Meidän perheen retkeilyvarusteet osa 1 –teltat, makuupussit ja makuualustat

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa sarjasta, jossa esittelen meidän perheen retkeilyvarusteet ja kerron miten ne ovat toimineet erityisesti lasten kanssa retkeillessä.

Tämä kirjoitus on ensimmäinen osa sarjasta, jossa esittelen meidän perheen retkeilyvarusteet ja kerron miten ne ovat toimineet erityisesti lasten kanssa retkeillessä. Kerron tässä kokemuksia teltoista, makuupusseista ja makuualustoista.

Harrastuksen myötä erilaisia varusteita kertyy helposti paljon ja uusia tekee mieli kokeilla. Niin pitkälle kuin mahdollista, yritän kuitenkin käyttää niitä varusteita, joita meillä jo on. Kun ostan uutta, panostan monikäyttöisyyteen ja pitkäikäisyyteen.

Viime aikoina kevytretkeily on alkanut kiinnostamaan minua yhä enemmän ja kolmanneksi kriteeriksi onkin noussut varusteiden keveys. Tässä esitellyt varusteet eivät kuitenkaan ole kaikkein kevyimpiä tai välttämättä parhaimpia mitä kaupasta löytyy. Nämä ovat niitä, joita juuri meidän perheelle on vuosien varrella kertynyt ja millä me tällä hetkellä retkeilemme.

Teltat

Telttoja meillä on useampi, koska retkeilemme erilaisilla kokoonpanoilla. Joskus koko perheellä, mutta useimmiten olen yksin yhden tai kahden lapsen kanssa. Joskus on mukana myös lasten kavereita ja välillä lähden reissuun yksin tai ystävän kanssa.

Kaksi pienempää telttaa tarjoaa joustoa eri tilanteisiin ihan eri tavalla kuin yksi iso. Lisäksi tasaisen telttapaikan löytäminen kahdelle pienelle teltalle on usein helpompaa kuin yhdelle isolle.

Hilleberg Kaitum 3

  • 3 hengen tunneliteltta, 3.3 kg.

Tämä teltta on hankittu kahdeksan vuotta sitten aikuisten Lapin vaelluksia ajatellen. Se on toiminut kuitenkin hyvin myös lapsiperheen metsäretki- ja leirintäaluetelttana. Kaitumissa on absidit molemmissa päissä eli sisäteltan päädyt ovat pystysuoria. Tämä tuo telttaan tilantuntua. Lisäksi pidempikin nukkuja mahtuu olemaan niin ettei makuupussi kastu kondenssivedestä pään tai jalkojen osuessa seiniin.

Kaitum 3:een mahduimme nelistään, kun lapset olivat pieniä. Sisäteltan mitat ovat 2.2 m x 1.55-1.85 m.

Plussat

  • Kestää niin myrskyt kuin lasten riehumisen
  • Laadukas, yksityiskohdat selvästi tarkasti mietitty
  • Tuulettuu hyvin
  • Sisäteltassa pystysuorat seinät molemmissa päissä ja sivuseinätkin nousevat jyrkässä kulmassa
    • Koko lattiapinta-ala käytössä, mahtui hyvin 2 aikuista ja 2 pientä lasta
    • Sopii pitkälle nukkujalle

Miinukset

  • Tunnelitelttana ei ole itsestäänseisova eli on hankalampi pystyttää kalliolle kuin kupoliteltta.
  • Hieman turhan järeä helppoon kesäretkeilyyn, tähän tarkoitukseen riittäisi kevyempikin teltta.
  • Yksi iso absidi voisi joissain tilanteissa olla käytännöllisempi kuin kaksi pienempää.

Ostaisinko uudestaan

Kyllä: Jos haluaisin teltan, johon voi luottaa kun tunturissa tuulee kovaa.

Kyllä: 2 m pitkälle nukkujalle sopivia telttoja on aika harvassa.

Helsport Reinsfjell Superlight 2

  • 2 hengen kupoliteltta, 2.3 kg

Kun lapset olivat 4 ja 8, emme enää mahtuneet mukavasti yhteen kolmen hengen telttaan. Olemme perheen molemmat aikuiset sen verran pitkiä ettei poikittain nukkuminen Kaitum 3:ssa onnistu. Halusin toisen hieman pienemmän ja kevyemmän teltan myös, koska retkeilin tuolloin aika paljon kahdestaan jommankumman lapsen kanssa.

