4 lapsiperheen luontopolkua Sotkamossa

Lähde retkeilemään lasten kanssa ja tutustu neljään erilaiseen luontopolkuun/retkeilyreittiin Sotkamossa.

 1. Hiukanharjun luonto- ja kulttuuripolku
 2. Naapurinvaaran luonto -ja kulttuuripolku Lepikon lenkki
 3. Tipasojan luontopolku
 4. Hiidenkierros Hiidenportin kansallispuistossa

1. Hiukanharjun kulttuuri- ja luontopolku, 2.5-4 km

Kuvaus

Hiukanharjun uimarannalta lähtevä luontopolku esittelee niin harjuluontoa kuin Sotkamon historiaa lukuisin infotauluin. Polku kiemurtelee pitkin poikin harjua muiden ulkoilureittien lomassa ja osittain niitä pitkin. Kokonaisuudessaan 4 km pitkästä luontopolusta voi kiertää myös 2.5 km pituisen lyhennetyn version, mutta silloin jäävät polun kauneimmat ja rauhallisimmat osuudet näkemättä.

Lähtöpiste

Osoite: Tervatie 1 (Hiukan uimaranta)

Etäisyys Sotkamon torilta: n. 0.3 km

Luontopolun lähtöpiste ja infotaulu löytyvät uimarannan leikkipaikan ja pienen lammen läheisyydestä. Polku on merkitty maastoon vihrein käpymerkein.

Luontopolun kohokohdat

 • Korkea rantatörmä ja portaat alas törmältä pienelle hiekkarannalle rastilla 13
 • Metsän rauha

Hiukanharjun luontopolku lasten kanssa

Hiukanharjun luontopolku kulkee pääasiassa helpoilla ulkoilureiteillä ja poluilla. Reitti kulkee kuitenkin ylös-alas harjua, joten mäkiä riittää.

Luontopolun kiertämisen voi yhdistää uimarannalla vierailuun. Varsinkin kesäkuumalla on mukava lopuksi pulahtaa uimaan ja huuhtoa hiet pois.

Taukopaikat ja muut palvelut

Polun varrella ei ole rakennettuja taukopaikkoja muuten kuin uimarannan läheisyydessä. Rannalta löytyy myös vessat, pukuhuoneet, suihkut ja kesäkahvila.

Uimarannan läheisyydessä sijaitsee lisäksi Hiukan varauskota, jonka voi varata omaan käyttöönsä kolmeksi tunniksi kerrallaan. Katso lisätiedot Sotkamon kunnan sivuilta. Luontopolkurastien 16 ja 17 välillä oleva kota näkyy polulle ja sinne on viitta myös uimarannalta.

Hiukan varauskota

Lue blogista retkikertomukseni Hiukanharjun luontopolulta: Mysteerikätkön jäljillä Hiukanharjun luontopolulla, Sotkamossa

2. Naapurinvaaran luonto- ja kulttuuripolku Lepikon lenkki, 0.8-4 km

Kuvaus

3.4 km pituinen Lepikon lenkki vie kulkijan kainuulaisittain poikkeuksellisen rehevään luontoon. Luontopolku esittelee ihmisen kädenjälkeä Naapurinvaaran rinteillä; kaskeamisen jälkeen istutettuja lepikkoja, heinänniiton ja laiduntamisen tuloksena syntyneitä hakoja ja niittyjä sekä peltomaisemaa, jossa on asuttu 1700-luvulta alkaen. Kesällä polun varrella voi kohdata alueella laiduntavia eläimiä, joiden avulla kulttuurimaisemaa hoidetaan edelleen. Pienen piston päässä polulta, seisoo Naapurinlouhen kota, jossa voi pitää taukoa ja jonka luona ihailla avaraa maisemaa Nuasjärven yli.

Lähtöpiste

Osoite: Naapurinvaarantie 16 (kartalla)

Etäisyys Sotkamon torilta: n. 12 km

Luontopolun lähtöpiste on Naapurinvaaran koulun kohdalla, vastakkaisella puolella tietä. Lähtöpisteellä on tilaa muutamalle autolle. Auton voi jättää myös koulun parkkipaikalle. Lähtöpisteeltä löytyy luontopolun kartta ja opasteet polulle. Luontopolku on merkitty maastoon vihrein kävynkuvin.

Toinen parkkipaikka löytyy Perttulantien päästä. Tätä lähtöpistettä kannattaa hyödyntään, jos on haluaa vain piipahtaa Naapurinlouhen kodalla.

Luontopolun kohokohdat

 • Maisema Naapurinlouhen kodalta kohti Nuasjärveä
 • Rehevät niityt, erityisesti alkukesän kukkaloistossa

Maisemaa Lepikon lenkin varrella hoidetaan laiduntamalla

Kesäaikaan luontopolun varrella saattaa laiduntaa eläimiä. Tällä tavoin hoidetaan maisemaa, joka pysyy laiduntamisen avulla avoimena. Kun laitumella on eläimiä, on tärkeää laittaa portit perässään hyvin kiinni. Myöskään koiria ei saa tällöin laidunalueelle viedä.

Lasten kanssa Lepikon lenkillä

Kokonaisuudessaan Lepikon lenkki on keskivaativa. Erityisen hankalia osuuksia ei ole, mutta nousua ja laskua kertyy jonkin verran.

Naapurinvaaran koululta lähdettäessä luontopolun alkupäähän on merkittynä myös 800 m pituinen Lasten lenkki, jonka voi kiertää pienimpien kanssa. Lasten lenkki esittelee tavallisimpia metsän puita ja marjoja.

Pienimpien kanssa hyvä vaihtoehto on Naapurinlouhen kodalle johtava helpoin ja lyhyin reitti, joka lähtee Perttulantien parkkipaikalta. Parkkipaikalta kodalle on matkaa noin kilometri. Tämä reitti ei kulje lainkaan laitumen läpi.

