Kirkeporten

Vaikuttava Kirkeporten Nordkappin kainalossa

Pienestä kalastajakylästä lähtee pieni, vaatimaton polku aivan tavallisen näköisen mäen yli. Mäen toiselta puolelta sen sijaan löytyy kaikkea muuta kuin tavallinen ranta. Tätä ei kannata jättää Nordkappin matkalla väliin.

Nordkapp, Manner-Euroopan pohjoisin maanteitse saavutettava paikka, on monen matkaajan kohteena. Matka tänne on pitkä ja maisemat sekä matkan varrella että perillä huikeat. Magerøyan saarelle, jossa Nordkappin niemi ja samanniminen kunta sijaitsevat, kuljetaan seitsemän kilometrin pituisen maantietunnelin kautta, joka on jo itsessään kokemisen arvoinen. Saaren kalastajakylät ovat kauniita ja ruoka hyvää.

Nordkapin reissulla kannattaa ehdottomasti yöpyä Magerøyassa. Jo ihan sen takia, että Nordkappiin menevä tie voi kovalla tuulella olla suljettu eikä vierailu siksi välttämättä onnistu suunnitellussa aikataulussa.

Lähimmät yöpymispaikat löytyvät Skarsvågista, maailman pohjoisimmasta kalastajakylästä, noin viidentoista kilometrin päästä Nordkapista. Täältä löytyy myös vaikuttava Kirkeporten -kalliomuodostelma, jonne kävelee kylästä puolessa tunnissa, vaikka pysähtyisi matkalla katselemaan maisemia. Polku on suhteellisen helppokulkuinen, joskin kivikkoinen, ja sopii hyvin lapsillekin. Perillä kalliomuodostelman luona pitää toki olla pienempien kanssa tarkkana.

Kirkeprtenin polulla tuulee

Polun lähtöpiste on Skarsvågin kylänraitin varrella. Jos Kirkeportenille osoittavaa viittaa ei olisi, epäusko valtaisi mielen. Miten polku voikaan olla näin pieni, onko tämä varmasti oikea? Pienet valkoiset tolpat opastavat kuitenkin ylöspäin pitkin karua rinnettä.

Selän takana avautuu näkymä kylään ja vuonolle. Ja pian, heti mäen päälle päästyä edessä piirtyy Nordkappin niemi ja sen päässä toinen erikoinen kivimuodostelma, Nordkappin sarvi (North Cape horn -näkyy pienenä keskimmäisessä kuvassa).

Skarsvåg

Nordkappin sarvi Kirkeportenilta nähtynä

Tunturikukkia

Valkoisilla tolpilla merkitty polku ei vie aivan rantaan saakka. Se kaartaa hieman ylempänä ja loivempaa reittiä takaisin kohti kylän eteläistä päästä, päättyen leirintäalueen viereen. Rantaan johtaa kuitenkin useampikin merkitsemätön polku ja kun rantaan saakka on päässyt, Kirkeportenia ei voi olla huomaamatta.

Kallioportti on vaikuttava, ehdottomasti. Tämän ymmärtää heti olleen ja olevan edelleen pyhä paikka. Myös ranta portin ympärillä saa pauloihinsa. Kilometrin matka tänne kannattaisi kävellä vaikka näkymä Nordkappiin olisi peittynyt sumuun.

Liuskekivikkoista rantaa Kirkeportenin vieressä

Kirkeporten

Kuivunut merisiili

Tuntuu uskomattomalta, että tämän pienen mäen takana on näin ihmeellinen paikka. Pistää miettimään mitä kaikkea löytyisikään muiden ympärillä kohoavien mäkien takaa.

Vastaa