Big Agnes Duster 15° –kolmen vuodenajan makuupussi lapselle tai nuorelle

Sain tämän makuupussin osana kaupallista yhteistyötä vuonna 2021. Se on ollut siitä asti meillä käytössä ja olen edelleen tyytyväinen pussiin. Harmillisesti vuonna 2023 tätä makuupussia ei enää löydy valmistajan valikoimasta.

Olen listannut kattavasti muita lasten makuupusseja tähän artikkeliin: Lasten retkimakuupussit. Yhtä lämmin lasten pussi kuin Duster 15 löytyy ainakin Helportilta.

Big Agnes oli minulle tuttu nimi kevyiden telttojen valmistajana. Siksi kiinnostuin heti, kun sain kuulla, että Addnature oli ottanut valikoimiinsa tämän merkin lasten makuupusseja. Tässä kirjoituksessa esittelen kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitetun, lapsen mukana kasvavan Duster-makuupussin.

Big Agnes Duster pähkinänkuoressa

  • Lämmin lasten kolmen vuodenajan makuupussi, jolla pärjää hyvin, vaikka olisi pieni pakkanenkin.
  • Sekä pituus että leveys säädettävissä. Sopii n. 135-168 cm pituiselle lapselle.
  • Tarvitsee kaverikseen n. 50 cm leveän makuualustan, johon pussi kiinnitetään yläosastaan.
  • Lämpökaulus ja lämpölista vetoketjun vieressä
  • Materiaali: Päällikangas vettähylkiväksi käsiteltyä rip-stop nailonia, vuori polyesteria ja täyte M4 keinokuitua.
  • Paino: 1300 g.
  • Koko pakattuna mukana tulevaaan pussiin (ei kompressiopussi) : 43 x 25 cm (pituus x leveys). Kompressiopussilla saa pakattua selvästi pienemmäksi.

Kolmen vuodenajan makuupussi lapselle tai nuorelle

Useimmat lasten makuupussit on tehty kesäkäyttöön. Oikeasti lämpimiä makuupusseja, joilla pärjää vielä pikkupakkasillakin, on lapsille saatavilla vähän. Lasten makuupusseille ei myöskään ole samanlaista lämpötilastandardia kuin aikuisten pusseille. Niinpä tällekään pussille ei ole valmistaja antanut lämpötilasuosituksia. Pussin nimessä on kuitenkin 15°, mikä viittaa 15 fahrenheit -asteeseen eli -9° celsiusasteeseen. Tämä antaa osviittaa, että pussi on todella kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitettu.

Dusterissa on myös sekä lämpökaulus että lämpölista vetoketjun vieressä estämässä lämmön karkaamista ja vedon tunnetta kylmällä säällä.

Säädettävyys sekä pituus- että leveyssuunnassa

Big Agnesin iso plussa on erittäin hyvät säätömahdollisuudet sekä pituus- että leveyssuunnassa. Paras ja lämpimin makuupussi on juuri oikein kokoinen. Sen sisälle jää juuri sopivasti ilmatilaa, jonka pieni keho pystyy lämmittämään. Tämä makuupussi kasvaa lapsen mukana ja on juuri sopivan kokoinen monen vuoden ajan.

Säätö tapahtuu helposti pienillä kumilenkeillä ja muovisilla koukuilla. Ylimääräisen pituuden saa laitettua joko sisä-tai ulkopuolelle. Erityisesti kylmällä ilmalla ylimääräinen osa kannattaakin laittaa sisäpuolelle tuomaan lisäeristystä.

Big Agnes Duster 15 eri säädöissäValmistajan mukaan Duster sopii noin maksimissaan n. 168 cm (5’6”) pitkälle lapselle. Pussin saa säädettyä neljään eri pituuteen noin 20 cm välein, eli pituussäädöt ovat portaittaain n. 108, 128, 148 ja 168 cm pitkälle.

Kuopuksen (7 v, 137 cm) käytössä säädin makuupussia pienemmäksi niin leveydestä kuin pituudesta. Hänelle makuupussi oli kaikkein sopivin siten, että leveyttä oli pienennetty toiselta puolelta ja pituussäätö oli toiseksi isoimmailla.

Esikoinen (11 v, 170 cm) mahtui pussiin juuri ja juuri, mutta mukavasti hän ei enää pystyisi nukkumaan.

Pituusarvio pitää siis meidän kokemuksen mukaan hyvin paikkansa. Duster sopii maksimissaan noin 168 cm pitkälle. Tässä kohtaa mukavuuteen vaikuttaa myös jalkaterän pituus. Jos jalan koko on keskimääräistä suurempi, tuntuu makuupussikin nopeammin ahtaalta.

Big Agnes Duster 15 lähikuva säädöistä

Lue lisää: Millainen on hyvä ja lämmin makuupussi lapselle

Duster sopii erityisesti lapselle, joka liikkuu paljon unissaan

Big Agnes Duster kiinnitettään makuualustaan yläosastaan. Näin lapsi ei pääse unissaan vierimään pois makuualustan päältä.

Jos on jo tottunut kääntymään kyljelleen makuupussin kanssa, voi viedä hetken että tottuu tällaiseen pussiin. Ainakin oma lapseni näytti kuitenkin nukkuvan ihan tyytyväisenä myös kyljellään, vaikka pussi ei kääntynytkään hänen mukanaan.

