Lämmin makuupussi lapselle ja vinkit kylmän sään telttaöihin lasten kanssa

Tässä artikkelissa kerron sinulle millainen on hyvä ja lämmin makuupussi lapselle sekä miten saat pidettyä lapsen lämpimänä kylmän sään telttaretkellä.

Täydellinen makuupussi lapselle olisi minusta yhtäaikaa riittävän lämmin pikkupakkasille asti, lapsen mukana kasvava, kevyt, pieneen tilaan pakkautuva, kestävä ja eettisesti valmistettu. Tällaista ei vielä ole tullut vastaan, mutta onneksi viime vuosina markkinoille on tullut koko ajan lisää vaihtoehtoja.

Käy katsomassa keräämäni kattava listaus tällä hetkellä (2021) tarjolla olevista lasten retkimakuupusseista.

Vauvalle ja taaperolle riittää vaunuihin tai rattaisiin tarkoitettu lämpöpussi

Vauvoilla ja taaperoikäisillä voi retkeillessä hyvin käyttää samaa makuupussia kuin arkena turvakaukalossa tai rattaissa. Erilaisia lämpöpusseja löytyy lastentarvikeliikkeistä pienille lapsille niin synteettisellä täytteellä, untuvalla kuin jopa lampaantaljalla vuorattuna. Pienten lasten lämpöpusseja on myös hyvin tarjolla käytettyinä.

Jos tuntuu ettei makuupussin lämpö riitä, voi sen päälle laittaa lisälämmikkeeksi vaikka kevyen fleece-peiton.

Isommalle lapselle kolmen vuodenajan retkimakuupussi

Erilaisia ja eri kokoisia lasten retkimakuupusseja on myynnissä jo aika paljon. Pienimmät niistä ovat yleensä tarkoitettu noin 100 cm ylöspäin ja isoimpiin sopii jopa 170 cm pitkä lapsi. Monessa makuupussissa on myös säätövaraa ja näin makuupussi kasvaa mukana lapsen kasvaessa.

Suomen oloissa monikäyttöisin on kolmen vuodenajan makuupussi, jolla pärjää vielä kun ilman lämpötila on nollan tuntumassa. Lämpiminä kesäöinä tai sisällä nukkuessa tällaista makuupussia voi käyttää peittona eikä erillistä kesämakuupussia tarvita.

Lasten makuupussien lämpötila-arvoille ei kuitenkaan ole samanlaista standardia kuin aikuisten pusseissa, joten ostoksilla ei ole aina helppoa miettiä mikä pussi on oikeasti tarpeeksi lämmin ja mikä ei.

Osa valmistajista ilmoittaa lastenkin makuupusseille jonkinlaisen, useimmiten aikuisten pusseihin ja standardeihin perustuvan arvion. Tämä on nimenomaan arvio eikä sen avulla voi yhtä luotettavasti vertailla eri merkkisiä pusseja kuin aikuisten makuupussien kohdalla.

Kannattaakin ensisijaisesti miettiä omaa lasta tavallisissa ulkoilutilanteissa: paleleeko hän helposti  vai pysyykö yleensä lämpimänä vähemmälläkin vaatetuksella. Helposti palelevalle lapselle kannattaa hankkia pussi, jolle luvataan selvästi alhaisempi mukavuuslämpötila kuin missä aikoo oikeasti retkeillä.

Lämminverinen lapsi taas pärjää ohuemmallakin pussilla. Esimerkiksi Deuterin vanhempi pussi, jolle valmistaja ei anna lämpötilasuositusta, on kuitenkin pitänyt meidän esikoisen lämpimänä noin +5C:een saakka.

