Lasten kanssa yötä Peikkometsän laavulla

Meidän piti tänä vuonna viettää talvilomaa Ylläksen keväthangilla. Suunnitelmat menivät uusiksi, kuten monella muullakin, niin monessa asiassa. Mies piti lomansa alkuperäisenä ajankohtana, oma lomani siirtyi vappuviikolle.

Koko talvi oli mennyt ohi ilman yhtään telttayötä lasten kanssa, joten oli aika selvää että nyt olisi yöretken paikka. Pyysin esikoiselle etäkoulusta päivän vapaaksi, jotta päästäisiin retkelle keskellä viikkoa, eikä tarvitsisi miettiä koronaruuhkia.

Kohteeksi valitsin Tammisaaressa sijaitsevan Västerbyn ulkoilualueen ja sieltä noin viiden kilometrin pituisen Peikkometsän kierroksen, jonka puolessa välissä olisi laavu järven rannalla.

Aamupäivällä esikoinen teki kouluhommia ja minä pakkailin tavaroita lämpömittaria ja säätiedotusta vilkuillen. Yöksi luvattiin nollaa ja iltapäiväksi pientä tihkua. Jonkinlaiset sadevaatteet olisi siis pakattava mukaan. Telttakin oli jo otettu esiin kun tajusin ettei sitä tarvittaisikaan. Voisimme yöpyä laavussa, se olisi varmasti vapaana.

Iltapäivällä lähdimme matkaan Espoosta kohti Tammisaarta. Räntää vihmoi tuulilasiin ja myönnän miettineeni, että mitähän tästä tulee. Lapset eivät huomanneet säässä mitään erityistä.

Tammisaaren keskustan jälkeen käännyimme ensin Tenholantielle ja siitä moottoriradan jälkeen hiekkatielle, jossa ensin tuli vastaan Ekenäs port opastaulu. Jatkoimme tästä vielä eteenpäin seuraavalle parkkipaikalle. Parkkipaikalta oli hyvä viitoitus Peikkometsän kierrokselle, joka oli merkitty puihin keltaisin viivoin.

Metsä oli tosiaan peikkometsä, kauniita kallioita ja sammalen peittämää maata. Muutama peikkokin matkan varrella bongattiin.

Kaunista metsää Peikkometsän kierroksen varrella

Lapset painelivat edellä kovaa vauhtia. Yritin välillä ehdotetella taukoa, mutta varsinkin kuopuksella oli kova kiire perille, laavulle. Välillä sentään malttoi pysähtyä katsomaan matkan etenemistä omasta, 7-vuotislahjaksi saadusta puhelimesta.

Pian olimmekin jo Grabbskog Storträsket -järven rannalla ja rantaa kallioiden päällä seuraileva polku johdatti meidät yöpymispaikalle. Matkalla näimme tai kuulimme ihan kourallisen muita retkeilijöitä tai lenkkeilijöitä. Viikonloppuisin ja aurinkoisella säällä täällä on varmasti enemmänkin ihmisiä.

Grabbskog Storträsket Peikkometsän polulta nähtynä

Reitti kulki kuusenkäpyjen alta

Laavulle päästyä lapset ottivat paikan nopeasti haltuun, kiipeilivät kallioilla ja heittelivät käpyjä veteen. Itsellä oli jo niin kova nälkä, että tein voileivän ja istahdin laavun reunalle sitä mutustamaan ennen varsinaisen ruoan laittamista. Sadekin oli tässä vaiheessa lakannut.

Ilta kului nopeasti, ilman suuria sattumuksia. Lukuun ottamatta yhtä märkää kenkää, joka hoidettiin villasukalla ja muovipussilla kengän ja sukan välissä (”äiti, miksi sulla oli muovipusseja mukana”, kysyi lapsi seuraavana päivänä).

Kohta olikin jo aika levitellä makuualustat ja -pussit paikoilleen. Tässä vaiheessa kuopuksen väsymys ja jännitys purkautuivat haluna lähteä kotiin tai ainakin hän olisi halunnut nukkua teltassa, jossa voi painautua kahisevaa seinää vasten. Ripustin tarpin laavun suuaukolle ja laitoin otsalampun kattoon roikkumaan, tuomaan telttamaista tunnelmaa. Lapsi makuupussiin, riippumaton alushuopa vielä lisäpeitteeksi, iltahalit ja iltasadun jälkeen ei kestänyt kauaa että laavusta kuului tasainen tuhina.

Yöllä ja aamulla unta riitti ja makuupusseistaan kömpi ulos kaksi iloista lasta. Itsellä meinasi varpaista tulla kylmä, oltiinhan makuupussini mukavuuslämpötilan rajoilla. Yllättävän hyvin kuitenkin nukuin itsekin, ottaen vielä huomioon keväisen aamuöisen lintukonsertin.

Peikkometsän kierroksen laavu

Lapset makuupusseissaan

Aamulla oli ohjelmassa puuron keittoa ja geokätkön etsintää. Riippumattokin ripustettiin laavun viereen. Lasten leikit jatkuivat siitä, mihin olivat illalla jääneet.

Lounaaksi paistoimme nuotiolla lättyjä. Näitä oli odotettu, ovat kuulemma niin paljon parempia kuin kotona. Onneksi viimeisten viikkojen ruohikkopalovaroitus oli poistunut sateiden mukana.

Kuten yleensä, ensimmäiset tekeleet olivat nimenomaan tekeleitä ja vaatteet vahvalla savunhajulla kyllästettyjä. Taikinan vähetessä hiilos ja paistotulos muuttuivat lähes täydellisiksi. Miten odottaminen onkin joka kerta yhtä vaikeaa.

Siinä nuotiota sytytellessä vähän matkan päästä alkoi kuulua vaimeaa musiikkia ja huomasimme että joku ui järvessä kuivapuku päällä. Erikoista, ajattelin. Jonkin ajan kuluttua erikoisuus sai selityksen, kun ohi marssi joukko varusmiehiä, jotka riisuituivat kalsareilleen, nostivat rinkan olalle ja kahlasivat järven yli. Joukkoja tuli useampi porukka pidemmän ajan kuluessa. Hieman hassulta kyllä tuntui paistella lättyjä untuvatakki päällä, kun toiset kahlasivat jääkylmässä vedessä, välillä raekuuroja niskaansa saaden. Välillä sentään aurinkokin pilkahti esiin.

Laavun vastaranta

Kello läheni jo neljää, kun lopulta laitoimme tavarat kasaan. Vielä tässäkään vaiheessa laavulle ei ollut muita tulijoita. Reilun parin kilometrin paluumatkalla sää vaihteli kuten aamupäivälläkin. Hetken oli maailman kaunein auringonpaiste, mutta kohta tulikin niskaan räntää ja rakeita. Parkkipaikalle päästyämme olimme jo aika märkiä.

Peikkometsän polku

Alla vielä kuva siitä, mitä kaikkea meillä oli mukana. Kuvaa klikkaamalla pääset tarkempaan listaukseen ja selviää muun muassa eväiden terveellisyys.

Vaikka retkeilemme paljon, emme ole makuupusseja lukuun ottamatta kauheasti hankkineet erityisesti lapsille sopivia retkeilyvarusteita. Suurimmaksi osaksi mennään samoilla kamoilla kuin arjessakin.

 

Lighterpack_lasten kanssa laavulla

 

Vastaa