Askartele onki geokätköilyyn

Jossain vaiheessa geokätköilytaivalta törmää aika varmasti purkkiin, joka killuu jossain yläilmoissa. Jos purkki ei ole kiinnitetty kohteeseen, sen saa usein käsiinsä (ja palautettua) onkimalla.

Onkena voi käyttää luonnosta löytyvää materiaalia, frisbeegolfkiekkojen poimimiseen tarkoitettua apy-keppiä tai vaikka näiden yhdistelmää. Tai sitten voi askarrella oman geo-ongen tavallisesta onkivavasta. Alla kuvia meidän ongesta ja ohjeet samanlaisen tekemiseen.

Tarvikkeet

  • Onkivapa (8 metriä pitkällä saa ongittua suurimman osan kätköistä)
  • Koukku (esimerkiksi S-koukku, metallinen henkari tai Y-haara)
  • Ilmastointiteippiä
  • Mailateippiä
  • Värikästä sähköteippiä
  • Kuminauhaa

Rakentaminen

Vahvista ongen kärki

Ongesta kannattaa irrottaa ylin pala ja laittaa se väärinpäin vahvistukseksi toiseksi ylimmän osan sisään. Palan saa helposti irti alakautta, kun irrottaa alhaalla olevan tulpan.

Vahvista ongen pohja

Myös ongen pohja kannattaa vahvistaa. Jos ja kun onki joskus romahtaa kasaan kätköä tavoitellessa, osat tulevat muuten alaosasta läpi hajottaen tulpan.

Ota siis tulppa irti ja laita ongen sisään esimerkiksi mytty ilmastointiteippiä tai pala superlonia. Laita tulppa takaisin kiinni ja varmista kiinnitys teipillä.

Itse käytin tähän mailateippiä. Sitä kannattaa kiertää ongen ympäri pidemmältikin, jotta ongesta saa hyvän otteen.

Kiinnitä koukku

Ongenkoukuksi on eri vaihtoehtoja. Meidän ongessa on muovinen S-koukku, jonka muotoa on hieman suoristettu lämmittämällä sitä kuumailmapuhaltimella. Näitä S-koukkuja saa myös metallisina.

Vaihtoehtoisesti koukun voi taivuttaa rautalangasta tai vaikka vanhasta henkarista. Myös Y-mallinen otin toimii ongen päässä hyvin.

Kun koukun päällystää värillisellä sähköteipillä, niin sen erottaa yläilmoista helpommin.

Erilaisia koukkuratkaisuja:

Lähelle koukkua kannattaa tehdä kuminauhasta lenkki, jonka saa pujotettua koukkuun. Näin onki pysyy kasassa kuljetuksen aikana.

Lisää kantokahva

Ongessa on kätevä olla jonkinlainen kantokahva. Meidän onkeen on teipattu pätkä leveää kuminauhaa, jonka avulla sitä saa kannettua selässä. Toinen vaihtoehto on hankkia erillinen pussi, esimerkiksi tavallisille kalastustarvikkeille tarkoitettu vapapussi.

Vinkkejä onkimiseen

  • Onkea kootessa kannattaa jokainen osa kiristää kunnolla kiertämällä sitä. Ei kuitenkaan hampaat irvessä, jotta ongen saa helposti myös kasaan.
  • Onkiminen käy helpoiten siten, että menee lähelle puuta ja avaa ongen pystyasennossa pala kerrallaan. Kun kätkö on ongenkoukussa, se lasketaan alas onkea edelleen pystyasennossa pitäen ja pala kerrallaan kasaan laittaen.
  • Palauttaminen onnistuu samalla tavalla: kätkö koukkuun ja sitten onki avataan pystyasennossa pala kerrallaan.
  • Aivan purkin alapuolella ei kannata olla, jottei sitä saa päähänsä, jos se sattuu irtoamaan koukusta.
  • Kannattaa myös painaa mieleen, miltä oksalta kätkön poimi, jotta sen saa palautettua takaisin oikealle korkeudelle.
  • Kätköä palauttaessa auttaa, jos mukana on kaveri joka voi antaa ohjeita vähän kauempaa ja eri kulmasta katsoen.

Lisää vinkkejä onkimiseen kannattaa käydä lukemassa nimimerkki weellun blogista, josta löytyy muutenkin valtavasti geokätköilyyn liittyvää tietoa.

Onkea voi myös suoraan hyödyntää palauttaessa kätköjä, jotka ovat kiinni rautalangalla. Laita rautalangan pää ongen sisään, nosta kätkö paikalleen ja nykäise onki irti.

Vastaa