Karkalin luonnonpuisto Lohjalla – lumoava päiväretkikohde

Karkalin luonnonpuisto pähkinänkuoressa

  • Hieno lehtometsä Lohjanjärveen työntyvän Karkalinniemen kärjesssä. Hienoimmillaan keväällä vuokkoaikaan (huhti-toukokuun vaihde) sekä syksyllä ruska-aikaan (lokakuun alkupuoli-puoliväli)
  •  Reitit:
    • Neljä eri kokoista lenkkiä muodostaa yhteensä 6 km pituisen reitin, joka käy niemen päässä. Kiertämällä pienempiä lenkkejä, voi valita n. 0.5 – 2 km pituisen taipaleen, esimerkiksi n. 2 km pituisen Hanski-Hakin luontopolun kohdetauluineen
    • Pieniä, osittain juurakkoisia polkuja ja pitkospuista. Ei lastenvaunukelpoinen.
    • Luonnonpuiston alueella saa kulkea vain merkittyjä reittejä eikä yöpyminen ole sallittua
  • Palvelut: Huussi parkkipaikan vieressä ja muutamia eväspöytiä reittien varrella
  • Osoite: Karkalintie 1035, Lohja. Tilava pysäköintipaikka.

Kevätretki Karkalin luonnonpuistoon

Karkalin luonnonpuisto Lohjalla on houkuttanut minua jo pidempään. Tämä lehdoistaan tunnettu luonnonpuisto sijaitsee Lohjanjärveen pistävän Karkalinniemen päässä. Toukokuun ensimmäinen viikonloppu oli täydellinen ajankohta Karkaliin suuntautuneelle retkelle, aurinko helli meitä koko päivän ja sai vuokot hehkumaan.

Valko- ja sinivuokkoja polun varressa

Saavuimme luonnopuiston parkkipaikalle yhdentoista aikaan aamupäivällä, tällöin paikalla oli alle kymmenen autoa. Lähtiessämme kolmelta takaisin, parkkipaikka oli jo täyttynyt. Poluilla näkyi siis muita retkeilijöitä tämän tästä, mutta se ei oikeastaan haitannut. Nuotiopaikkojen puuttuminen ja hieman hankala saavutettavuus vaikuttavat varmasti myös siihen, että roskat loistivat poissaolollaan. Edes taukopaikkojen tuntumassa ei näkynyt pillimehupurkkeja tai eväskääreitä.

Helppoa kangasmetsää

Luonnonpuistossa polkujen ulkopuolle luonnonpuistossa ei saa poiketa. Yöpyminen ei täällä myöskään ole sallittua. Lohjalta löytyy kuitenkin toinen upea metsä, johon kannattaa tutustua, jos etsii kohdetta viikonlopun telttaretkelle. Lue siitä lisää blogista: Telttaretki Karnaistenkorven satumetsään.

Karkalinniemellä on muutama polkuvaihtoehto, näistä Hanski-Hakin luontopolku on 2.5 km mittainen ja lapsillekin helppo kulkea. Polun varrella on kaksi taukopaikkaa, joissa on eväspöytä. Toinen paikoista sijaitsee upealla niityllä ja toinen kauniilla rantapaikalla.

En ollut miettinyt reittiä etukäteen oikeastaan ollenkaan, olin ajatellut että mennään fiiiliksen mukaan. Kahden aikuisen sekä 4- ja 5-vuotiaiden lasten muodostama seurueemme saavutti rannassa olevan taukopaikan nopeasti. Nälkäkin kyllä jo oli, joten pidimme rauhallisen evästauon ja jatkoimme matkaa. Koska virtaa tuntui lapsilla riittävän, emme kääntyneet takaisinpäin vaan jatkoimme niemen kärkeen johtavalla polulla.

Pitkospuut rannalla

Taukopaikan jälkeen polku muuttui selvästi hankalammaksi kulkea. Varsinkin rannan lähellä kulkevilla osuuksilla oli aika kivikkoista eikä mäkien kiipeämiseltäkään vältytty. Polulta ei olisi edes tehnyt mieli poistua, sen verran ryteikköistä rannan tuntumassa oli.

Maisema Lohjanjärvelle

Niemen kärjestä takaisinpäin lähdettäessä polku nousi pois rannasta ja muuttui näin ollen selvästi helppokulkuisemmaksi. Lapset jaksoivat taas vähän matkaa juosta edellä. Loppumatkasta askel kyllä jo hidastui ja paluumatkalla autossa takapenkiltä kuului melkoisen levotonta kikatusta.

Värikkäitä kääpiä

Yhteensä melkein kahden tunnin automatkoihin suhteutettuna 2.5 kilometrin mittainen helppo luontopolku olisi tuntunut vähän liian lyhyeltä lenkiltä. Toisaalta pidempi kierros oli tämänikäisille lapsille jo selvästi hieman liian pitkä, varsinkin kun lisälenkkiosuuden varrella ei ollut mitään selvää yksittäistä kiinnostavaa asiaa.

Aikuisen silmään reitin varrella oli kyllä monta kaunista yksityiskohtaa ja pysähtymiskohdetta. Erään mäen päällä, polun molemmin puolin oli bussilastillinen retkeilijöitä syömässä eväitään. Kirkkaanväriset ulkoiluvaatteet ja hymyilevät kasvot loivat hienon tunnelman ruskeaan metsään, jota lehtien vihreys ei ollut vielä vallannut. Melkein kuin olisi kukkaloiston läpi kävellyt.

Valkoinen sinivuokko

Lapsille hauskin retki olisi varmaan ollut kävellä luonnonpuiston lyhyempi luontopolku ja sen jälkeen vierailla Karkalinniemellä sijaitsevassa Torholan luolassa. Lyhyemmän lenkin varrella olivat myös kauneimmat sinivuokkomättäät, maasto oli avoimempaa ja valoisempaa kuin aivan niemen kärjessä. Kaiken kaikkiaan upea paikka, tämän haluaisin nähdä myös ruskan ollessa parhaimmillaan.

Lue myös lokakuisesta retkestämme Torholan luolaan: Kurkistus Torholan luolaan

4 comments

Kiva juttu Karkalista �� Me mentiin se Hanski Hakin polku viime keväänä, mutta yhdistettiin siihen Torholan luola. Näin olikin mainio kombo. Täällä olisi hienoa olla lajintuntemusexpertti mukana. Kylmemmällä säällä suosittelen eväshetkeen niittyä koska meidän reissulla rantapaikka oli tuulinen ja kolea. Niitty sopii mielestäni rantaa paremmin myös konttailuun jos on kantorinkkalaisia matkassa, kuten meillä vuosi sitten.

Karkali on houkutteleva kohde. Vaikka olen asunutkin Nummelassa ihan Lohjan tuntumassa ja muutenkin tulee käytyä sillä suunnalla suhteellisen usein, en ole koskaan kiertänyt Karkalin reittejä. Torholan luolassa olen kuitenkin käynyt, ja sitä suosittelen lämpimästi muillekin luolista kiinnostuneille! 🙂

Eija /Muurahaistenpoluilla

Kiitos! Joo, itselläni ainakin lajintuntemus on aika heikoissa kantimissa 🙂

Kylmällä säällä siinä rannassa tosiaan varmasti tuulee. Nyt taas mietimmme, että aurinkoinen niitty saattaisi olla näin keväällä käärmeille suotuisa paikka.

Eija /Muurahaistenpoluilla

Kannattaa kyllä käydä, jos sattuu olemaan lähellä. Uskoisin, että on kesällä upean vehreä paikka.

Vastaa