Päädyin silloin tähän Helsportin kupolitelttaan, koska se oli helposti saatavilla Suomesta ja toi huomattavan parannuksen kantamukseeni sekä painon että pakkauskoon suhteen. Tällä hetkellä kevyiden kupolitelttojen valikoimat ovat paljon paremmat enkä enää ehkä ostaisi juuri tätä mallia.

Plussat

  • Hyvä istumakorkeus (105 cm).
  • Kaksi ovea ja absidia. On helppo nousta teltasta omalta puolelta lasta herättämättä.
  • Kupolitelttana itsestäänseisova. Voi pystyttää vaikka rantakalliolle.

Miinukset

  • Kevyt kangas rikkoutuu suhteellisen helposti. Me saimme telttakaaret läpi kujistaan heti ensimmäisenä kesänä. Myös sisäteltan hyttysverkkoon ja teltan pohjaan on tullut reikiä muutaman vuoden käytön aikana.
  • Väliinputoajamalli: kestävyys ei ole yhtä hyvä kuin perinteisissä kupoliteltoissa, mutta toisaalta tämä ei ole kuitenkaan yhtä kevyt kuin ultrakevyet teltat.

Ostaisinko uudestaan

Todennäköisesti en. Samalla hinnalla saa nykyään selvästi kevyempiä kahden hengen kupolitelttoja, esimerkiksi Big Agnesin teltat tai MSR Hubba Hubba NX2 voisivat olla varteenotettavia vaihtoehtoja.

Durnston X-mid 2p

X-mid 2p ultrakevyt teltta
  • Vaellussauvojen varaan pystytettävä 2 hengen ultrakevyt teltta, 1.1 kg (+haluamansa vaellussauvat telttakepeiksi)

Tämän on meidän uusin teltta, josta meillä on kokemusta tasan yhden retken verran. Tämä yhden kerran perusteella olisin valmis hehkuttamaan telttaa urakalla: kevyt, tilava, valoisa, helppo pystyttää (kun on katsonut tämän ohjevideon) hyvä ilmanvaihto, hyvät absidit, menee pieneen tilaan. Kestävyydestä en vielä voi kuitenkaan sanoa mitään.

Plussat

  • Ultrakevyeksi teltaksi tilava ja hyvä absidit. Monesti näissä ultrakevyissä säästetään sillä, että tilaa on vähemmän.
  • Valmistajan mukaan hyvä säänkestävyys ja tuuletus.
  • Sisä- ja ulkotelttaa voi käyttää myös erikseen.

Miinukset

  • Saatavuus heikko: valmistetaan vain pieniä eriä ja pitää tilata Amerikasta.
  • Lasten kanssa retkeillessä en yleensä käytä vaellussauvoja. Käsiä tarvitaan muutenkin: kuvaamiseen, kädestä pitämiseen, tavaroiden nostamiseen ynnämuuhun. Tällöin sauvat pitää kiinnittää reppuun tai hankkia tähän erikseen telttakepit.
  • Ei ole itsestäänseisova.

Ostaisinko uudestaan

En tiedä vielä: Ensivaikutelma on todella hyvä, mutta pidempää käyttökokemusta minulla ei ole.

Makuupussit

Molemmat lapsemme ovat nukkuneet telttaöitä 1-vuotiaasta alkaen. Siinä vaiheessa lapset nukkuivat vielä päiväunensakin ulkona, joten teltassa ja makuupussissa nukkumisessa nukkumista ei tarvinnut erikseen opetella. Pienellä lapsella sama makuupussi, jota käytetätiin rattaissa, sopi hyvin myös teltassa nukkumiseen.

Tällä hetkellä olemme makuupussien suhteen murrosvaiheessa. 12-vuotias esikoinen kasvoi juuri ulos lasten makuupusseista, mutta emme ole vielä hankkineet hänelle omaa uutta, emmekä laittaneet ylimäärisiä lastenpusseja kiertoon.

Harkinnassa on, että ostaisin itselleni retkipeiton (quilt), joka voisi olla mukava riippumattoillessa. Seuraavan muutaman vuoden minun vanhat makuupussini ja uusi retkipeitto olisivat meille molemmille sopivia kunnes lapsi jossain vaiheessa todennäköisesti hujahtaa minua reilusti pidemmäksi.

