Meillä on ystäväni kanssa tapana jakaa retkillä kokkausvastuut puoliksi ja monesti kumpikin tekee viimeisiä ostoksia vielä lähtöpäivänä. Joka toinen ateria on siis usein täysi yllätys toiselle osapuolelle.
Suklaavanukas on kuitenkin yksi niistä herkuista, joita melkein joka kerta pyydän ystävääni tekemään. En edes muista, koska hän tarjoili tätä minulle ensimmäisen kerran. Vanukas on helppo ja nopea jälkiruoka vaelluspäivän iltaan.
Omasta mielestäni suklaan ja piparmintun yhdistelmä on täydellinen, mutta koristeita voi varioida makunsa mukaan. Alta löydät myös valmiista annoskaakaojauheesta tehtävän perusohjeen lisäksi kookoksen ystävän vanukkaan.
Perusohje retkisuklaavanukkaalle
Ainekset (kahdelle)
- 2 annospussia kaakaojuomajauhetta
- 3 rkl maissitärkkelystä
- 2.5 dl vettä
- ranskanpastilleja
Ohje
- Sekoita kaakaojuomajauheet ja maissitärkkelys 2.5 dl:aan kylmää vettä.
- Kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöden sekoittaen kunnes seos paksunee.
- Kaada kahdelle lautaselle tai mukeihin ja koristele rouhituilla ranskanpastilleilla.
Vanukas on lämpimänä kiisselimäistä. Mitä kauemmin sen malttaa antaa jäähtyä, sitä vanukasmaisemmaksi se muuttuu. Annoksesta riittää omasta mielestä juuri sopivasti kahdelle aikuiselle vaelluksen jälkiruoaksi.
Jos teet isomman annoksen, pohjaan palamisen riski kasvaa. Tällöin kannattaa sekoittaa kuivat ainekset ensin toisessa kattilassa kylmään veteen (n. 1/3 kokonaisvesimäärästä) ja kuumentaa loppu vesi erikseen toisessa kattilassa. Lopuksi kiehuva vesi kaadetaan ensimmäiseen kattilaan ja seos kuumennetaan nopeasti uudestaan, kunnes se paksunee.
Norjalaisella tuvalla tämä herkku syötiin posliinilautasilta
Valmiista kaakaojuomajauheesta tulee aika makea vanukas. Kun sekoittaa ainekset itse, voi säännöstellä sokerin määrää. Alla Viiden tähden vaellus -keittokirjasta mukailtu kookoksen makuinen versio. Jos löydät kookosmaitojauhetta, jossa ei ole (lehmän)maitoproteiinia, tämä on samalla myös vegaaninen herkku.
Suklaakookosvanukas
Ainekset (kahdelle)
- 60 g (n. 1.3 dl) kookosmaitojauhetta
- 2.5 rkl tummaa kaakaojauhetta
- 2.5 rkl maissitärkkelystä
- 1.5 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
- 2.5 dl vettä
- ranskanpastilleja
Ohje
- Sekoita kuivat ainekset ensin keskenään ja lisää sitten 2.5 dl:aan kylmää vettä.
- Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi koko ajan pohjaa myöden sekoittaen kunnes seos paksunee.
- Kaada kahdelle lautaselle tai mukeihin ja koristele rouhituilla ranskanpastilleilla.
Jos korvaat kookosmaitojauheen tavallisella maitojauheella, huomioi että sitä tarvitaan puolet vähemmän.
No tämä herkku menee kyllä kokeiluun seuraavalla retkellä!