Lapset makuupusseissaan

Hyvä ja lämmin makuupussi lapselle -tärkeimmät seikat

 • Sopivan kokoinen makuupussi. Kun makuupussissa on sopivasti eristävää ilmatilaa, se on lämmin.
  • Liian pitkää makuupussia pystyy lyhentämään jalkopäästä esim. hiuslenkillä kiristämällä. Lyhentäminen kannattaa tehdä siten, että ylimääräinen osa jää makuupussin sisälle, jolloin se toimii lisälämmikkeenä jaloille.
  • Liian leveä makuupussi sen sijaan on huono, sillä lapsen kehon tuottama energia ei riitä pitämään ylimääräistä ilmatilaa lämpimänä.
 • Lämpötilasuositus. Jos makuupussille on annettu lämpötilasuositus, kannattaa katsoa mukavuuslämpötilaa (comfort) eikä limit- tai extreme -arvoja. Mukavuuslämpötila kertoo missä lämpötilassa makuupussissa nukkuu yönsä mukavasti. Huomioi kuitenkin, että kyseessä on vain arvio.
 • Lämpökaulus. Tämä estää lämpöhukan kaula-aukosta, kun lapsi pyörii nukkuessaan.
 • Lämpölista vetoketjun vieressä. Myös tämä estää lämpöhukkaa.
 • Vettähylkivä ulkokangas. Tämä ei ole pakollinen, mutta estää kosteutta pääsemästä makuupussin eristeeseen. Kosteana makuupussi ei pidä lämpöä yhtä hyvin kuin kuivana.
 • Makuupussin paino ja koko pakattuna. Tämä ei vaikuta lämpimyyteen, mutta kannattaa miettiä minkälaisilla retkillä makuupussia käytetään. Jos tavaroita pitää kantaa rinkassa (aikuisen tai lapsen), on hyvin pakkautuva ja kevyempi järkevä valinta. Jos telttaillaan aina lähellä parkkipaikkaa, ei pakkauskoolla ole niin väliä.

Untuva- vai kuitutäytteinen makuupussi?

Suurin osa lapsille tarkoitetuista retkimakuupusseista on synteettistä materiaalia eli kuitupusseja. Kuitupussien hyvä puoli on, että ne pitävät lämmön hyvin hieman kosteanakin. Toisaalta kuitutäytteiset makuupussit ovat selvästi painavampia ja vievät repusta isomman tilan kuin untuvatäytteiset pussit, jotka taas ovat herkempiä kastumiselle.

Täysin untuvatäytteisiä lasten retkimakuupusseja valmistaa ainakin Cumulus ja Nordisk. Cumuluksella on muutama erityisesti lapsille suunniteltu malli ja lisäksi aikuisten malleista voi lisämaksusta saada lyhennetyn version tai lasten versioon voi tilata lisää täytettä. Nordiskilta löytyy malli, jonka pituus on säädettävissä. Grüezi-Bagilta löytyy lisäksi villaa ja untuvaa yhdistävä malli.

Lue lisää: Meidän lasten käytössä olleet makuupussit – kokemuksia ja vinkkejä 

Kuitu- ja untuvamakuupussi rinnakkain pakattuna

Talvimakuupussi

Varsinaisia lapsille tarkoitettuja talvimakuupusseja on tarjolla hyvin vähän. Olen itse löytänyt talvikäyttöönkin markkinoituja malleja ainostaan norjalaiselta Helsportilta.

Helpoin ja monipuolisin ratkaisu talvisilla retkillä onkin kahden makuupussin taktiikka. Sisemmäksi tulee lapsen oma, kolmen vuodenajan makuupussi ja päällimmäiseksi aikuisten kesä- tai kolmenvuodenajan pussi riippuen siitä, kuinka kylmä on.

Hyvin eristävä makuualusta on yhtä tärkeä kuin lämmin makuupussi

Tätä ei voi liikaa korostaa. Kehon alla oleva makuupussin osa painuu kasaan eikä eristä. Makuualustaksi kannattaa valita paksu solumuovi tai eristetty ilmatäytteinen alusta. Makuualustojen eristyskykyä mitataan R-arvolla:mitä isompi arvo, sitä eristävämpi alusta. Kevät- ja syysretkille kannattaa valita alusta, jonka R-arvo on vähintään 3. Makuualustoja voi myös laittaa useamman päällekkäin, jolloin niiden R-arvot ja eristyskyvyn voi laskea suoraan yhteen.

Aikuisten makuupussi lapselle

Vaikka lasten retkimakuupusseja onkin usealla valmistajalla, kylmille syys- ja kevätsäille sopivien lasten retkimakuupussien valikoima on edelleen pieni verrattuna aikuisten vastaavien makuupussien tarjontaan.

Varsinkin kouluikäiselle lapselle hyvin ostaa aikuistenkin makuupussin, kunhan ottaa muutaman seikan huomioon.

