Vauvan kanssa retkelle –haastattelussa Metsämutsi-kanavan Anni

Voiko vauvan kanssa lähteä retkelle? Mitä varusteita tarvitaan ja miten kaikki oikein sujuu metsässä? Näihin ja muihin kysymyksiin vauvan kanssa retkeilystä vastaamassa Anni Vuohensilta eli Metsämutsi.

Voiko vauvan kanssa lähteä retkelle? Mitä varusteita tarvitaan ja miten kaikki oikein sujuu metsässä?

Omien lasteni vauva-ajoista on jo tovi ja aika on kullannut muistot. Niinpä pyysin haastatteluun ihanan Anni Vuohensillan eli Metsämutsin. Anni on pienten lasten äiti ja eräopas, joka on vienyt lapsiaan metsäretkille aivan alusta saakka. Tätä haastattelua tehdessä Annilla oli kaksi lasta, sen jälkeen on syntynyt vielä kolmas. Haastattelussa Anni kertoo retkeilystä vauvan kanssa.

Anni tuottaa miehensä kanssa youtube-kanavaa Wilderness Family Finland, joka inspiroi vanhempia retkeilemään lasten kanssa ja antaa käytännön vinkkejä aiheesta.

Kannattaa ottaa seurantaan myös Annin instagram-tili @metsamutsi ja blogi metsamutsi.fi

Lasten kanssa retkeily

Mikä on parasta lasten kanssa retkeilyssä?

Varmasti se yhdessä vietetty aika ja jaetut hetket luonnon keskellä. Luonnonympäristöllä on myös tutkitusti myönteinen vaikutus ihmisen hyvinvointiin, ja väsyneenä pienten lasten vanhempana koen ne pirteimmät hetket lähes aina juurikin luonnossa! Myös lapsilla on yleensä parempi mieli ja vähemmän riitoja, kun ollaan ulkona. 

Minkälainen on ollut oma retkeilytaipaleesi ennen lasten saamista?

Lähdin lukion jälkeen eräopaskouluun ja siitä asti retkeily on ollut minulle elämäntapa ja välillä myös työ. Tapasin nykyisen mieheni eräopaskurssilla, joten retkeily on ollut meidän yhteinen juttu. Olen myös melonnanohjaaja ja köysitoiminnanohjaaja ja ulkoiluharrastuksiini on kuulunut retkeily, pitkät vaellukset, melonta ja kiipeily. Olen ohjannut myös vaelluskursseja ja toiminut vapaaehtoisena retkien ohjaajana Suomen Luonnonsuojeluliitossa.

Miten retkenne ovat muuttuneet lasten saamisen myötä

Suurin muutos on ollut se, ettemme ole päässeet enää kahdestaan mieheni kanssa pitkille vaelluksille, sillä lastenhoitoapua niin pitkäksi ajaksi ei ole ollut mahdollista järjestää. Olemme kuitenkin alkaneet mieheni kanssa käydä vuorotellen yksin pidemmillä vaelluksilla, mutta ei niin usein kuin ennen. Pienten lasten kanssa vaeltaminen on todella erilaista kuin ilman lapsia. Tätäkin olemme kuitenkin koittaneet, ja 3 päivän vaellus 1-vuotiaan lapsen kanssa oli ihana kokemus ennen kaikkea siksi, että kaipuu yhteiselle vaellukselle puolison kanssa oli ollut niin suuri. Vaellus 1-vuotiaan kanssa sujui hyvin, kun teki kaiken lapsen aikataulujen mukaan ja piti päivämatkat kohtuullisina. Retkeilyharrastus on muuttunut, mutta tavallaan se on entistä rikkaampaa nykyisin, kun saa jakaa yhdessä lapsen kanssa hienoja hetkiä luonnossa.

Mistä lähti idea perustaa youtube-kanava lasten kanssa retkeilyn ympärille?

Alun perin ajattelin perustaa blogin, koska retkeily/vaellus aiheisia blogeja minulla on ollut aiemminkin ennen lapsia. Tuntui innostavalta ja tärkeältä idealta jakaa lapsiperheen retkeilyelämää somessa. Keväällä 2020 katsoin ensimmäistä kertaa Ali Leiniön youtube videoita, ja niiden myötä innostuin retkeilyvideoiden kuvaamisesta! Etsin pitkään perheretkeilykanavia youtubesta, ja totesin ettei niitä oikeastaan löytynyt. Veljelläni on youtube-kanava, ja hänen esimerkkinsä ehkä innosti myös meitä perustamaan oman youtube-kanavan!

Päiväretkelle vauvan kanssa

Kannattaako vauva viedä metsään ja minkälaisista retkistä aloittaa?

