Kiinnostaisiko kokeilla geokätköilyä lasten kanssa, mutta et tiedä miten? Tämän oppaan luettuasi tiedät miten koko perhe pääsee tämän hauskan lajin pariin.
Geokätköily on ehdottoman koukuttava koko perheen harrastus, joka vie ihmeellisiin paikkoihin. Siinä etsitään toisten harrastajien piilottamia kätköjä gps-koordinaattien ja vihjeiden avulla niin metsistä kuin urbaaneista ympäristöistä. Useimmiten kätköt esittelevät samalla jonkin tutustumisen arvoisen kohteen.
Lapset ovat erityisen hyviä kätköilykavereita, koska he näkevät maailman ihan eri tavoin ja jo fyysisestikin eri kulmista kuin aikuiset.
Geokätköilyn aloittaminen ei maksa mitään ja kätköjä löytyy etsittäväksi vaikka kuinka paljon ihan ilmaiseksi. Tarvitset vain puhelimen ja siihen sopivan sovelluksen.
Jos innostut harrastuksesta enemmän, voit myöhemmin lunastaa maksullisen jäsenyyden, jonka avulla saat lisää ominaisuuksia ja vain jäsenille tarkoitetut kätköt näkyviin. Ilmankin pärjäät kuitenkin vaikka kuinka pitkään.
Kuinka siis aloittaa geokätköily? Alla 10 kohdan opas, jonka avulla geokätköilyn aloittaminen on helppoa. Iloisia kätköilyhetkiä!
Geokätköily –aloittelijan opas
1. Rekisteröidy käyttäjäksi Geocaching.com:iin
- Valitse nimimerkki ja rekisteröidy geokätköilijäksi geocaching.com -nettisivuilla.
- Jos lapset ovat pieniä, voit luoda nimimerkin vain itsellesi tai vaikka koko perheelle yhteisen.
- Isommalle, luku- ja kirjoitustaitoiselle lapselle kannattaa tehdä heti oma nimimerkki. Muutaman vuoden kuluttua hän jo kätköilee itsenäisesti. Tai ehkä innostut itse niin paljon, että haluat kätköillä myös ilman lapsia tai puolisoa. Perheen yhteisellä nimimerkillä logattuja kätköjä on myöhemmin hankala jakaa useamman ihmisen nimiin.
- Kannattaa rekisteröityä samalla nimimerkillä myös suomalaiselle geocache.fi-sivustolle, josta näet muun muassa tilastoja kätköilystäsi.
2. Asenna puhelimeen geokätköilysovellus
- Geokätköilysovelluksia on useita, niin maksuttomia kuin maksullisia. Itsellä on kokemusta vain c:geo-sovelluksesta, johon olen ollut tyytyväinen. Eniten käytetty lienee kuitenkin virallinen Geocaching.
- Jos lapsella on oma puhelin, lataa sovellus myös siihen. On paljon mielekkäämpää suunnistaa kätkölle ihan itse, sen sijaan että kulkisi vanhemman perässä.
3. Avaa geokätköilysovellus ja valitse ensimmäinen kohde
- Etsi kartalta sinua lähellä olevia kätköjä
- Katso kätkön tiedot ennen maastoon lähtemistä
- Ensimmäiseksi kannattaa suunnata helpoille, yhden tai puolentoista tähden vaikeusluokituksen omaaville kätköille, joiden tyyppi on peruskätkö.
- Kätköillä on vaikeusluokan lisäksi maastoluokka. Yhden tai kahden tähden maastoluokituksen omaavalle kätkölle voi huoletta suunnata pientenkin lasten kanssa.
- Lue kätkökuvaus huolella jo kotona. Siitä voi saada vihjeitä etsintään ja sen avulla pystyt arvioimaan, onko kätkö lapsille sopiva.
- Lisäksi kannattaa tarkistaa kätkön attribuutit eli pienet kuvat kätkökuvauksen yhteydessä. Niistä näet esimerkiksi onko kätkö löydettävissä talvella tai pääseekö sen luokse lastenvaunujen kanssa.
- Tarkista vielä viimeiset merkinnät lokikirjasta. Tästä huomaat, jos kätkö on huollossa, rikki tai jos edellisillä etsijöillä on ollut ongelmia löytämisen kanssa.
4. Sitten vaan kätköä etsimään
- Juttele lasten kanssa etukäteen, mitä kätköilyretkellä tapahtuu. Tee kätköilystä hauska yhteinen seikkailu.
