Klassarinkierros lasten kanssa

Klassarinkierros Nuuksion länsiosassa kutsuu lapset seikkailuun. Kallion päälle on helppo kiivetä ja puron yli kaatuneet puut houkuttelevat tasapainoilemaan. Reitti on hyvin merkitty violeteilla vinoneliöillä. Myös reitistä hieman sivussa olevalle Saarilammen nuotiopaikalle on selkeä viitoitus.

Klassarinkierros pähkinänkuoressa

  • 3.9 km pituinen rengasreitti Nuuksion länsiosassa, Vihdissä.
  •  Kaunis ja helpohko juurakkoisia metsäpolkuja ja kallioita pitkin kulkeva reitti, jonka varrella on kuitenkin jonkin verran korkeuseroja.
  • Ei sovellu lastenvaunuille.
  • Aivan reitin tuntumassa on sekä Saarilammen nuotiopaikka, missä voi myös telttailla, että Tikankolon vuokratupa.
  • Parkkipaikka on pienehkö kävijämäärään nähden eikä lähelle pääse julkisilla. Kauniina viikonloppuina kannattaa jo etukäteen miettiä varasuunnitelma, varsinkin jos ei ole liikkeellä aivan aamusta tai myöhään iltapäivällä. Muualle tien varteen ei saa pysäköidä ja tätä myös valvotaan.
  • Klassarinkierros Retkikartalla.
  • Klassarinkierroksen pysäköintipaikan osoite: Valklammentie 1, Vihti. Parkkipaikka on aurattu talvella.

Hyviä vaihtoehtoja parkkipaikan ollessa täynnä, ovat esimerkiksi Palakosken virkistysalue Turunväylän toisella puolella tai Kaarniaispolku Veikkolan eteläpuolella.

Lue blogistani esittelyt näistä vaihtoehtoisista kohteista Klassarinkierroksen lähellä:

Seikkailumetsä Vihdin Palakoskella

Nuuksion Kaarniaispolku

Metsäpolkua Klassarinkierroksen varrella

Kokemuksia Klassarinkierroksesta lasten kanssa

Olen ollut Klassarinkierroksella lasten kanssa kaksi kertaa. Ensimmäisellä kerralla kiersimme silloin 2- ja 6 -vuotiaiden lastemme kanssa koko kierroksen, pienemmän ollessa osan matkaa kantorinkassa. Toisen kerran patikoimme 8-vuotiaiden partiolaisten kanssa Saarilammen nuotiopaikalle ja takaisin.

Näistä molemmista kerroista on jo aikaa ja tuolloin parkkipaikalle mahtui hyvin vielä sunnuntaiaamupäivisinkin. Nykyään tilanne on toinen. Retkeily on suositumpaa kuin koskaan ja tännekin kannattaa mahdollisuuksien mukaan suunnata arkipäivänä.

Klassarinkierroksen polulla lasten kanssa

Koko Klassarinkierroksella on pituutta noin 4 km. Se kannattaa kiertää myötäpäivään, vaikka opasteet toisin ohjaavat. Myötäpäivään kierrettäessä nuotiopaikan jälkeen taivallettavaksi jää lyhyempi ja kauniimpi puronvarsiosuus. Tällöin ei myöskään haittaa, jos magneetin lailla lapsia houkutteleva vesi onnistuu kastelemaan pienet.

Reittiä myötäpäivään kuljettaessa myös isoin ylämäki eli nousu Klassarinkalliolle, tulee reitin alkupuolella, jolloin virtaa riittää vielä paremmin. Kallion päällä on mukava pitää ensimmäinen tauko. Tässä vaiheessa kierroksesta on taivallettu reilu kolmannes.

Klassarinkalliot Nuuksio

Seuraava, reilun kilometrin etappi viekin sitten jo Saarilammen rantaan ja pienellä koukkauksella nuotiopaikalle. Nuotiopaikka on suosittu ja se näkyy maaston kulumisena. Saarilammen erämaisuus tekee kuitenkin paikasta ehdottomasti käymisen arvoisen.

Saarilammen rannalle voi tehdä myös telttaretken.

Lue blogistani lisää tästä ja muista Nuuksion ihanista telttailukohteista

Saarilampi Klassarinkierros

Reitin kaunein osuus ja myös lapsille mieluisin, on matka Saarilammelta takaisin parkkipaikalle. Tätä osuutta hyödynsimme partioretkellä. Tuon retken aiheena oli luonnon aistiminen emmekä halunneet kiirehtiä, vaan patikoimme ainoastaan Saarilammen nuotiopaikalle ja takaisin.

Luontopolkumiehen mukaan tosin tämä puronvarsi on keskikesällä loistopaikka myös hyttysille.

Klassarinkierros puronvarsi

Menomatkalla Saarilammelle etsimme luonnosta erilaisia aistiaarteita:  jotain märkää, jotain pehmeää ja jotain kaunista. Tämä ja muita retkille sopivia luontoleikkejä löytyi LYKE:n mainiosta leikkiohjeesta.

Paluumatkalla nuotiopaikalta partiolaisille riitti ohjelmaksi käpyjen uittaminen ja puiden päällä kiipeily. Taas kerran tuli todistettua ettei luontoa parempaa leikkipuistoa ole. Autossa esikoinen pohti vielä retken tapahtumia ja lausui sitten ettei ollut tiennytkään, että kaverisuhteet voivat kasvaa näin paljon muutaman tunnin aikana. Aika hieno analyysi kahdeksanvuotiaalta.

 

Julkaistu 31.5.17

Päivitetty 14.3.21

2 comments

Ihanan kuuloinen retki! 🙂 Tuohon kierrokseen pitänee kyllä tutustua seuraavaksi, kun noilla nurkilla liikun. Kuulostaa mainiolta. Ei sillä että muiden ihmisten kohtaaminen maastossa minua varsinaisesti haittaisi, mutta en vain siedä perseilijöitä, ja vähemmän ruuhkaisella reitillä on niitä varmasti vähemmän kuin suosituimmilla. 😀

Ei muakaan ihmiset sinänsä haittaa, mutta kyllä se vähän tunnelmaa vie, jos tulipaikalla on oman porukan lisäksi vaikka kolmekymmentä ihmistä, mikä ei ole keskemmällä Nuuksiota mitenkään ihmeellistä.

Tällä retkellä meidän porukkaa oli kymmenen henkeä ja lapsista tietty aina lähtee vähän ääntä. Tuonne tulipaikalle tuli samaan aikaan yksin kulkenut mies, mutta ainakin hän vaikutti siltä ettemme häirinneet hänen oloaan 😀

Vastaa