Makuupussien lisäksi minulla on usein kylmillä ilmoilla telttaillessa mukana riippumaton aluspeite Cumulus Selva 300 lisälämmikkeeksi. Talvella käytämme myös kahden makuupussin taktiikkaa: lapsen oma makuupussi sisimmäksi ja aikuisten makuupussi siihen päälle.

Vasemmalta oikealle: Big Agnes Duster, Deuter Starlight Exp, Cumulus Lite Line 400 (lyhennetty versio), Joutsen Tunturisusi, Rab Ascent 500, Rab Ascent 500 XL. Big Agnes ja Deuter säädettynä lyhyimpään pituuteensa.

1. Big Agnes Duster 15 (lasten)

Big Agnes Duster on ollut meillä vasta muutaman kuukauden. Saimme sen osana Addnaturen kanssa tehtyä yhteistyötä. Duster on lämmin makuupussi, jolla pärjää varmasti myös pienellä pakkasella. Tässä makuupussissa on muutamia yksityiskohtia, joihin en ole muissa lasten makuupusseissa törmännyt. Makuupussi kiinnitetään selkäpuolelta makuualustaan, jolloin lapsi ei pääse kierimään alustan päältä pois. Lisäksi tätä makuupussia pystyy säätämään sekä leveys- että pituussuunnassa.

Big Agnes Dusterista olen kirjoittanut myös laajemman arvostelun: Big Agnes Duster 15° –kolmen vuodenajan makuupussi lapselle tai nuorelle

Ostaisinko uudestaan

Ehkä: Jos olisi tarve lämpimälle makuupussille ja retkeilisimme pääasiassa lähellä autoa. Tämä olisi silloin hyvä, pitkäikäinen vaihtoehto. Jos olisi tarkoitus tehdä kylmän sään retkiä, joilla kävellään pidempiä matkoja, panostaisin mieluummin untuvamakuupussiin, koska ne pakkautuvat pienempään tilaan ja painavat vähemmän kuin kuitumakuupussit.

2. Deuter Starlight Exp (lasten)

Deuterin lasten makuupussi on ollut meillä jo yhdeksän vuotta ja se on edelleen täysin kunnossa. Pussin saa säädettyä kahteen pituuteen (n. 130-170 cm pitkälle lapselle). Ylimääräinen osa laitetaan pussin sisälle, jolloin siitä tulee vielä lisäeristettä jaloille.

Tästä makuupussista ei oikeastaan ole mitään negatiivista sanottavaa, hinta-laatusuhde on todella hyvä. Kylmiin syysöihin tämä on liian ohut, mutta ei tätä pakkaselle ole tarkoitettukaan. Tällöin meillä on ollut käytössä lisäpeitto.

Kun tämä Deuter Starlight Exp -makuupussi otettiin käyttöön, poikamme oli vasta reilun metrin pituinen. Makuupussin jatko-osa osa käännetään pussin sisäpuolelle, jossa se täyttää mahdollista ylimääräistä ilmatilaa. Silti makuupussin jalkopäähän jäi tilaa aika paljon ja laitoinkin sinne vielä varavaatteet mytyksi, jottei lapsi valunut kokonaan makuupussin sisälle. Kesäretkillä ylimääräinen tila ei haitannut. Kylmän sään retkille suosittelen hankkimaan tuon kokoiselle pienemmän makuupussin.

Makuupussin mukana tullut kuljetuspussi on juuri sopivan kokoinen. Hieman harjoittelemalla ainakin kouluikäinen lapsi pystyy itse pakkaamaan makuupussin kuljetuspussiin. Silti makuupussi on pakattuna järkevän kokoinen ja mahtuu vaikka lapsen omaan reppuun.

Ostaisinko uudestaan

Kyllä: Tämä on hyvä ja kestävä perusmakuupussi lapselle Suomen kesään eli alimmillaan n. +5-10 C:een saakka. Täysin samaa mallia ei ole enää saatavilla, nykyiset vastaavat ovat Starlight ja Starlight pro.

3. Cumulus Lite Line 400 (lasten)

Kun olin ostamassa kuopukselle makuupussia, olisin halunnut lasten untuvamakuupussin. Me retkeilemme niin paljon, että olin valmis laittamaan hieman enemmän rahaa lapsen makuupussiin, joka olisi minunkin kevyt kantaa ja joka menisi pieneen tilaan.