- Pakkaa mukaan ainakin kynä kätkön loggausta varten ja eväät pienille seikkailijoille.
- Kulje sovelluksen kartan avulla kätkön lähelle.
- Kun sovellus kertoo sinun olevan lähellä kätköä (noin 5 m etäisyydellä), laita puhelin pois ja ala katsella ympärillesi.
- Peruskätköt löytyvät koordinaattien osoittamasta paikasta ja korkeintaan puolentoista tähden vaikeusluokka kertoo, että kätkö on käytännössä joko näkyvillä tai helppoon ja selkeään paikkaan piilotettu.
- Kätköjä on vaikka minkä näköisiä ja kokoisia, mutta tyypillisimmät ovat pieni (0.1 dl- 1L, esim. muovinen rasia piilotettuna kivenkoloon) ja mikro (alle 1 dl, esim. muovinen putki, joka roikkuu puun oksassa)
- Anna lapsen löytää kätkö, niin hän lähtee innoissaan mukaan seuraavallekin kätköilyretkelle
5. Kun olette löytäneet kätkön
- Muutama tuuletus lienee paikallaan, hyvä me! Varmista kuitenkin, ettei sivullisia ole näköpiirissä, ennen kuin otat kätkön esiin piilopaikastaan.
- Voit sopia lasten kanssa etukäteen jonkin salasanan, joka huikataan kun kätkö löytyy. Näin kukaan ei tule vahingossa paljastaneeksi kätköä ohikulkijoille.
- Kirjoita kätköstä löytyvään vihkoon nimimerkkinne sekä päivämäärä.
- Sulje kätkö hyvin ja palauta se täsmälleen samaan paikkaan, mistä sen löysit.
- Lopuksi kirjaa löytösi sähköisesti. Tämän voit tehdä joko suoraan sovelluksesta tai vasta kotona geocaching.com:n nettisivuilla. Huomaa kuitenkin, että kirjauksen saa tehdä vain, jos on ensin kirjannut nimimerkkinsä kätkön fyysiseen lokivihkoon. Pelkkä kätkön näkeminen ei riitä.
- Loggaukseen on kohteliasta kirjoittaa myös pieni kuvaus etsinnän kulusta. Älä kuitenkaan paljasta kätkön paikkaa.
- Jos kätkössä on jokin ongelma (esim. lokivihko täynnä tai kätkö vioittunut), laita siitäkin kirjaus kätkön sähköiseen lokiin.
6. Mitä, jos ei kätköä ei meinaa löytyä?
- Lue kätkökuvaus vielä kerran huolella.
- Tarkista onko kätkökuvauksen perässä vihje. Se voi olla esimerkiksi kryptattu teksti, joka aukeaa selväkieliseksi klikkaamalla tai vaikka kuva paikasta.
- Lue myös aiempia lokikirjoituksia. Niistä saa usein suuntaa, mihin kohdistaa etsintä.
7. Kätköistä löytyvät tavarat
- Kätkörasiassa saattaa olla lokivihkon ja kynän lisäksi myös erilaisia tavaroita:
- Lapsille mieluisia ovat pienet vaihtotavarat. Usein näkee esim. pääsiäismunista saatuja leluja. Tällaisen saa ottaa itselleen, kun jättää jotain vastaavaa tilalle.
- Matkalaisia (travel bug) ja geokolikoita, joiden tarkoituksena on liikkua kätköilijöiden mukana kätköstä toiseen. Ota tällainen mukaasi vasta kun olet selvittänyt mistä on kyse. Matkalaisen tunnistat siitä, että laatan toiselta puolelta löytyy koodi, jonka avulla joko sovelluksesta tai Geocaching -sivustolta pääsee tarkistamaan mihin reissaajan toivotaan kulkevan. Jos arvelet, että pystyt seuraavan kahden viikon aikana viemään reissaajan halutunlaiseen paikkaan, voit ottaa sen mukaasi. Muista logata reissaaja sekä itsellesi että myöhemmin uuteen kätköön, jotta sen omistaja tietää missä reissaaja liikkuu.
8. Erilaiset kätkötyypit
- Peruskätköjen lisäksi erilaisia kätkötyyppejä on paljon muitakin. Kätkön tyyppi löytyy kätkön kuvauksesta. Alla on lueteltu muutama yleisin.