Lepikon lenkki kulkee kainuulaisittain erityisen rehevässä maastossa, joten erityisesti keskikesällä kannattaa varautua hyttysiltä suojaavin vaattein.

Taukopaikat ja muut palvelut

Luontopolulta lähtevän piston (400 m) päässä on Naapurinlouhen kota hienolla paikalla. Kodan luota löytyy myös puuvaja ja huussi.

Lue myös KoeKainuu -sivustolle kirjoittamani artikkeli Lepikon lenkistä alkukesän kukoistuksessa: Lepikon lenkki – luontopolku Naapurinvaaran ainutlaatuisessa kulttuurimaisemassa

KoeKainuusta löydät paljon muitakin matkailuvinkkejä Sotkamon ympäristöstä ja ympäri Kainuuta.

3. Tipasojan luontopolku, 4 km

Kuvaus

Tipasojan luontopolku on rauhallinen retkikohde n. 20 kilometriä Sotkamon kirkonkylältä. Reitti kulkee kangasmaastossa helppolkuisia polkuja ja metsäautoteitä pitkin. Luontopolku esittelee harjumaaston erityispiirteitä ja ihmisen toiminnan jälkiä eri aikakausilta.

Lähtöpiste

Osoite: Lontantie n. 21 (kartalla)

Etäisyys Sotkamon torila: n. 25 km

Lähtöpisteellä on luontopolun opastaulu ja kartta sekä paikka muutamalle autolle. Lisää parkkitilaa löytyy hiekkatien varresta, hieman lähempää luontopolun varsinaista alkua.

Luontopolun kohokohdat

 • Kirkasvetiset Telkkälammet polun puolessavälissä (tolppa 7). Vaikka polku ei koukkaakaan aivan lampien rantaan, on niiden kohdalla mukava pysähtyä harjun päälle vaikka evästauolle.
 • Kaunis pieni suo luontopolun loppupuolella (tolppa 10).

Tipasojan luontopolku lasten kanssa

Tipasojan luontopolku on helppokulkuinen, ja sopii hyvin lasten kanssa kierrettäväksi. Lastenvaunuille polku ei sovellu, mutta pieni potkupyöräiljä pärjää reitillä mainiosti.

Taukopaikat ja muut palvelut

Tipasojan luontopolun varrella ei ole retkeilyrakenteita opasteita lukuun ottamatta. Tulenteko on erikseen kielletty, olllaanhan kuivassa kangasmaastossa. Toisaalta evästaukoa on helppo pysähtyä pitämään melkeimpä missä kohtaa polkua vain.

Myöskään perinteisiä luontopolkutauluja ei ole, ainoastaan numeroidut tolpat. Tolppien kohdalla kannattaa pysähtyä tutustumaan materiaaliin, joka on ladattavissa Sotkamon kunnan sivuilta.

Lue blogista kertomus meidän kesäretkestä Tipasojalle: Tipasojan luontopolku Sotkamossa -mäntykangasta ja geokätköjä

4. Hiidenkierros, retkeilyreitti 3-5 km

Kuvaus

Hiidenportin kansallispuiston Hiidenkierros ei ole luontopolku siinä mielessä, että siellä ei ole polun varressa luonnosta kertovia infotauluja. Upea luontokohde se silti on.

3 km pituinen ympyrälenkki vie kulkijan Hiidenportin rotkon pohjoispäähän ihailemaan jylhää kalliomuodostelmaa niin ylhäältä kallion päältä kuin rotkon pohjalta. Lenkin varrella on myös Kovasinvaaran vanha pihapiiri. Vaikka rakennuksia paikalla ei enää ole, kannattaa niitylle pysähtyä miettimään minkälaista elämä täällä on ollut.

Hiidenkierrokseen kuuluu lisäksi rotkon reunaa seuraileva osuus, joka johtaa kilometrin päässä olevalle Porttilammen laavulle. Laavulla käynnin kanssa retken pituudeksi tulee yhteensä 5 km. Sekä ympärälenkki, että laavulle menevä osuus on merkitty violetein reittimerkein.

Lähtöpiste

Osoite: Hiidenportintie 86 (kartalla)

Etäisyys Sotkamon torila: n. 45 km

Hiidenkierroksen lähtöpiste on Hiidenportin kansallispuiston pohjoinen parkkipaikka, Palolampi.

Reitin kohokohdat

 • Hiidenportin rotkolle saapuminen ja rotkon pohjan kautta kulkeva polun osuus
 • Maisemat rotkon reunaa seurailevalta polulta alas rotkoon

Hiidenkierros lasten kanssa

Hiidenportin rotkon lähellä kulkevat reitin osuudet ovat kivikkoisia ja osittain jyrkkiä. Polku kulkee lähellä rotkon reunaa, joten pienimpien kanssa pitää olla tarkkana. Muut osuudet reitistä ovat pääasiassa helppokulkuista metsäpolkua ja pitkospuita.

Taukopaikat ja muut palvelut

Hiidenkierroksen lähtöpisteestä, Palolammen luota, löytyy keittokatos, tulipaikka, kaivo ja huussit. Lyhyemmän, 3 km pituisen lenkin varrella ei ole muita rakennettuja taukopaikkoja.

5 km reitti vie kulkijan Palolammen laavulle. Aivan lammen rannassa, kauniilla paikalla oleva laavu onkin suosittu taukopaikka.

Lue lisää Hiidenkierroksesta lapsiperheen näkökulmasta: Rakkaus löytyi Kainuusta /Lasten kanssa Hiidenportin kansallispuistoon

Palolammen nuotiopaikka

Vastaa