Lasten kolmenvuodenajan untuvamakuupusseja ei kuitenkaan tuolloin ollut saatavilla, ainakaan sellaisia joissa olisi pituussäätö. Päädyin sitten Cumuluksen Lite line -sarjan aikuisten makuupussiin, jonka tilasin pienestä lisämaksusta lyhennettynä versiona. Tämä makuupussi on kapeaa mallia, joten sopii hyvin lapsen tai nuoren käyttöön. Myös kestävyys on ollut tosi hyvä, vaikka kankaat ovatkin ohuet.

Myös makuupussin kuljetuspussi on kevytversio ja niin pieni, että lapsen on hankala saada makuupussia survottua sen sisälle. Pakkauspussin pohjasta myös puuttuu kahva, josta pitää kiinni makuupussia pakkauspussista pois otettaessa. Meillä onkin tälle makuupussille erillinen hieman isompi ja kätevämpi pakkauspussi.

Lite line 400 -makuupussin comfort-lämpötila on +2 C, joten täysverinen kolmen vuodenajan makuupussi tämä ei ole. Meidän lapsille tuo lämpötila-arvio on pitänyt hyvin paikkansa. Esikoinen nukkui tässä lämpimänä nollakelissä kevytuntuvatakki päällä ilman että makuupussin huppu olisi pään ympärillä/kiristetty.

Ostaisinko uudestaan

Kyllä: Ostaisin, mutta lisäuntuvalla (tämä on mahdollista lisämaksusta). Näin tästä saisi helposti hyvän, pikkupakkasillekin riittävän makuupussin lapselle. Ottaisin tämän myös ihan normaalipituisena ja lyhentäisin alkuun kumilenkillä jalkopäästä.

Deuter Starlight vs Cumulus Lite Line 400
Deuter Starlight Exp ja Cumulus Lite 400 (lyhennetty versio) rinnakkain

4. Joutsen Tunturisusi 2000

Itselläni on kolmen vuodenajan makuupussin lisäksi Joutsenen talvikäyttöön tarkoitettu untuvamakuupussi, jonka olen ostanut ennen kuin esikoinen syntyi. Tämän otan mukaan aina, kun on pakkasta. Tarkkaa mukavuuslämpötilaa tälle ei ole, mutta valmistaja arvioi muiden vastaavien pussien perusteella sen olevan n. -5 C. Itselle tämä on riittänyt yleensä vielä -10C:ssa. Makuupussi vie ison tilan rinkastani, mutta tämän kanssa voin olla varma etten palele. Ainakaan niissä olosuhteissa, missä lasten kanssa retkeilen.

Ostaisinko uudestaan

Kyllä: Jos Joutsen vielä valmistaisi makuupusseja, niin voisin ostaa uudestaankin.

5 & 6 Rab Ascent 500 ja Rab Ascent 500 XL (aikuisten)

Perheemme aikuisilla on Rabin kolmen vuodenajan (naisten mukavuuslämpötila +1C, miesten -4.5 C) untuvamakuupussit, joita olemme käyttäneet jo monta vuotta. Itse olen sen verran viluinen, että nukun tässä mukavasti noin +5 C:een saakka, sitä kylmemmässä laitan esimerkiksi untuvatakin lisälämmikkeeksi.

Ostaisinko uudestaan

Ehkä: Rabin makuupussit ovat hyviä ja laadukkaita. Itselleni hankkisin ehkä vielä hieman lämpimämmän (Comfort selvästi pakkasen puolella) ja jalkopäästään kapeamman makuupussin.

Jos olet vasta hankkimassa makuupussia lapselle, kannattaa lukea myös artikkelini: Millainen on hyvä ja lämmin makuupussi lapselle ja vinkit kylmän vuodenajan telttailuun lasten kanssa.

Lisäksi olen kerännyt kattavan listauksen tällä hetkellä markkinoilla olevista lasten makuupusseista, ominaisuuksineen ja kuvineen: Lasten retkimakuupussit

Makuualustat

Meillä on jokaiselle oma ilmatäytteinen makuualusta sekä lisäksi kolme solumuovialustaa, joita käytetään lähinnä talvella lisäeristeenä ilmatäytteisten makuualustojen kanssa. Alkuun lapset nukkuivat myös pelkästään noilla solumuovialustoilla, mutta aika äkkiä hoksasivat että äidin ja isän ilmatäytteiset ovat paljon mukavampia.

