Lapsen puukon valinta ja huoltaminen

Opas lasten puukoista: minkälainen on hyvä puukko lapselle ja kuinka sitä kannattaa huoltaa, jotta puukosta olisi iloa mahdollisimman pitkään.

Lähdin ottamaan selvää minkälainen on hyvä puukko lapselle ja kuinka sitä kannattaa huoltaa, jotta puukosta olisi iloa mahdollisimman pitkään. Kysyin asiaa suoraan suomalaisilta puukonvalmistajilta. Saamistani vastauksista kokosin sinulle tämän oppaan lasten puukoista.

Kiitokset asiantuntemuksesta Iisakki Järvenpää, Kauhavan puukkopaja, Marttiini ja Peurapuukko!

Mitkä ovat tärkeimmät ominaisuudet lasten puukossa?

Lapsen puukossa kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin ominaisuuksiin, jotka tekevät siitä paitsi mukavan käyttää niin samalla myös turvallisen:

  • Sopivan kokoinen kahva: puukon tulee istua käteen, jotta siitä saa hyvän otteen. Hieman kasvuvaraa voi olla, mutta liian iso puukko on hankala käyttää.
  • Laadukas ja helposti huollettava terä. Turvallinen puukko on terävä. Tylsällä puuukolla pitää käyttää paljon voimaa ja se lipsahtaa helpommin.
  • Sormisuojahela. Tämä puukon kahvan ja terän välissä oleva suoja lisää turvallisuutta etenkin ensipuukoissa.

Puukon valinta riippuu aina lapsesta, tilanteesta ja lapsen harjaantuneisuudesta puukonkäyttäjänä. Vanhemmat ovat parhaita asiantuntijoita arvioimaan oman lapsensa taitotasoa.

Myös lasten puukot ovat oikeita, teräviä työkaluja. Lasten tulee käyttää puukkoa aina aikuisen valvonnassa. Varsinkin alussa puukonkäytön oikeaan ja turvalliseen tekniikkaan täytyy kiinnittää runsaasti huomiota, ja tähän tarvitaan aikuisen ohjausta.

Minkälainen on hyvä puukko alle kouluikäiselle?

Erityisesti alle kouluikäisen puukossa on hyvä olla sormisuoja puukon ja terän välissä. Myös pyöristettyä kärkeä kannattaa harkita, erityisesti jos lapsella ei ole aiempaa kokemusta puukoista.

Sopiva terän pituus alle kouluikäisten puukossa on noin 6-8 cm.

Monella valmistajalla onkin valikoimissa tällaisia ensipuukon nimellä kulkevia puukkoja, jotka sopivat erityisen hyvin puukon käytön harjoitteluun pienille lapsille.

Minkälainen on hyvä puukko alakoululaiselle tai pienelle partiolaiselle?

Myös alakoululaisen puukossa on hyvä olla sormisuojahela, erityisesti jos lapsi ei vielä ole kokenut puukonkäyttäjä.

Jos puukko on lapsen ensimmäinen, tylppää kärkeäkin voi miettiä, mutta useimmiten alakoululaiset osaavat jo toimia teräväkärkisen puukon kanssa. Jos puukkoa on tarkoitus käyttää erityisesti vuolemiseen tai muuhun tarkempaan työskentelyyn, silloin kannattaa valita teräväkärkinen malli.

Alakoululaisen puukossa sopiva terän pituus on n. 8-10 cm.

Osalla valmistajista on myös partiopuukon nimellä kulkevia puukkoja. Nimestään huolimatta nämä eivät ole tarkoitettu vain partiolaisille tai partiokäyttöön, vaan sopivat yleispuukoksi kenelle tahansa lapselle. Ja toisinpäin: partiolaisen puukossa ei tarvita mitään erityisiä ominaisuuksia, jotka erottaisivat sen tavallisesta lasten puukosta.

Terämateriaaliksi hiiliteräs vai ruostumaton teräs?

Lasten puukkojen teriä tehdään sekä hiiliteräksestä että ruostumattomattomasta teräksestä. Molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa.

Ruostumaton teräs on huolettomampi käyttää, koska nimensä mukaisesti se ei ruostu helposti vaikka sen unohtaisi hieman kosteana tuppeen. Se voikin olla hyvä valinta ihan ensimmäiseen puukkoon.