Makuupussin selkäpuolella ei ole yläosassa eristystä. Tätä pussia ei siis voi tai kannata käyttää ilman makuualustaa, joten kannattaa varmistaa että oma makuualusta on pussille sopiva.

Valmistaja mukaan mikä tahansa suorakaiteen mallinen n. 50 cm leveä makuualusta käy. Testiretkellämme makuupussi oli kiinnitetty ilmatäytteiseen Thermarestin Prolite -makuualustaan, joka on pääpuolelta 51 cm leveä ja kapenee vähitellen jalkopään 40 cm:iin. Tämän makuualustan kanssa Duster toimi hyvin.

Tällainen  makuupussi olisi ollut superhyvä, kun meidän kuopus oli pienempi. Hän pyöri niin paljon unissaan, ettei ikinä pysynyt makuualustan päällä, jos vain teltassa oli tilaa siitä pois siirtyä. Toisaalta hän ei myöskään usein pysynyt pussin sisälläkään.

Big Agnes Duster 15 kiinnitys makuualustaan alapuolelta

Mukana tulee sekä kuljetuspussi että säilytyspussi

Big Agnesin mukana tuli isokokoinen pakkauspussi. Tässä on se hyvä puoli, että lapsen on helppo pakata makuupussi pakkauspussiin. Olisin kuitenkin kaivannut kompressiopussia, sillä tähän mukana tulleeseen pakkauspussiin sullottuna tämä makuupussi vie ison tilan rinkasta. Varsinkin lapsen omaan rinkkaan suhteutettuna pussi on pakattuna hurjan iso.

Jos retkeilee aina paikoissa, joissa kävelymatka on lyhyt, isosta pakkauskoosta ei ole mitään haittaa. Itsellä kuitenkin on tarve saada kaikki retkitavarat kannettua rinkassa useamman kilometrin matka. Siksi kokeilinkin Dusterille kotoa löytynyttä ylimääräistä kompressiopussia. Tähän aikuisten M-kokoiseen kompressiopussiinkin Dusterin sai pakattua vaivatta ja kompressioremmit kiristämällä paketista tuli noin 28 x 23 cm kokoinen (pituus x leveys), mikä on kuljetuksen kannalta hurjan paljon parempi kuin alkuperäinen 43 x 25 cm.

Lisäksi paketissa oli verkkokankaasta tehty iso säilytyspussi. Makuupussi kannattaakin säilyttää aina siinä, jotteivat täytteet pääse painumaan kasaan. Lisäksi kannattaa varmistaa, että pussi on hyvin tuuletettu ja kuivattu ennen kuin sen laittaa säilytyspussiin.

Kokemuksia Big Agnes Duster -makuupussista

”Vau miten hieno sisäpuoli” -oli kuopuksen ensimmäinen reaktio uuteen makuupussiinsa, kun hän sai sen juuri parahiksi tammikuiselle retkellemme Hyypiön vuokratuvalle. Sen jälkeen hän ei sitten koko iltana luopunutkaan pussista. Siinä oli hänen mielestään hyvä istuskella vuokratuvan pöydän ääressä lukemassa. Ei paleltanut, vaikka tuvan lattia oli kylmä. Yöllä tuvan kerrossängyn ylävuoteella oli jo aivan liian lämmin tälle makuupussille, joten se sai toimia vain peittona.

Lapsi lukee

Varsinaisesti testasimme tätä makupussia maaliskuisella telttaretkellä, jolloin ilman lämpötila oli nollan tuntumassa. 7-vuotiaalla lapsella oli sekä solumuovinen- että ilmatäytteinen kolmen vuodenajan makuualusta allaan. Illalla ennen nukkumaan menoa lapsi makaili pussissa kuuntelemassa äänikirjaa pussi vain osittain kiinni. Nukkumaan mennessä laitettiin vetoketju kiinni, mutta hupun nyöriä ei kiristetty. Lapsi nukkui koko yön heräämättä ja tuntui aamullakin aivan lämpimältä. Uskaltaisin siis huoletta lähteä tämän makuupussin kanssa retkelle myös pienellä pakkasella.

Yhteenveto

Mikä oli erityisen hyvää

Duster on oikeasti lämmin lasten makuupussi, joka kasvaa lapsen mukana. Sekä leveyttä että pituutta pystyy säätämään. Lapsi tykästyi myös sisäpuolen hienoon metsäkuvioon.

Makuupussi kiinnitetään makuualustaan, jolloin lapsi ei pääse yöllä vierimään pois alustan päältä.

Mikä jäi mietityttämään

Mukana tulleeseen pussiin pakattuna Duster vie ison tilan rinkasta. Olisin toivonut, että pakkauspussi olisi ollut kompressiomallinen.

Makuupussi kasvaa lapsen mukana ja sopii jopa pienelle aikuiselle. Tämä johtaa siihen, että pienimpien käyttäjien kohdalla pussissa on paljon ylimääräistä kangasta ja täytettä ja se on tällöin aika painava suhteessa käyttäjän kokoon. Toisaalta tällä makuupussilla pärjää parhaimmillaan leikki-ikäisestä yläkoululaiseksi.

Makuupussia ei voi (kannata) käyttää ilman, että sen kiinnittää makuualustaan, sillä selän puolella yläosassa ei ole eristystä. Tämä voi joissain tapauksissa olla haitta.

Lisäksi olisin kaivannut pientä sisätaskua, johon voi sujauttaa puhelimen kylmän yön ajaksi.

Big Agnes Duster 15 sisäpuolen kuosi

Vastaa