Aikuisten makuupussia lapsen käyttöön harkitessa kannattaa muistaa, että parhaiten lämpimänä pysyy oikean kokoisessa makuupussissa. Makuupussin pituutta on helppo lyhentää vaikka kuminauhalla, mutta liian leveässä pussissa tulee helposti kylmä. Makuupussihan ei itsessään lämmitä, vaan ainostaan eristää kehon tuottaman lämmön. Leveässä aikuisten pussissa lämmitettävää ilmatilaa jää lapselle helposti liikaa.

Toiseksi kannattaa miettiä minkälaiseen käyttöön makuupussi on tulossa. Aikuisten makuupussissa on enemmän kangasta ja täytettä kuin lastenversiossa, mikä tarkoittaa periaatteessa isompaa painoa ja pakkauskokoa. Toisaalta, aikuisten untuvamakuupussi ei välttämättä ole sen isompi tai painavampi kuin lasten kuitutäytteinen pussi.

Kolmanneksi on tietysti hinta. Aikuisten makuupussit ovat yleensä selvästi kalliimpia kuin lasten.

Retkellä Porkkalassa

 

Miten pitää lapsi lämpimänä kylmän vuodenajan telttaretkellä?

Meidän lapset eivät yleensä ole kauheasti aamulla muistelleet oliko yöllä ehkä kylmä tai kova alusta. Hehän nukkuvat, ei siinä sen kummempaa. Lisäksi vanhempi lapsistamme on aina ollut rauhallinen nukkuja. Hän on pysynyt ihan pienestä makuupussin sisällä ja oppi nopeasti pitämään makuupussin huppua päässä, jos oli kylmä.

Kuopus sen sijaan on nukkuessaan yhtä vähän aloillaan kuin hereillä ollessaan. Alle kouluikäisenä hän potki aina unissaan makuupussin pois ja onnistui kierimään pois makuualustan päältä. Myös pipot ja hanskat lentelivät ympäri telttaa. Hänen kanssaan tarvittiin siis muita ratkaisuja kuin vain lämmin makuupussi.

Alla tiivistettynä vinkit kylmiin öihin niin rauhalliselle kuin levottomalle nukkujalle.

8 vinkkiä kylmän sään telttaöihin lasten kanssa:

 1. Pidä huoli, että lapsi syö hyvin ja liikkuu itsensä lämpimäksi ennen makuupussiin menoa. Telttaretkellä hyppiminen ja juokseminen on sallittua iltapuuhaa.
 2. Tarpeeksi lämmintä ja kuivaa vaatetta päälle makupussiin. Lämmin kerrasto alle, paksumpi ilmava välikerros sekä päähine, lapaset ja villasukat. Parhaiten päässä pysyy kypärämyssy. Myös kevytuntuvatakki on toimiva yläosan lisälämmikkeenä, varsinkin jos lapsi ei tykkää pitää makuupussin huppua päässä. Jos on päässyt hikoilemaan, nukkumaan mennessä kannattaa aina vaihtaa kuivat vaatteet aluskerrosta myöten.
 3. Toppahaalari ja makuupussi. Tätä yhdistelmää en ole kokeillut, mutta minusta se kuulostaa toimivalta ajatukselta, varsinkin levottoman nukkujan kanssa, joka ei pysy makuupussin sisällä.
 4. Tarpeeksi hyvin eristävä makuualusta on vähintään yhtä tärkeä kuin lämmin makuupussi.
 5. Vuoraa teltan pohja kokonaan makuualustoilla tai isolla ohuella solumuovilla, jos lapsi ei meinaa nukkuessaan pysyä tavallisen makuualustan päällä.
 6. Kaksi makuupussia sisäkkäin tai toinen makuupussi/erillinen (retki)peitto päälle. Toinen makuupussi voi hyvin olla aikuisten kokoa. Lisäpeiton saa aikuinen helposti laitettua lapsen päälle myös keskellä yötä.
 7. Kuumavesipullo. Jos on viluinen lapsi, niin tämä toimii viileinä kesäöinäkin. Kuumaa kestävään ja varmasti tiiviiseen pulloon kaadetaan kuumaa vettä ja pullo sujautetaan makuupussin sisälle lisälämmöksi.
 8.  Kamiinallinen teltta. Tämä vaihtoehto on sopiva, jos ei tarvitse kantaa varusteita pitkää matkaa ja on tilaa säilyttää niitä kotona.

Valaistu teltta rantakalliolla

Vastaa