Retkeilijän puurot ruokatermoksessa

Rakastan puuroja. Varsinkin sellaisia, joita haudutetaan uunissa pitkään. Lemppareitani ovat ohrapuuro ja ruismarjapuuro. Ne toimivat täydellisesti myös kylmän vuodenajan retkilounaana. Kun aamupalan yhteydessä valmistelee puuron ruokatermokseen, on se hautunut juuri sopivaksi lounasaikaan mennessä.

Näistä ohjeista tulee itselleni retkipäivän lounaaksi sopiva, reiluhkon kokoinen annos puuroa. Puolitoistakertaisesta annoksesta syö hyvin yksi aikuinen ja yksi leikki-ikäinen tai jopa kaksi jos ovat pieniruokaisia.

Termospullon esilämmitys kiehuvalla vedellä

Termospullo kannattaa ehdottomasti esilämmittää kiehuvalla vedellä, kun siinä aikoo hauduttaa ruokaa. Erityisesti, jos pullo on ollut ulkona kylmässä. Muuten osa ruoan lämmöstä kuluu pullon lämmittämiseen.

Retkiolosuhteissa keitettyä vettä ei kannata heittää hukkaan. Jos sinulla on kuumaa kestävä juomapullo, voit käyttää esilämmitykseen käytetyn veden juomavetenä. Tällöin voit kaataa sen pois termoksesta vasta juuri ennen puuron lisäämistä.

Voit myös käyttää esilämmitykseen käytetyn veden puuron tekemiseen. Tällöin muista laittaa termospullon korkki kiinni puuronkeiton ajaksi ettei pullo pääse uudestaan jäähtymään.

Ohrapuuro (yhdelle)

Ainekset

  • 4 dl vettä
  • n. 1 dl rikottuja ohrasuurimoita*
  • 1 dl maitojauhetta
  • 0.5 maustemitallista suolaa
  • Lisukkeeksi esimerkiksi pakastekuivattuja mansikoita

*Eri merkkiset rikotut ohrasuurimot turpoavat eri tavalla. Tykkään itse käyttää Krannin tilan melkeimpä hiutalemaisia suurimoita, niitä laitan tasan desin. Toisaalta esim. Elovenan suurimoita kannattaa laittaa hieman vajaa desi, jos ei halua tosi paksua puuroa.

Ohje

  1. Mittaa puhdas vesi kattilaan.
  2. Lisää ohrasuurimot ja maitojauhe. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
  3. Lisää suola, sekoita ja kaada esilämmitettyyn termospulloon.
  4. Anna tekeytyä noin 3 tuntia ja sekoita vielä kerran kunnolla ennen tarjoilua.

Ruispuolukkapuuro (yhdelle)

Ainekset

  • 5 dl vettä
  • 1.5 dl ruisjauhoja
  • 2 rkl puolukkajauhetta
  • 1.5 rkl sokeria
  • pieni ripaus suolaa
  • Lisukkeeksi esimerkiksi pakastekuivattuja puolukoita ja kuivattuja banaaninsiivuja

Ohje

  1. Kaada kattilaan noin puolet vedestä.
  2. Sekoita ruisjauhot veteen vähitellen, koko ajan huolellisesti hämmentäen.
  3. Lisää loppu vesi samalla tavoin: vähitellen ja koko ajan huolellisesti hämmentäen. Näin vältyt paakuilta.
  4. Lisää seokseen puolukkajauhe, sokeri ja hieman suolaa.
  5. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoittaen.
  6. Anna kiehua hiljaa muutaman minuutin ajan, koko ajan sekoittaen.
  7. Kaada esilämmitettyyn termospulloon ja anna tekeytyä noin 3 tuntia.

Vastaa