Grottbergetin luolan suuaukko

Siuntion Grottberget – luolaseikkailulla lasten kanssa

Grottbergetin kidekellariluola Siuntiossa on kuin piilopaikaksi luotu. Jyrkkä kalliorinne kätkee sisäänsä 10 m pitkän ja useita metrejä leveän onkalon, johon päästäkseen pitää kyykistyä läpi vaatimattomasta suuaukosta rinteen juurella. Luolan lattia, katto ja seinät ovat teräväsärmäisten kivien peitossa. Kauniin punaruskeassa katossa möllöttävät ukkoetanat ja kiviä pitkin vilistävät hämähäkit. Luolan suuaukko on metsän keskellä, eikä sinne ole opasteita. Grottbergetin luola on kuitenkin helppo saavuttaa kävellen läheistä metsäautotietä ja aivan perille vievää polkua pitkin.

Grottbergetin kidekellariluola Siuntiossa on kuin piilopaikaksi luotu. Jyrkkä kalliorinne kätkee sisäänsä 10 m pitkän ja useita metrejä leveän onkalon, johon päästäkseen pitää kyykistyä läpi vaatimattomasta suuaukosta rinteen juurella. Luolan lattia, katto ja seinät ovat teräväsärmäisten kivien peitossa.

Kauniin punaruskeassa katossa möllöttävät ukkoetanat ja kiviä pitkin vilistävät hämähäkit. Luolan suuaukko on metsän keskellä, eikä sinne ole opasteita. Grottbergetin luola on kuitenkin helppo saavuttaa kävellen läheistä metsäautotietä ja aivan perille vievää polkua pitkin.

Grottbergetin luola

Reitti Grottbergetin luolalle

Jätimme auton noin kilometrin päähän luolasta, Grennäsintien pohjoispuolella olevalle pienelle aukiolle, josta lähtee metsäautotie pohjoiseen. Grottbergetin luolalle ei ole merkittyä reittiä, mutta sen lähelle pääsee helposti ensin metsäautoteitä ja sitten pientä polkua pitkin kävellen.

Ensimmäinen metsäautotie johdatti meidät t-risteykseen, josta käännyimme oikealle. Kuljimme tietä pitkin itäänpäin kunnes pian hiekkakuopan ohitettuamme näimme pohjoiseen päin lähtevän polun. Tämä polku johtaa suoraan luolan suuaukolle noin 100 metrin päässä metsäautotiestä. Luolan sijainti kartalla.

Vaikka luolan suuaukko on pienehkö, se löytyy helposti polun päästä. Jos polulta harhautuu, niin suuaukko löytyy kallion itäreunaa seuraillen. Kartta pitää kuitenkin olla käsillä, jotta metsäautotieltä osaa kääntyä oikeassa kohdassa polulle.

Polku takaisin tielle

Kevätillan luolaretki

Kevät on ihan parasta aikaa. Pitkän talven jälkeen valoa riittää vaikka kuinka paljon ja työ- ja koulupäivän jälkeen voi hyvin lähteä retkelle vähän pidemmällekin. Tällä kertaa pakkasin autoon mukaan lasten lisäksi heidän kaverinsa ja suuntasimme yhdessä luolaseikkailulle Siuntioon.

Grottbergetin luolasta löytyi internetin syövereistä vain vähän tietoa. Itse bongasin tämän ensimmäisen kerran Uudenmaan luolat -kirjan sisällysluettelosta, vaikka itse kirjaa minulla ei vielä ollut. Sen jälkeen löysin myös Retkipaikan blogikirjoituksen.

Grottbergetin luolan suuaukko

Etukäteen en tiennyt, olisiko autolle helppo löytää paikkaa, enkä sitä millainen polku olisi perille. Erilaisista kartoista toki saa jonkin verran selville, mutta oikeasti vasta perillä selviää missä kunnossa ja kuinka leveitä kartoilla näkyvät tiet ja polut ovat.

Joskus polku, jota oli ajatellut kulkea, on kadonnut käyttämättömänä. Tai metsäautotie hävinnyt hakkuuaukean alle. Monesti autoa ei todellakaan saa jätettyä siihen, mihin oli kuvitellut.

Tällä kertaa meitä onnisti. Saimme jätettyä auton siististi ison aukean laitaan, missä se ei olisi kenenkään tiellä. Aukiolta, puomin takaa, lähti kuiva ja leveä metsäautotie oikeaan suuntaan. Kilometrin matka luolalle taittui helposti. Hiekkakuopalla pysähtymistä lukuun ottamatta kaikki neljä poikaa painelivat vauhdilla eteenpäin pitkin hyvää tietä.

Oikea polunpääkin paikantui puhelimen kartan avulla helposti ja pian kuului jo huuto: ”me löydettiin se!”

Polku Grottbergetin luolalle

Laitoimme otsa- ja taskulamput päälle ja yksi kerrallaan kumarruimme, konttasimme ja kyykistelimme luolaan. Jokainen tyylillään. Teräviä kivensärmiä varoen.

Pienimmät retkeilijät pystyivät seisomaan, me muut tutkailimme luolan ihmeitä hieman epämukavalla alustalla istuen. Nopeasti joku huomasi etanan luolan katossa ja pian toisenkin.

Isot etanat pään päällä eivät varsinaisesti herättäneet ihastusta muissa kuin minussa. Sen sijaan katon punainen kiviaines oli kaikkien mielestä erityisen kaunista.

Uudenmaan luolat -kirjan mukaan Grottbergetin luolan kivet sisältävät monatsiittikiteitä ja siksi luolan sisällä radioaktiivisen säteilyn taso on normaalia korkeampi. Vaarallinen tuo säteilytaso ei ole, mutta kertoo että kivessä on heikosti säteilevää torium-nimistä alkuainetta.

Pojat eivät kovin kauaksi aikaa jääneet kuuntelemaan luentoani etanoista ja alkuaineista, vaan painelivat ulos leikkimään ja kiipeämään kallion päälle. Itse istuin luolassa pitkän tovin kuunnellen ulkoa kuuluvia lasten ääniä.

Ukkoetana Grottbergetin luolan katossa
Grottbergetin luolan katto

Kun könysin ulos luolasta, pojat jo suunnittelivat seuraavaa retkeä. Sen pitäisi olla telttaretki ja mieluiten heti huomenna tai ainakin seuraavana viikonloppuna. Tämä suunnitelma sopi minulle paremmin kuin hyvin, kunhan vaan ajankohdasta päästäisiin sopimukseen.

Grottbergetin luola sisältä

Sinua voisi kiinnostaa myös: Högbergetin luola Kirkkonummella.

Vastaa