Jos ajatus metsäretkestä tuntuu mukavalta, niin ehdottomasti kannattaa! Suomessa meillä on luontoa monenlaisissa paikoissa, ja vauvan kanssa ensimmäiset luontoretket voivat olla vaikka vaunukävelyt metsäisellä ulkoilureitillä. Mukaan voi ottaa termospulloon juomaa ja eväitä ja viipyä pidempään luonnossa. Riippumatonkin voi ripustaa moniin paikkoihin ja siellä voi köllötellä luonnon helmassa vauvan kanssa!

Kantoliinassa ja tietynlaisissa kantorepuissa voi kuljettaa vauvaa ihan pienestä asti. Kannattaa aloittaa lähikohteista ja helpoista poluista luontoretket ja kokemuksen myötä voi sitten tehdä pidempiä retkiä! 

Tarvitaanko jotain erityisiä varusteita?

Sinänsä mitään erikoista ei tarvita. Säänmukainen varustus riittää eli tavallisilla ulkoiluvarusteilla voi lähteä retkelle. Lähinnä vauvan kantamiseen on hyödyllistä hankkia väline ja retkien muuttuessa pidemmiksi tavallisia retkeilyvarusteita voi hankkia pikkuhiljaa lisää, jos niitä ei vielä omista. 

Kumpi on parempi, kantoreppu/liina vai kantorinkka. Vai voisiko retkelle lähteä vaunujen kanssa?

Kantoliinassa ja tietynlaisissa kantorepuissa voi kuljettaa vauvaa ihan pienestä asti. Kantoliinayhdistyksellä on hyvää tietoa vauvan ergonomisesta kantamisesta. Me käytimme kudottua kantoliinaa sekä Tulan kantoreppua paljon pienen vauvan kanssa. Kantoliina on monikäyttöinen retkellä, sillä sitä pystyy käyttämään myös peittona, kun laittaa vauvan esim. laavuun nukkumaan päiväunia!

Kantorinkkaan voi lapsen laittaa noin puolen vuoden iässä, kun hän osaa jo kunnolla istua ja vartalo on jo jämäkämpi. Kantorinkan etuja ovat se, että siihen voi pakata myös varusteita ( jopa 10-15 kg), lisäksi vauva on helppo suojata itikoilta ja kantorinkan voi laskea välillä maahan vauvan kera, jolloin vanhemmalla on vielä kädet vapaana. Kantorinkassa on myös miellyttävämpi matkustaa lämpimällä säällä, sillä kantorepussa/liinassa vauva ja kantaja lämmittävät toisiaan aika paljon!

Kantorepussa/liinassa on toisaalta mukava kuljettaa lasta, jos joku toinen kantaa tarvittavat varusteet. Varsinkin jo selkeästi painavampi lapsi (2-4 vuotias) on kevyempi kantaa kantorepussa, sillä painopiste tulee aivan kantajan lähelle.

Suosittelen miettimään myös, onko lähialueella retkeilypaikkaa, jonne pääsisi rattailla. Meillä on ollut käytössä kolmipyöräiset bumbleride rattaat, ja niillä on päästy myös leveitä polkuja kulkemaan. Pienen lapsen kanssa rattaat esim. nuotiopaikalla on olleet toisinaan superkätevät ja lapsen on tarvittaessa mukava nukkua rattaissa. Nuotiopaikalta käsin voi tehdä pieniä retkiä poluille ja palata sitten rattaiden luo ”basecampiin”. 😊 Tällaisia nuotiopaikkoja, jonne on lähes esteetön lähestyminen, löytyy kyllä suomesta aika paljon!

Vaipanvaihto metsässä

Miten vauvan syöttäminen ja vaipanvaihto onnistuvat metsässä?

Meillä kantorinkka on toisinaan ollut hyvä ”syöttötuoli”, jossa lapsen syöttäminen onnistuu. Toinen vaihtoehto on vanhemman sylissä. Imetys on toki ollut se kaikkein helpoin tapa saada ravintoa metsässä! Vaipanvaihto varmasti onnistuu, kukin tekee tyylillään. Meillä on ollut haalean lämmintä vettä termospullosta, jos on tarvinnut pestä vauvan peppua. Normikokoinen makuualusta on hyvä olla aina vauvan kanssa retkellä mukana ja sitä voi hyödyntää myös vaipanvaihdossa. Varmasti kokemuksen kautta parhaat vinkit löytyy oman lapsen kanssa!

Miten vauvan saa suojattua hyttysiltä?

Kantorinkassa on helppo asettaa rinkan päälle hyttysuoja. Suosittelen käyttämään hyttysverkkoja itikoilta suojaamiseen.

Kertoisitko vielä kolme vinkkiäsi onnistuneeseen lapsiperheen metsäretkeen.

