Lasten kanssa yötä Bengtskärin majakassa

Tulevan syksyn Jurmon reissua odotellessa katselin vanhoja valokuvia ja tunnelmoin muutaman vuoden takaista matkaa Bengtskärin majakalle, Turun saaristoon. Lapset olivat tuolloin 1- ja 5-vuotiaita. Bengtskär teki 5-vuotiaaseenkin niin ison vaikutuksen, että seuraavana jouluna mummu sai leipoa piparkakkutalon sijaan piparkakkumajakan ja nimenomaan Bengtskärin majakan. Edelleen, kolme vuotta myöhemmin, poika muistelee saarta ja oppaan kertomuksia majakan historiasta.

Bengtskärin majakka

Bengtskäriin pääsee vuorolaivoilla Kasnäsistä, Hangosta ja Turusta. Me valitsimme Kasnäsista Rosalan kautta kulkevan reitin. Matkan hintaan sisältyi menomatkalla lounas Rosalassa ja tutustuminen viikinkikeskukseen. Ajoimme Kemiönsaarelle jo edellisenä päivänä ja yövyimme Taalintehtaan leirintäalueella vajaan puolen tunnin ajomatkan päässä Kasnäsista. Muita yöpyjiä paikalla ei kesäkuun arkipäivänä ollut.

Matka Rosalaan kesti puoli tuntia ja Rosalasta Bengtskäriin kolme varttia. 5-vuotiaalle riitti veneen peräaaltojen katselu ja taaperokin jaksoi ihmetellä uutta paikkaa, ihmisiä ja maisemia. Paluumatkan 1-vuotias nukkui tyytyväisenä kantorepussa, joten venematkat sujuivat kaiken kaikkiaan hyvin, vaikka etukäteen olikin epäilyttänyt matka pienehkössä laivassa liikkuvaisen ja kiipeilevän lapsen kanssa.

Bengtskär

Bengtskär ei ole kovin iso, mutta siellä riittää lapsille kallionkoloja ja lammikoita tutkittaviksi ja kiviä kiipeltäviksi. Majakan sisällä on museo, kappeli, entisöity majakanvartijan asunto, kahvila sekä muutama hotellihuone. Majakan huipulta aukeavat näkymät kauas merelle ja toisaalta myös itse luodolle. Meri näyttäytyy ylhäältä katsoen aivan erilaisena kuin rannalla seisten.

Saarella oli paljon päiväristeilyllä olevia tai omalla veneellä liikkuvia. Tämän kesän majoituskalenterikin näyttää aika täydeltä, mutta jostain syystä me olimme tuolloin kolme vuotta sitten juhannuksen jälkeisellä viikolla saaren ainoat yöpyjät henkilökuntaa lukuun ottamatta. Kun päiväkävijät olivat lähteneet, alkoivat parhaat hetken saarella. Söimme hyvin, kuljimme ulkona ja saunoimme vanhassa tunnelmallisessa saunassa.

Bengtskärin saunaJos vain suinkin mahdollista, niin kannattaa jäädä Bengtskäriin yöksi. Niinä illan ja aamupäivän tunteina jolloin olimme saarella melkein yksin, imin itseeni meren tuoksua ja paikan tunnelmaa. Salaa toivoin, että nousisi myrksy joka estäisi risteilylaivojen kulun ja pakottaisi meidät jäämään saareen useammaksi päiväksi.

Majakkasaaret ovat suuri rakkauteni. Tämän reissun jälkeen olemme päässeet yöpymään myös Tankarissa Kokkolan edustalla.

Suurin osa tämän postauksen kuvista on mieheni ottamia. Itse juoksin taaperon perässä ja auringonlaskun aikaan olin jo unessa.

6 comments

Ihanan tunnelmallinen kertomus ja kauniita kuviakin! Olen aina rakastanut majakoita, mutta vuosia ainoa vierailemani kohde oli ollut Utö. Juuri viime viikonloppuna kuitenkin päätin toteuttaa taas majakkareissun, ja kohteeksi valikoitui Kylmäpihlaja. (Syynä lähinnä muiden Turusta käsin helposti saavutettavien, päiväretkikohteiksi sopivien majakkasaarten laivayhteyksien kalliit hinnat. Toki Kylmäpihlajaan oli myös huomattavan nopeaa reissata meiltä – perille päästiin parissa tunnissa.) Ehdin kirjoitella jo blogiinikin retkestä:
https://viikarivartti.blogspot.fi/2017/07/majakkarakkautta-selkamerella.html

Eija /Muurahaistenpoluilla

Sama täällä, rakastana majakoita, mutta eipä niillä pahemmin tule vierailtua. Majakkaretkien hinnat ovat tosiaan korkeita, varsinkin jos vielä yöpyy hotellissa. Hyvä vinkki tuo Kylmäpihlaja, täytyy laittaa muistiin, jos vaikka ensi kesänä sinne. Käynpä lukemassa postauksesi 🙂

Onnittelut muuten Kuukauden retkeilyblogi -maininnasta! 🙂

Eija /Muurahaistenpoluilla

Kiitos! On niin kiire ulkoilla lomalla, etten ole kerinnyt tehdä siitä omaa postausta 🙂

Merikapteenin vaimo

Ihana postaus! Tänne mekin mennään käymään 🙂 <3

Eija /Muurahaistenpoluilla

Kiitos 🙂 Bengtskär on niitä paikkoja, missä jokaisen suomalaisen tulisi päästä käymään.

Vastaa