- Mysteerikätkö
- Kätkön koordinaatit saadakseen on selvitettävä jokin tehtävä, joka voi olla melkein mitä tahansa. Itsellä on tullut vastaan mm. luontopolun tietotauluista löytyvien tietojen kerääminen laskutehtävää varten ja netissä tehtävä palapeli. Mysteeri voi myös olla haaste, jonka suorittaakseen pitää käydä useammalla kätköllä.
- Multikätkö
- Kätkö koostuu useammasta pisteestä, joista viimeisellä on lokikirja. Pisteiden koordinaatit saadaan edelliseltä pisteeltä joko fyysisesti tai laskemalla jokin tehtävä, jos kyseessä on laskumulti.
- Virtuaalikätkö
- Kätköllä ei ole fyysistä kätkörasiaa, vaan kätkö logataan lähettämällä kätkön omistajalle kuva kätköstä tai vastaus kätköön liittyvään kysymykseen.
- Mysteerikätkö
9. Parhaat kätköt lapsille
- Kätköt, joissa on suositeltu lapsille -attribuutti (huom, kuva voi näyttää eri sovelluksissa hieman erilaiselta):
- Kätköt, joiden koko on pieni (small) tai normaali (regular). Tällaisista kätköistä löytyy todennäköisimmin vaihtotavaroita. Muista ottaa oma vaihtotavara mukaan kätköilemään lähtiessäsi.
- Helpot kätköt. Lapsen ilo on suuri, kun hän löytää ja pääsee loggaamaan kätkön itse.
- Kätköt, joiden kuvauksessa on hauska tarina, joka kutsuu seikkailuun.
- Kun kätköilykokemusta tulee lisää, lasten kanssa on hauska lähteä etsimään maastoluokitukseltaan hieman vaikeampia kätköjä: vaikka nostaa lapsi omille harteille, jotta hän ulottuu puussa korkeammalla olevaan kätköön.
10. Lisää vinkkejä geokätköilyyn
Tietoa ja vinkkejä geokätköilyyn löytyy muun muassa tästä mainiosta blogista: https://www.6123tampere.com/ sekä geocache.fi ja geokätköt.fi -sivuilta löytyvistä oppaista.
Kurkkaa täältä meidän ensimmäinen mysteerikätkön ratkontaseikkailumme: Mysteerikätkön jäljillä Hiukanharjun luontopolulla
Tämä postaus tuli niin hyvään saumaan, kiitos! Oon monta kertaa miettinyt että geokätköily vois olla niin mun ja meidän perheen juttu, mutta sitten asia on aina jotenkin unohtunut ilman järkevää suytä. Nyt mä kyllä otan asiakseni aloittaa!
Oon kirjoitellut blogiinkin ”lähiluontoseikkailusta”, ja geokätköily (samoin kuin suunnistus) ehdottomasti kuuluis siihen sarjaan! Ihan vaan tän kokemattomuuden takia ne on tipahtaneet jutuista pois.
Veera / oivalluksialenkkipolulta.blogspot.fi
Ihanaa, jos on iloa! Tämä on kyllä hauska harrastus. Kuten suunnistuskin 🙂
Sinun lähiluontopostauksiasi on tosi kiva lukea. Tykkään tunnelmasta ja siitä, miten ne inspiroivat katsomaan omia lähimetsiä uusin silmin.
Näin pidempään geokätköilleenä, tämä oli hyvin tiivistetty ja tärkeät asiat oli otettu mukaan ja sopii ihan kenelle vaan aloittelevalle. Erityisesti kätkökuvauksen lukemista, ei voi liikaa korostaa. Tämä on kyllä sellainen harrastus, joka sopii kaikille seurasta tai iästä riippumatta.
Ehkä jokin maininta olisi tosin voinut olla siitä, että kätkötyyppejä on useampia ja kaikki eivät löydy siitä kuvakkeen kohdalta etsimällä. Tuntuu usein hämäävän aloittelevia ja sitten harmittaa, kun ollaan ties kuinka kauan etsitty esimerkiksi mysteeri tai multikätköä pelkän paikan perusteella lukematta kuvausta tarkemmin.
Hyviä kätköilyhetkiä jatkossakin! 🙂
Kiitos tosi paljon palautteesta! Me ollaan vielä aika alkutaipaleella ja tuntuu tosi kivalta, että kätköilykonkari luki tämän läpi. Täytyykin lisätä nuo kätkötyypit vielä tekstiin.