Toisaalta hiiliteräspuukko on paljon helpompi pitää terävänä ja se soveltuu erityisen hyvin vuolemiseen. Pienikin lapsi kyllä oppii puukon kuivaamisen kun häntä siihen neuvotaan.

Miten lapsen puukkoa kannattaa huoltaa?

Puukko kannattaa aina pyyhkäistä puhtaaksi heti käytön jälkeen. Jos puukon tuppi on kostea, on hyvä antaa puukon ja tupen kuivua erillään muutama päivä ennen säilytykseen laittamista, jotta puukko ei pääse ruostumaan.

Hiiliteräksestä tehty puukon terä kannattaa myös öljytä kevyesti ruokaöljyllä, mikä suojaa puukkoa ruostumiselta. Ruostumattomasta teräksestä tehty puukko kestää hieman huolimattomampaa säilytystä. Täysin ruostumaton sekään ei kuitenkaan ole, joten sitäkään ei kannata jättää kosteaan tuppeen.

Myös puukon kahva kannattaa pitää puhtaana. Jos kahva on puuta, sitä voi tarvittaessa hoitaa puuöljyllä tai -vahalla. Nahkaisen tupen hoitoon sopii väritön nahanhoitoaine.

Kaikkein tärkein yksittäinen puukon huoltotoimi on kuitenkin teroitus. Siitä lisää seuraavassa kappaleessa.

Kuinka usein lapsen puukkoa pitää teroittaa ja miten se käy helpoiten?

Puukko on tärkeä pitää terävänä, jotta se pysyy myös turvallisena. Puukko teroitetaan siis aina, kun se tuntuu tylsyneeltä. Jos puukko pääsee aivan tylsäksi, on sen teroittaminen paljon työläämpää.

Helpoiten teroitus onnistuu perinteisellä hiomakivellä, joka kastellaan teroittamista varten. Puukko teroitetaan pyörivällä liikkeellä terän viisteen mukaisessa kulmassa. Lopuksi terää vedetään muutaman kerran hiomakiveä vasten ikään kuin kiveä vuollen.

Hyvä opasvideo puukon teroituksesta löytyy esimerkiksi Iisakki Järvenpään sivuilta.

Teroitus kannattaa opetella jo lapsena, niin taito kehittyy. Se on osa puukon käyttöä.

Mitä jos puukko unohtuu kuivata ja terä ruostuu. Onko puukko pilalla?

Vaikka puukon terä pääsisi ruostumaan, puukko ei ole pilalla. Erityisesti hiiliteräksiseen terään tulee helposti pisteitä ja jopa ruostetta. Puukon käyttöön nuo pilkut eivät kuitenkaan vaikuta.

Pintaruostetta voi koittaa poistaa esimerkiksi lukko- tai aseöljyllä tai etikkakylvyllä. Öljykäsittelyn jälkeen terä pitää puhdistaa asetonilla, jotta öljyn makua ei siirry ruokaan. Myös teroitus poistaa ruostetta.

Tummentumia voi kiillottaa myös autojen metalliosien kiillotusaineella, esimerkiksi Autosolilla.

Alla kuvasarja meidän toisesta lasten puukosta, jonka hiiliteräterä oli päässyt aika ruman näköiseksi, vaikkakin puukko toimi ja teroittui edelleen loistavasti. Pinttymät olivat sen verran vanhoja, ettei öljyllä ollut niihin enää mitään vaikutusta.

Etikkakäsittely vaalensi pinnan selvästi (huom! pinta tummui ensin, mutta lähti pesulla taas vaaleaksi). Pieniin koloihin jäi kuitenkin mustaa ja pinta oli mattamaisen näköinen.

Autosol-kiillotustahnakäsittelyn jälkeen sen sijaan kaikki mustat pilkut olivat hävinneet ja pintaan tuli kiiltoa. Toki varsinaiset kolot eivät mihinkään kadonneet, mutta puukko on nyt paljon paremman näköinen. Tämän jälkeen vielä teroitin puukon hyvin.

Mistä hyvä puukko lapselle?

Suomessa on paljon pitkän kokemuksen omaavia puukonvalmistajia. Alla olevasta listasta löydät linkit neljän valmistajan verkkokauppaan. Näistä kaikista löytyy hyviä puukkoja lapsille sekä asiantuntevaa palvelua.



























Vastaa