Teltat Holma-Saarijärven saaressa

Lasten kanssa Nuuksioon – parhaat telttailupaikat

Tästä artikkelista löydät parhaat telttailualueet lapsiperheille Nuuksiosta ja sen ympäriltä. Saat selville milloin telttaretkelle kannattaa lähteä, missä on lähin parkkipaikka ja pääseekö perille ilman autoa. Hauskoja retkiä!

Näin vältät suurimmat ruuhkat Nuuksion telttapaikoilla

Nuuksio on ihana ja suositumpi kuin koskaan, mikä tuo valitettavasti mukanaan rauhattomuutta. Tässä esiteltyihin paikkoihin on kaikkiin 1.5-3 km kävelymatka lähimmältä parkkipaikalta tai bussipysäkiltä, mutta silti suosittelen ajoittamaan retken lämpimien ja aurinkoisten viikonloppujen sijaan muuhun ajankohtaan.

  • Hyödynnä hoito- ja arkivapaat. Heinäkuun ulkopuolella arkiöinä suosituimmillakin paikoilla on yleensä hyvin rauhallista.
  • Innostu varhaiskevään valosta ja loppusyksyn pimeydestä.
  • Vältä aurinkoisia ja lämpimiä viikonloppuja sekä heinä-elokuun loma-aikaa. Tällöin kannattaa suunnata muualle.

Lisävinkit telttaretkelle Nuuksioon

  • Nuuksiossa on paljon polkuja ja hienoja kohteita merkittyjen reittien ulkopuolella. Osa telttailualueistakin on sellaisia, joille ei ole opastusta. Hyvä kartta on paitsi oiva apu retken suunnittelussa, myös tärkeä olla mukana itse retkellä.
  • Muistathan, että kansallispuistossa ei saa leiriytyä merkkittyjen telttailualueiden ulkopuolella ja tulen saa tehdä vain huolletuille tulipaikoille. Käytännössä Nuuksiossa saa telttailla keittokatosten, laavujen ja nuotiopaikkojen lähellä sekä kolmessa paikassa, joissa ei ole mitään palveluita. Tarkista kaikki Nuuksion telttailualueet Luontoon.fi -sivuilta.
  • Tarkista metsäpalovaroitus, jotta voit tarvittaessa suunnitella eväät sellaisiksi, ettei nuotiota tarvita.
  • Nuuksioon.fi -palvelusta voit etsiä valmiita, julkisen liikenteen varaan rakentuvia reittisuunnitelmia.
  • Parkkihaukka näyttää reaaliaikaisen tilanteen Haukkalammen ja Kattilan parkkipaikoilla.

Nappaa blogista talteen myös pakkauslista äidin ja lapsen telttaretkelle

Nuuksion 3 parasta telttailupaikkaa:

1. Holma-Saarijärvi

Riippumatto tuulessa -Lasten kanssa telttailu Nuuksiossa

Kuvaus

Idyllinen telttailualue vain kahden kilometrin päässä lähimmältä parkkipaikalta ja bussipysäkiltä. Ihana varsinkin kesällä. Järven rannat suorastaan kutsuvat uimaan tai ainakin kahlaamaan. Teltan voi pystyttää joko pieneen saareen tai Holma-Saarijärven pohjoisrannalle. Molemmista löytyy myös nuotiopaikka. Ei mikään ihme, että tämä on Haukkalammen ympäristön jälkeen Nuuksion suosituimpia telttapaikkoja, mikä näkyy levottomuutena erityisesti kevät- ja kesäviikonloppuisin.

Erityistä

Toinen nuotiopaikoista ja telttailualueista sijaitsee kauniissa saaressa, jonne johtaa pieni puusilta.

Holma-Saarijärvi, Nuuksio

Palvelut

2 nuotiopaikkaa, laavu, puuhuolto,  huussit.

Kuinka päästä Holma-Saarijärvelle

Holma-Saarijärvi sijaitsee Korpinkierroksen varrella Nuuksion ytimessä. Niin Siikaniemen kuin Haukkalammen suunnasta perille opastavat keltaiset vinoneliöt. Kartta on kuitenkin hyvä olla mukana, jotta ei vahingossa lähde kiertämään Korpinkierrosta väärään suuntaan.

Bussilla

Bussi 244 Espoon asema – Siikaniemi. Lähin pysäkki on Siikaniemen päätepysäkki, josta Holma-Saarijärvelle n. 2 km. Bussipysäkiltä on lyhyt yhdysreitti Korpinkierroksen risteykseen. Bussi kulkee niin arkisin kuin viikonloppuisin.

Autolla

Sekä Haukkalammen että Siikaniemen parkkipaikalta matkaa tulee n. 2 km.