  • Kannattaa aloittaa helpoista retkistä ja kokemuksen kartuttua pikkuhiljaa siirtyä pidempiin tai kauempana sijaitseviin kohteisiin.
  • Jos onnistuu toteuttamaan retken niin, että lapsi saa nukuttua suunnilleen normaalit päiväunet niin kaikki sujuu yleensä helpommin 😊 Jos päiväunet ei heti onnistu, kannattaa miettiä eri vaihtoehtoja – ehkä päiväunet onnistuisivat esim. riippumatossa?
  • Kannattaa muistaa, että tärkeintä on hyvä fiilis! Isommat retkisuunnitelmat voi tarvittaessa vaihtaa helpompaan lähiretkeen!

Yöretkelle vauvan kanssa

Minkä ikäisen vauvan kanssa voi lähteä telttaretkelle?

Tämä riippuu varmasti jokaisen yksilöllisestä tilanteesta. Itse olimme ensimmäiset 3 kuukautta vauvan kanssa ihan vain kotona ja totuttelimme elämään. Sitten 3 kuukauden iässä kävimme ensimmäisellä telttaretkellä (kesällä) kokeilumielessä. Vauvan suhteen ei ollut mitään ongelmaa nukkua teltassa, mutta itse koin silloin yöimetykset vähän raskaiksi hoitaa teltassa. Tuon kokeiluyön jälkeen meni taas pidempi aika, ennenkuin lähdimme uudelleen. Ehkä jollain toisella yö olisi sujunut paremmin. Jokainen vauva on niin erilainen!

Kannattaako vauvalle ottaa oma makuupussi ja makuualusta vai voiko vauva nukkua vanhemman kanssa samassa makuupussissa?

Meillä on vauvalla ollut oma makuupussi ja oma makuualusta. Suosittelen ottamaan vauvalle oman makuupussin, niin tarvittaessa päiväunillekin on varusteet. 

Mitä, jos lapsi heräilee yöllä?

Pääsääntöisesti lapset ovat meidän kokemuksen mukaan nukkuneet ulkona paremmin kuin sisällä. Jokainen lapsi on kuitenkin yksilöllinen yöheräilyn ja nukahtamisen suhteen. Meillä samat jutut ovat toimineet retkellä kuin kotonakin ollessa, jos herää yöllä. 

Vauvan kanssa telttailemassa

Minkälainen teltta olisi hyvä lapsiperheelle?

Jos omistaa jo teltan, niin mikä tahansa teltta varmasti sopii aloitteluun. Meillä on entuudestaan ollut vaelluskupoli teltta, ja sillä olemme aloittaneet lasten kanssa retkeilemään. Se on toiminut hyvin. Myöhemmin kun aloitimme kahden pienen lapsen kanssa telttayöt, niin ostimme kuitenkin vielä isomman kupoliteltan. Mainitsisin ensimmäiseksi siis teltan koon: isommassa teltassa on helpompi hoitaa lasta.

Kannattaa miettiä oman tarpeen mukaan, aikooko käyttää telttaa vaelluksilla, vai vain helpoissa lähikohteissa ja tätä kautta miettiä teltan painoa. Meidän isompi teltta on vähän painavampi kuin vaellusteltta, mutta tiesimme, että emme aio sen kanssa vaeltaa pitkiä matkoja, vaan lähinnä muutaman kilometrin siirtymiä, joita 3 vuotias jaksaisi itse kävellä. Siksi paino ei ollut niin tärkeä kriteeri.

Miten ihmeessä kaiken tavaran saa kannettua mukana?

Siinäpä kysymys! Jos tuntuu että kannettavaa on liikaa, suosittelen kyllä vaunujen kanssa retkeilyä ja ajatusta siitä, että käy lyhyempiä retkiä ja sitten palaa tulipaikalle, jossa suurin osa tavaroista on, ja leiripaikkoja joihin pääsee lähelle autolla tai pyöräkärryllä.

Tavalliselle päiväretkelle tosin ei tavaraa yleensä tarvita niin paljoa, etteikö sitä jaksaisi kantaa. Kevytretkeilijöiltä kannattaa ottaa vinkkejä yksinkertaisiin tapoihin keventää varusteita!

Lopuksi

Mitä haluaisit sanoa lapsiperheen vanhemmille, jotka miettivät lähteäkö vauvan kanssa retkelle.

Rohkeasti vain vauvan kanssa retkeilemään! Kannattaa aloittaa retkeily jo silloin kun lapsi on pieni, niin oppii jatkuvasti lisää. Siinä vaiheessa kun lapsi alkaa olla 3-4 vuotias niin yllättyy, miten paljon retkeilyharrastus lapsen kanssa alkaa muuttumaan ja tämäkin muutos on ihanaa seurata! Mukavia metsäretkiä kaikille! 😊

Vastaa