Laavu Grabbskog Träsket

Tunnetko jo Västerbyn ulkoilualueen Tammisaaressa?

Västerbyn ulkoilualue Tammisaaressa on loistava retkikohde niin päiväretkelle kuin yöpymiseen. Helsingistä ja Turusta on molemmista matkaa tänne noin 100 km. Alueella on monipuolisesti pieniä järviä, kaunista metsää, soita, polkuja ja hiekkateitä. Pienet tiet toimivat talvisin hiihtolatuina. Västerbystä löytyy peräti 4 laavua, esteetön tulipaikka sekä varattava grillikota. Alueen pohjoisosassa on keltaisin reittimerkein viitoitettu 5.5 km pituinen valtavan kaunis Peikkometsän kierros. Muut polut ja tiet on merkitty punaisella ja paljon löytyy myös merkitsemättömiä polkuja.

Västerbyn ulkoilualue

  • Hieno metsäalue Tammisaaren kupeessa. Kauniita pieniä järviä ja monipuolisesti niin polkuja kuin hiekkateitä pitkin kulkevia reittejä.
  • Rengasreitti Peikkometsän kierros 5.5 km ja paljon muita polkuja
  • 4 laavua ja 1 esteetön tulipaikka
  • Sulan maan aikaan varauskäytössä oleva kota
  • Talvella alueen tiet ovat latuina ja kota toimii hiihtäjien taukopaikkana
  • Useita pysäköintialueita, lataa Västerbyn kartta Raaseporin kaupungin sivuilta
    • Huom! Osa käytössä vain lintujen pesimäkauden (huhti-kesäkuu) ulkopuolella

Peikkometsän kierros -kaunis rengasreitti laavun kera

Peikkometsän kierros on Västerbyn tunnetuin, suosituin ja ehkä myös kaunein polku, kulkeehan se kokonaisuudessaan luonnosuojelualueella. 5.5 km pituinen kierros on merkitty maastoon keltaisin reittimerkein ja sopii hyvin lapsille. Rattaiden kanssa tätä ei kuitenkaan pysty kulkemaan.

Peikkometsän kierroksella kulkija saa taivaltaa niin valoisassa mäntymetsässä kuin tummemmassa kuusikossa. Polku johdattaa yli kallioiden, kulkee pitkin järven rantaa ja kiemurtelee ohi pienten soiden.

Reitin varrella on kaksi rakennettua taukopaikkaa: Noin kilometrin kävelyn jälkeen, Vitsjön- lammen luona voi pysähtyä pöydän ääreen niin mennessä kuin tullessa. Reitin puolessavälissä, Grabbskog Träskin rannassa taas on laavu tulipaikkoineen. Laavun luota löytyy myös puuvaja ja huussi.

Laavu on kauniilla ja rauhallisella paikalla ja kallioranta sopii hienosti uimiseen. Ranta tosin syvenee nopeati, joten pienten lasten uimapaikaksi siitä ei ole.

Parkkipaikan osoite: Sotilastie, Raasepori. Peikkometsän kierroksen parkkipaikka kartalla.

Peikkometsän kierroksen laavu Grabbskog Träskin rannalla

Lue blogista meidän yöretkestä Peikkometsän laavulle

Peikkometsän kierros on rengasreitti. Laavun luota voi kuitenkin jatkaa matkaa myös etelään, kohti Långträsketin järveä, jonka rannalta löytyy peräti 2 laavua. Lähimmälle niistä on Peikkometsän laavulta matkaa noin kilometrin verran, punaisin merkein viitoitettua polkua pitkin.

Långträsket – 2 laavua kalliorannoilla

Långträsket on pieni järvi Grabbskog Träsketin eteläpuolella. Pienuudesta huolimatta sen rannalta löytyy 2 laavua. Molemmat laavut ovat itärannalla, joten niiden edustalla voi nauttia ilta-auringosta.

Näille laavuille pääsee kävelemään myös suorempaa reittiä Peikkometsän parkkipaikalta jatkuvaa Sotilastietä pitkin. Tietä reilut 2 km kuljettua tullaan Långträsketin tuntumaan. Viitat ohjaavat tieltä laavuille, viimeiset parisataa metriä kuljetaan polkua pitkin.

Långträsketin eteläisempi laavu on aivan rannassa
Långträsketin pohjoisempi laavu on korkeammalla kalliolla

Västerby Storträsket -laavu ja taukopaikka sekä esteetön tulipaikka

Kauniita rantakallioita matkalla Storträsketin laavulle

Västerby Storträsketin rannalta löytyvät ulkoilualueen eteläisimmät taukopaikat: etelärannalta laavu ja itärannalta vuonna 2021 rakennettu esteetön tulipaikka sekä toinen, pienempi taukopaikka. Esteettömältä tulipaikalla on myös inva-wc.

Lintujen pesimäkauden ulkopuolella eli heinäkuusta maaliskuuhun lähin parkkipaikka on vain reilun puolen kilometrin päässä, perille saakka hiekkatietä pitkin saavutettavissa. Muina aikoina tietä pitkin Peikkometsän parkkipaikalta matkaa tulee kolmisen kilometria.

Västerby Storträsketin itärannan pohjoisempi taukopaikka uusittiin esteettömäksi tulipaikaksi vuonna 2021. Tässä vielä rakenteilla.
Ranta esteettömän tulipaikan edustalla on kaislikkoinen

Storträsketille voi suunnata myös alueen kaakkoiskulman parkkipaikalta joko polkuja tai teitä pitkin. Tällä alueella polut on merkitty punaisin reittimerkein.

Västerby Storträsketin itärannan eteläisempi taukopaikka on hieman piilossa, pienen polun päässä. Sieltä löytyy uusittu pöytä aivan järven rannalla. Tulta ei tänne saa tehdä, vaikka vanhasta nuotiosta jäänteitä onkin.

Västerby Storträsketin itärannan eteläisempi taukopaikka syksyllä 2021

Storträsketin laavu löytyy järven etelärannalta, hiekkatieltä kääntyvää polkua pitkin. Tänne ei ole esteetöntä reittiä kuten ei itärannan pienemmälle tulipaikallekaan. Laavun luona on puuvaja ja huussi.

Västerby Storträsketin laavu

Västerbyn kota on sulan maan aikaan varattavissa omaan käyttöön

Västerbystä löytyy myös uudehko grillikota, jonka luokse pääsee hiekkateitä pitkin. Peikkometsän polun parkkipaikalta matkaa tulee noin 2 km. Lintujen pesimäajan ulkopuolella voi käyttää myös kilometrin lähempänä olevaa Björkkärrintien parkkipaikkaa.

Kotaa ylläpitää Ekenäs jaktvårdsförening r.f, jolta sitä voi vuokrata omaan käyttöön sulan maan aikaan. Talvisin kota toimii taukopaikkana hiihtäjille.

Kodan viereisestä taulusta löytyvät yhteystiedot varaamista varten

Västerbyn ulkoilualue on kaiken kaikkiaan tosi monipuolinen kohde. Kannattaa lähteä tutustumaan!

Lue seuraavaksi Hämeen järviylängön retkikohteista: 3+1 hienoa telttaretkikohdetta lapsiperheelle 100 km Helsingistä

Vastaa