Puolangan helmi: esteetön reitti upeille Hepokönkään kuohuille sekä sympaattinen geopolku Heinijoen varressa

Hepokönkään vesiputous Puolangalla on valtavan upea ja erityisen helposti saavutettava retkikohde, jonne johtaa esteetön 600 metrin pituinen polku. Putouksen kuohuja pääsee ihailemaan niin kosken ylä- kuin alapuolen katselutasanteilta. Kosken niskan esteettömälle avokodalle voi jäädä nauttimaan tunnelmasta ja retkieväistä.

Putokselta erkanee geologinen luontopolku, joka kulkee joen varren rauhassa pitkospuilla sekä metsän suojassa pientä polkua pitkin. Kymmenen geologiaa ja luontoa esittelevän luontopolkutaulun lisäksi geopolun varrelta löytyy aloittelijoille erityisen hyvin sopiva geokätkösarja, joka esittelee yleisimpiä tapoja piilottaa geokätkö.

Hepoköngäs on niin hieno ja helppo kohde, ettei sitä missään nimessä kannata jättää väliin. Se sopii loistavasti vaikka taukopaikaksi pidemmän ajomatkan varrella. Ainakin kesäaikaan putouksen lähettyvillä on myös kahvila, josta saa herkullisia tuoreita leivonnaisia.

Näkymä putoukselle ylemmältä katselutasanteelta
Näkymä putoukselle ylemmältä katselutasanteelta, alempi lava pilkottaa puiden takana kuvan vasemmassa reunassa

Hepoköngäs pähkinänkuoressa

  • Yksi Suomen korkeimmista vesiputoksista, putouskorkeus n. 20 metriä
  • Putoksen alapuolella on katselulava, jonne johtaa esteetön 600 m pituinen reitti
  • Reitin puolessa välissä, putoksen niskalla on toinen katselulava sekä esteettömät avokota, puuvaja ja huussi
  • Putouksen niskalta lähtee lisäksi 1.5 km pituinen geologisia kohteita esittelevä luontopolku (ei esteetön). Geopolku on merkitty punaisin reittimerkein.
  • Erityisesti joen varteen suunnatessa kannattaa varautua itikoilta suojaavin vaattein

Hepokönkään osoite: Hepokönkääntie 21, Puolanka (parkkipaikka kartalla)

Hepoköngäs luontoon.fi -sivustolla.

Hepokönkään avokota
Hepokönkään avokota

Esteetön reitti johdattaa putouksen luokse

Matka putoksen niskalle on lyhyt ja helppo, vain muutama sata metriä tasaista ja levää tietä.

Ensimmäiseksi vastaan tulee joen varressa oleva avokota puuvajoineen ja huusseineen. Tässä kohtaa reitti jatkaa joen yli ja sen jälkeen leveänä serpentiininä alamäkeen. Ensin kannattaa kuitenkin pysähtyä kosken yläpuolelle katsomaan kuinka joki virtaa kohti putousta. Katselutasanteella voi tuntea putoksen kosteuden kasvoillaan, vaikka kuohut eivät vielä täydessä komeudessa näyttäydykään.

Reitti alemmalle katselutasanteelle
Reitti alemmalle katselutasanteelle

Tie vie alemmalle katselutasanteelle, josta avautuu näkymä koko putoukseen. Keskikesälläkin putous on hienoa, mutta voi vain kuvitella kuinka komea pauhu on on keväisin jäidenlähdön aikaan.

Alemmalta katselutasanteelta pääsee vielä aivan putouksen alapuolelle rantaan, mutta ei enää esteettömästi vaan lyhyitä portaita pitkin.

Näkymä Heponkönkäälle alemmalta katselutasanteelta
Näkymä alemmalta katselutasanteelta

Geopolku vie jokivarren rauhaan korkeiden kallioiden keskelle

1.5 kilometrin pituinen geopolku on tunnelmaltaan aivan erilainen kuin leveä reitti Hepokönkäälle. Punaisin maalitäplin merkityn reitin pitkospuut kaipaisivat jo kunnostusta eikä reitillä tule ihmisiä vastaan kuin harvakseltaan.

Kosken niskalta löytyy infotaulu sekä viitta geopolulle. Jyrkät portaat vievät alas Heinijoen rantaan. Pian joen rauhallinen liplatus korvaakin kosken kuohunnan. Tähän tunnelmaan on ihana unohtua. Jokivarren taulut kertovat tarinaa molemmin puolin kohoavista vuosimiljoonien synnyttämistä kallioista.

Geopolku kulkee Heinijoen rannassa
Geopolku Heinijoen rannassa

Geopolku seuraa jokea melkein 700 metriä ennen kuin kiipeää takaisin ylös kallioiden päälle. Polku kiemurtelee kauniissa metsässä sekä ylittää pienen suon juuri ennen kuin tullaan takaisin parkkipaikalle.

Mikään ei estä myöskään jättämästä vesiputousta viimeiseksi ja aloittamasta retkeä geopolulta. Viittaa parkkipaikan länsipuolelta lähtevällä polun päälle ei tainnut olla, mutta ei sitä myöskään voi olla huomaamatta.

Pitkospuut Geopolun varrella

Geopolulla voit tutustua myös geokätköilyyn

Hepokönkään geologiselta polulla on myös helppo aloittaa geokätköily. Polun varrella on kuusi helppoa kätköä, jotka esittelevät tavallisimpia geokätköjen piilotustapoja. Jos haluat hakea myös bonuskätkön, kannattaa lukea sen kuvaus ennen polulle lähtemistä. Kätköjen tiedot löydät geocaching-sivustolta tai
-sovelluksesta.

Lue blogista myös helpot ohjeet geokätköilyn aloittamiseen:

Näin aloitat geokätköilyn lasten kanssa – Muurahaisten poluilla

Lue lisää Hepokönkäästä

Hepokönkäälle kannattaa suunnata myös talvella. Silloin polku ei tosin ole esteetön.

Lue juttu Outdoor Familyn seikkailusta talvisen könkään ääreen:

Talvinen Hepoköngäs – Pikaretki kuuluisalle vesiputoukselle – Outdoor Family

Me retkeilimme Hepokönkäällä viimeksi heinäkuussa 2022

Vastaa