Lue retkikertomukseni Holma-Saarijärveltä:

Kesäretki Holma-Saarijärvelle

Kevätyö lapsen kanssa Nuuksiossa

2. Urja & Valkialampi

Lätynpaistoa Urjan nuotiopaikalla

Kuvaus

Kaunis telttailualue Urja-järven etelärannalla, muutaman kilometrin päässä Haltian luontokeskuksesta. Myös läheisen Valkialammen rannalla saa telttailla, mutta huussi ja tulipaikka löytyvät ainoastaan Urjalta.

Urja ja Valkialampi ovat suosittuja päiväretkikohteita niin kesällä kuin talvella, mikä näkyy alueen kulumisena. Varsinkin kesäviikonloppuisin täällä riittää myös yöpyjiä. Oman kokemuksen mukaan ei kuitenkaan ihan yhtä levoton ruuhka-aikoina kuin Holma-Saarijärvi.

Erityistä

Matkan varrella kannattaa poiketa myös Meerlammen lippaluolalla (karttalinkki), missä voi pitää seikkailutauon suurten kivenlohkareiden välissä puikkelehtien. Luolalle ei ole viitoitusta, mutta kivenlohkareet voi nähdä vierestä kulkevalta tieltä.

Kivilohkareita Meerlammen luolan vieressä

Palvelut

Nuotiopaikka, puuhuolto ja huussit Urja-järven rannassa.

Kuinka päästä Urja-järvelle

Perille pääsee melko helposti karttoihin merkittyjä ulkoiluteitä ja polkuja pitkin Haltiasta, Solvallasta ja Kattilajärvelle johtavalta tieltä. Alueella kulkee kuitenkin paljon polkuja ristiin rastiin eikä opasteita ole. Kartan lisäksi kompassi on hyvä olla mukana.

Jos haluaa päästä mahdollisimman vähällä suunnistuksella kannattaa käyttää hyväksi Solvalla-Pirttimäki -ulkoilutietä. Ulkoilutieltä käännytään metsäpolulle Kolmperä-järvestä laskevan puron kohdalla. Ensin puroa ja sitten Kolmperän länsirantaa seuraileva polku johtaa suoraan Urjalle.

Bussilla

Bussi 245/245A Espoon keskus – Nuuksionpää-Kattila (kulkee Kattilaan saakka vain kesäaikaan). Lähimmät pysäkit Meerlampi ja Haltia. Bussi kulkee niin arkisin kuin viikonloppuisin.

Autolla

Lähimmät parkkipaikat:

3. Saarilampi

Saarilammen nuotiopaikka

Kuvaus

Hieno, erämainen, järvi Nuuksion länsiosassa. Järven toisella rannalla on vuokratupa Tikankolo, muita mökkejä ei ole. Telttailualueella suuri käyttöaste näkyy maaston kulumisena, mutta metsät järven ympärillä ovat upeita.

Erityistä

Saarilammen ympärillä samoillessa tuntuu usein, että olisi tupsahtanut keskelle satumetsää. Koska parkkipaikka on pieni, täällä on käytännössä aina rauhallisempaa kuin Haukkalammen ja Haltian ympäristössä. Toisaalta parkkipaikka täyttyy nopeasti viikonloppuaamuisin, eikä tien varteen saa pysäköidä.

Metsäpolkua Klassarinkierroksen varrella

Palvelut

Nuotiopaikka, puuhuolto, huussit.

Kuinka päästä Saarilammelle

Valklammentien pysäköintipaikalta lähde kulkemaan Klassarinkierrosta vastapäivään (violetit vinoneliöt). Reitin varrelta opastus Saarilammen nuotiopaikalle.

Kattilan suunnasta opasteet Valklammentien suuntaan. Kartta on tarpeen, jos haluaa valita kauniimman polkureitin.

Bussilla

Kesäaikaan bussi 245A Espoon asema (Espoon keskus) – Kattila. Kattilasta Saarilammelle n. 3 km. Halutessaan perille pääsee hiekkatietä pitkin, mutta suosittelen kääntymään metsäpoluille heti kun mahdollista. Polkuja pitkin reitti on huomattavasti kauniimpi ja myös hieman lyhyempi.

Autolla

Valklammen parkkipaikka, Valklammentie 1, Vihti. Parkkipaikka on pieni ja täyttyy viikonloppuisin nopeasti. Saarilammelle matkaa n. 1.3 km.

Retkikertomukseni päiväretkistä Saarilammelle: Lasten kanssa Klassarinkierroksella ja Saarilammella

2 parasta telttailupaikkaa aivan Nuuksion vieressä:

Pikku-Parikas (Vähä-Parikas)

Pikku-Parikkaan keittokatos kallion päältä kuvattuna -telttailu lasten kanssa

Kuvaus

Pieni kirkasvetinen järvi Nuuksion pohjoispuolella, Salmen ulkoilualueella. Aivan vierestä kulkee ulkoilutie, mutta paikka on silti siisti ja hyvin tunnelmallinen. Järven toisella puolella on hienot kalliot, joiden alapuolella kulkee rantaa pitkin pieni polku.