Vasemmalta oikealle: 1. Sea to Summit ultralight insulated S, 2. Pureland, 3. Thermarest Prolite Plus Regular, 4. Thermarest Prolite Plus Large, 5. Thermarest Z-lite, 6. Neljän vuodenajan solumuovialusta Partioaitasta, 7. vanha ohut solumuovialusta. Mittatikkuna 1.5 L limsapullo.
Ylhäältä alas: 1. Sea-to-Summit UL insulated S, 2. Pureland, 3. Thermarest Prolite Plus Regular, 4. Thermarest Prolite Plus Large
Ylhäältä alas: 1. Sea-to-Summit UL insulated S, 2. Pureland, 3. Thermarest Prolite Plus Regular, 4. Thermarest Prolite Plus Large

1. Sea to Summit ultralight insulated S

  • Ilmatäytteinen, eristetty, kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitettu (R-arvo 3.1) makuualusta, 430 g.
  • S-koko: 168 x 55 x 5 cm

Tästä makuualustasta me ollaan tykätty tosi paljon. Ostin yhden tällaisen alennusmyynnistä testiin lapsille sillä ajatuksella että lasten käytössä kestävyys ja helppokäyttöisyys selviäisi nopeasti ja voisin sen jälkeen harkita omankin alustan vaihtamista tällaiseen.

Tällä alustalla on mukava nukkua. Kestävyydestä en vielä vuoden käytön jälkeen uskalla sanoa mitään perustavanlaatuista, mutta helppokäyttöinen ja pieneen pakkautuva tämä ehdottomasti on. Ja ainakin vielä täysin ehjä.

Pakkauspussi toimii pumppuna, jolla lasten on helppo täyttää makuualusta itse. Myös tyhjennys ja pakkaaminen on helppoa kaksiosaisen venttiilin ja sopivankokoisen pakkauspussin ansiosta.

Jotkin eristetyistä ilmatäytteisistä makuualustoista rapisevat nukkujan kääntyillessä eristemateriaalin vuoksi, mutta minusta tämä alusta ei ainakaan pidä mitenkään erityisen häiritsevää ääntä.

Ostaisinko uudestaan

Kyllä: Tämä on helppokäyttöinen ja mukava makuualusta, joka menee pakattuna pieneen tilaan. Itselleni ostaisin isomman mallin. Lapsille S-kokoinen ( 168 x 55 cm) on ollut riittävä, mutta toisaalta painoeroa ei Small ja Regular -kokojen välillä ole kovin paljoa, joten voisi olla hyvä ottaa lapsille suoraan isompi, jolloin se olisi monikäyttöisempi ja pitkäikäisempi.

2. Pureland itsestääntäyttyvä alusta

Kesäkäyttöön sopiva (R-arvosta ei tietoa, paino 475 g) edullinen itsestääntäyttyvä alusta, joka tuli ostettua joltain reissulta. Ollaan käytetty tätä perheen omilla retkillä lasten alustana, mutta aikuiselle en voi suositella.

Tässä alustassa on tosi liukas pinta, aikuinenkin valuu yön aikana helposti pois alustan päältä. Tähän voisi ehkä auttaa poikittaiset liimaraidat, mutta en ole kokeillut.

Pakkauskokoonsa nähden tämä alusta on myös aika ohut: ei erityisen hyvin eristävä eikä mukava nukkua. Kestävä tämä kyllä on ollut.

Ostaisinko uudestaan

En. Mieluummin ostaisin paremmin eristävän ja vähemmän liukkaan, vaikka maksaisikin vähän enemmän.

3 & 4 Therm-a-Rest prolite Plus regular ja large

  • Kolmen vuodenajan käyttöön tarkoitettu (R-arvo 3.2) itsestääntäyttyvä makuualusta, 650g (regular), 880 g (large).

Kun tarpeeksi monta Expedin paksua ilmatäytteistä alustaa oli hajonnut, niin ostin reilun kymmenen vuotta sitten itsestääntäyttyvän Thermarestin makuualustan ja olen ollut siihen tosi tyytyväinen. Myös miehelläni on samanlainen, hieman isompi ja uudempi.

Tämä alusta on ollut tosi kestävä eikä ole mennyt miksikään vaikka lasten mukana telttaan tulee väistämättä hiekkaa ja roskaa ja alustojen päällä välillä pompitaan ja riehutaan. Alustalla on myös hyvä nukkua, vaikka paksuutta on vain 3.8 cm. Eristyskyky riittää hyvin kevät-kesä-syyskaudella.

