinen sauva. Koitin ehdotella kääntymistä takaisin, mutta eihän sellainen käynyt laatuunsa. Niinpä mummu jatkoi matkaa yhdellä ehjällä sauvalla. Onneksi keli oli nanopohjasuksille täydellinen, joten matkanteko sujui näinkin. Matkalta soitin huoltojoukoille ja mies toimitti anopille uudet sauvat Korpikahvilan pihaan.

Korpikahvila

Korpikahvilan nuotiopaikalla pidimme mehutauon. Uusilla voimilla ja sauvoilla hiihdimme hyvillä mielin retken pisimmän, 2.8 km osuuden Lammintuvalle, jonne mies siirtyi kuopuksen kanssa autolla.

Sekä Korpikahvilalla että Lammintuvalla riittää tekemistä lapsille

Korpikahvilalla ja Lammintuvalla vierähtää helposti pidempikin aika lasten kanssa. Molempien pihapiiristä löytyy ilmaiseksi ulkoleluja ja mäenlaskuvälineitä kahviloiden aukioloaikoina. Lammintuvalla voi myös kokea vauhdin hurmaa napakelkassa.

Lisäksi molemmista paikoissa on maksullisia aktiviteetteja: Vuonna 2022 Korpikahvilalla oli ainakin poniratsastusta ja lasten husky-ajelua. Lammintuvalla taas lasten moottorikelkkailua, porojen ruokintaa ja koko perheen koiravaljakkoajeluita. Kaikkiin näihin pääsi ilman ajanvarausta, mutta tarkemmat ohjelmatiedot kannattaa silti tarkistaa kahviloiden omilta sivuilta.

L

Lammintuvan pulkkamäki

Itse en ihan suunnattomasti pärisevästä huvista innostu, mutta moottorikelkkailu taisi kyllä kruunata lasten retken.

Juttu kirjoitettu 4/2018

Päivitetty 4/2022

Vastaa