Peikonkierros Alajärven Pyhävuorella

Pari tuntia aikaa Vimpelissä, jotain tekemistä pitäisi keksiä itselle ja 4-vuotiaalle. Poikaa harmitti kovasti ettei päässyt isoveljen kanssa katsomaan pesäpalloa. Olin kuitenkin sitä mieltä, että aamupäivän autossa istunut lapsi ei jaksaisi kovin montaa minuuttia katsomossa olla paikallaan. Kylmät nakit, dominokeksit ja muumilimsa tekivät onneksi tehtävänsä ja mieli oli jo parempi kun astuimme ulos autosta Pyhävuoren laella.

Pyhävuori, Alajärvi

Pyhävuori nousee 148 metrin korkeuteen Lappajärven kaakkoispuolella. Lappajärvi on Suomen suurin meteoriittikraateri ja Pyhävuori on osa sen reunavallia. Pyhävuori sijaitsee Alajärven kunnan alueella. Kunnan sivuilta löytyy kartta parkkipaikan sijainnista ja lista alueella kulkevista reiteistä.

Opastus tieltä 7421 Pyhävuorelle on jokseenkin huomaamaton. Kapean metsäautotien päässä odottaa kuitenkin pieni parkkipaikka ja hyvin merkityt polut. Alueella on tulenteko kielletty, mistä muistutetaan useamman kyltin voimin.

Pyhävuori, Alajärvi

Kilometrin pituinen Peikonkierros kannattaa ehdottomasti kiertää vastapäivään, kuten kyltti ohjaa. Näin parhaat palat jäävät reitin loppuun. Me kuitenkin painelimme suoraan mäen päälle, entisen palovartijan tornin viereen ja läksimme sitten vasta polulle. Palovartijan torni on yhä pystyssä, mutta on huonokuntoinen ja ensimmäisen osan portaat onkin poistettu kiipeämisen estämiseksi.

Tornin läheltä lähdimme kulkemaan mäkeä alaspäin upeassa lohkareikossa. Lohkareiden väliin oli rakennettu useita portaita kulkua helpottamaan. Vilkkaan 4-vuotiaan kanssa sai kuitenkin oikeasti olla tarkkana, sen verran isoja pudotuksia lohkareiden väleissä oli (”äiti, miksei tuosta voi hypätä?”)

Pyhävuori, Alajärvi

Rinteestä löytyi kivistä ladottu asumus, jossa erakko Jaakko Reipakka on pitänyt majaansa sata vuotta sitten. Kivimajaa olisi ollut mielenkiintoista tutkia, mutta ärhäkkä kimalainen ajoi meidät jatkamaan matkaa.

Jaakko Reipakan asumus, Pyhävuori, AlajärviPyhävuori, Alajärvi

Loppukierros kulki tasaisemmilla kalliolla, joilla myös muurahaiset viihtyivät. Ne myös puolustivat reviiriään aika kipakasti, sandaalit jalassa ei paljon taukoja tehnyt mieli pitää. Paremmilla varusteilla ja paremmalla ajalla alueella olisi viihtynyt pidempäänkin.

Pyhävuori, Alajärvi

Etelä-Pohjanmaalta löytyy myös muita käymisen arvoisia vuoria, kuten Lauhanvuori Isojoella.

Vastaa