Huonona puolena tässä alustassa on, että vanhemmiten se ei enää täyty itsestään ja tyhjentämisessä on aina oma hommansa, koska ilmat pitää rullata pois. Pakkaaminen onkin hankala tosi lasten itse tehdä, joten ei paras alusta vaikkapa ensimmäisille partioleireille.

Nämä itsestääntäyttyvät alustat pitää myös säilyttää avattuna ja venttiili auki, jolloin vievät suht ison tilan kotoa. Meillä alustat ovat pinossa sängyn alla.

Erikoista on myös, että pakkauspussi on sekä regular että large -koossa täsmälleen samankokoinen (ainakin näissä meidän vuosimallin alustoissa). Tämä tarkoittaa, että se on regular-kokoiselle hieman väljä ja large-kokoiselle tosi nafti. Tuon isomman joutuukin rullailemaan yleensä kolmeen kertaan ennen kuin sen saa tungettua pakkauspussiin.

Ostaisinko uudestaan

Itselle ehkä. Tämä makuualusta on ollut todella mukava ja kestävä. Ehdottomasti voin suositella. Toisaalta hieman houkuttelisi hankkia tämän tilalle puhallettava/pumpattava alusta, jonka tyhjentäminen käy hetkessä ja joka menee vielä pienempään tilaan.

Lapsille en: Tai eihän näitä ole lapsille ostettukaan, mutta en siis ostaisi pelkästään lasten käyttöön, koska pakkaaminen on pienille sen verran hankalaa.

5, 6 & 7 Solumuoviset alustat

Ilmatäytteisten makuualustojen lisäksi meillä on 3 solumuovialustaa, joita käytämme talvella lisäeristeenä ilmatäytteisten makuualustojen alla. Näistä kaksi on perinteisiä rullattavia ja yksi taiteltava (Therm-A-Rest Z-lite). Tuo taiteltava on ehdottomasti kätevin: sekä avata että taitella kasaan. Sitä on helppo lasten käsitellä itse ja sen voi huoletta antaa mukaan partioretkelle.

Retkityyny

Ilman retkityynyä en enää reissuun lähde, sen verran paljon se parantaa yöuniani.

Aiemmin pidin retkityynyä ihan turhakkeena. Laitoin ylimääräisiä vaatteita jonkin pakkauspussin sisälle tai käytin untuvatakkia tyynynä. Lasten kanssa retkeillessä rinkka kuitenkin pursuilee jo lasten tavaroista, joten itselle ei ylimääräistä vaatetta tule otettua mukaan. Yksinkin retkeillessä kannan mieluummin pikkiriikkistä tyynyä kuin vaatetta, jota en todennäköisesti tarvitse.

Itselläni on Sea to Summit Aeros ultralight, puhallettava retkityyny, joka täyttää tehtävänsä mainiosti, menee tosi pieneen tilaan pakattuna ja painaa mitättömät 60 g.

Makuupussin suojalakana

Aiemmin minulla oli itselläni silkkinen makuupussin suojalakana. Lakanasta oli erityisesti iloa silloin kun lapset olivat pienempiä ja heitä piti yöllä auttaa takaisin makuualustan päälle tai makuupussin sisään. Tai vaikka pitää kädestä kiinni nukahtaessa. Kun työntään käden makuupussista ulos, pussin kaula-aukosta pääsee helposti kylmää ilmaa virtaamaan sisään ja lämmintä ulos. Lakanalla sai estettyä kylmän ilman pääsyn koko makuupussiin, vaikka toinen käsi olisi ollut pussin ulkopuolella.

Kun sitten pari vuotta sitten hävitin lakanani, päädyin siihen etten osta uutta. Lapsia ei tarvitse enää öisin auttaa ja jos tarvitsisi, niin tuon ilmavuotojen estämisen kylmällä ilmalla voi tehdä jollain muulla mukana olevalla, esim. taukotakilla. Lisäksi nukun joka tapauksessa aina kerrasto päällä, joten makuupussin lialta suojaamisenkaan en lakanaa tarvitse.

Siirry artikkelisarjan seuraavaan osaan: Meidän perheen retkeilyvarusteet osa 2 –keittiö

Vastaa