Tasaisia telttapaikkoja löytyy muutama alarinteestä ja muutama lisää ylempää, aivan kallion päältä.

Erityistä

Pienemmillekin lapsille sopiva pieni hiekkaranta.

Pikku-Parikkaan hiekkaranta

Palvelut

Keittokatos, puuhuolto (periaatteessa, käytännössä puita ei välttämättä ole), kiinteä kirves, huussit, roskikset.

Kuinka perille

Salmen ulkoilualueella on hyvät opasteet ja reitit ovat leveitä ulkoiluteitä. Tänne pääsee perille saakka helposti vaikka pyörällä, joskin mäet ovat ajoittain aika isoja, riippuen miltä parkkipaikalta lähtee.

Kattilan suunnasta seuraa opasteita Salmen suuntaan kunnes pääset ulkoilualueen kartan luokse. Oma kartta on silti hyvä olla mukana.

Bussilla

Kesäaikaan bussi 245A Espoon asema (Espoon keskus) – Kattila. Kattilasta Pikku-Parikkaalle n. 3.5 km. Reitti on mäkinen eikä maisemallisesti mitenkään erityinen, varsinkaan Takalan laavulta pohjoiseen. Myöskään laavun ympäristö ei ole erityisen hieno.

Autolla

Lähimmät parkkipaikat Salmen ulkoilualueen Paratiisi, n. 3 km päässä sekä Etelälahti, n. 2 km. Molemmista suunnista reitti on koko matkan leveää, mutta mäkistä ulkoilutietä. Etelälahden parkkipaikka on Ollilantien oikealla puolella juuri ennen asuntovaunualuetta.

Lue lisää retkikertomuksestani: Toukokuinen telttaretki lasten kanssa Vihdin Pikku-Parikkaalle

Hynkänlampi

Hynkänlammen keittokatos

Kuvaus

Kirkasvetinen lampi Nuuksion eteläpuolella, Helsingin kaupungin omistamalla Pirttimäen ulkoilualueella. Nuotiopaikka mäen päällä, ilta-auringon puolella. Myös keittokatos löytyy. Hieno paikka, mutta tunnelmaa vie hieman aivan vierestä kulkeva ulkoilutie.

Erityistä

Kesällä kiva uimapaikka isommille lapsille. Rannassa on laituri, josta on hyvä pulahtaa veteen. Lumisina talvina vierestä kulkevalla ulkoilutiellä on hoidettu latu.

Sorlammen suunnasta tullessa kannattaa matkalla vierailla hiidenkirnuilla.

Kun lopettaa retken Pirttimäkeen, voi hyödyntää leikkipaikkaa ja kahvilaa (tarkista aukioloajat täältä: Kahvila Uken).

Palvelut

Keittokatos, puuhuolto, huussit, laituri.

Kuinka päästä Hynkänlammelle

Perille pääsee karttoihin merkittyjä ulkoiluteitä ja polkuja pitkin, Pirttimäen suunnasta tullessa matkan varrella on opaskarttoja ja koko matkan voi halutessaan kulkea leveää ja tasaista ulkoilutietä pitkin.

Bussilla

Pirttimäen ulkoilualueelta: Bussi 246 Espoontori (Espoon keskus) -Röylä. Lähin pysäkki Pirttimäki (E6839). Bussi kulkee niin arkisin kuin viikonloppuisin. Hynkänlammelle n. 2.5 km.

Nuuksiontien varresta: Bussi 245/245A Espoon asema (Espoon keskus) – Nuuksionpää-(Kattila). Lähimmät pysäkit Siltaniitynlaita (E6445) ja Kaitakorpi (E6443). Bussipysäkeiltä Nuuksiontien vierellä kulkevaa kävelytietä pitkin mäen päällä olevalle parkkipaikalle, josta lähtee polku Sorlammen ohi Hynkänlammelle. Bussi kulkee niin arkisin kuin viikonloppuisin. Hynkänlammelle n. 3 km. Myös Sorlammen rannalla on keittokatos, mutta se on hieman sivussa Hynkänlammelle johtavalta reitiltä.

Autolla

Sorlammen luontopolun parkkipaikka. Hynkänlammelle n. 2.5 km.

Pirttimäen parkkipaikka. Hynkänlammelle n. 2.5 km.

Lue retkikertomukseni Hynkänlammelta ja Sorlammelta:

Hynkänlammella sai tammikuussa telttailla rauhassa

Sorlammella marraskuussa

Sinua saattaisi kiinnostaa myös:

Iso-Holman telttailualue, joka on helposti saavutettavissa niin Kattilasta kuin Haukkalammelta

Lämmin kiitos, kun jaat tämän artikkelin.

Vastaa