Rinkka lapselle tai nuorelle

Deuter Fox 50 -lastenrinkka n. 145 cm lapsen selässä (selän pituus n. 37 cm)

Kirjoitus sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.

Tässä kirjoituksessa kerron mitä kannattaa ottaa huomioon, kun lähtee hankkimaan rinkkaa lapselle tai nuorelle ja miten valita sopiva. Kirjoituksesta löydät myös taulukon tällä hetkellä markkinoilla olevien rinkkojen tärkeimmistä ominaisuuksista sekä lopuksi listauksen näistä rinkoista kuvineen.

Hyvä rinkka on lapselle sopivan kokoinen ja mukavan tuntuinen selässä, eikä se paina tyhjänä liikaa. Siinä on toimivat säädöt, myös selän pituudelle, jolloin rinkka kasvaa lapsen mukana. Hyvässä rinkassa on lantiovyö, rintaremmi ja tasapainohihnat, joiden avulla rinkan saa asettumaan hyvin selkään. Lapsenkin rinkkaa kannattaa aina testata lastattuna ennen ostopäätöstä.

Mieti näitä kun lähdet ostamaan rinkkaa lapselle

Ennen kuin lähtee ostamaan rinkkaa lapselle, kannattaa miettiä ainakin seuraavia asioita:

 • Tarvitseeko lapsi varsinaisen rinkan vai riittäisikö hyvä päiväreppu?
 • Haluaako lapsi itse kantaa rinkkaa?
 • Kuinka paljon lapsi jaksaa kantaa ja minkälaisia matkoja kävellä kantamuksen kanssa?
 • Mihin käyttöön rinkka tulee?
 • Voisiko rinkan ensin lainata jostain kokeiluun?

Rinkka vai reppu?

Mikä oikeastaan on rinkan ja repun ero? Varsinkin  pienempien lasten retkikäyttöön suunniteltujen reppujen kohdalla ero tulee oikeastaan vain siitä, miten valmistaja on repun tai rinkan nimennyt.

Jotta reppua voi kutsua rinkaksi, joitakin ominaisuuksia pitäisi kuitenkin löytyä. Tärkeimmät ovat lantiovyö, rintaremmi ja tasapainohihnat. Nämä yhdessä saavat aikaan sen, että rinkka on mukava kantaa lastattuna myös epätasaisessa maastossa ja pidempiä matkoja.

Perinteisesti rinkoissa on ylipäänsäkin reppuja tukevampi kantojärjestelmä ja niiden kankaat ovat hyvin kulutusta kestäviä. Nykyään kuitenkin retkikäyttöön tehdyissä repuissakin on käytännössä aina rintaremmi, usein myös lantiovyö. Nämä ovat vain kevyempiä versioita kuin rinkoissa. Myös kankaat ovat kevyempiä ja reput painavatkin yleensä tyhjänä vähemmän kuin rinkat.

Rinkoissa on toisaalta monesti reppuja enemmän säätövaraa selän pituuden suhteen kuin repuissa ja ne on siten helpompi saada istumaan kunnolla lapsen kasvaessa.

Lasten ja nuorten rinkoissa säädöt on mitoitettu lapsen kehon mukaan. Aikuisten rinkat ovat helposti lapsille liian leveitä eikä selän pituutta saa säädettyä tarpeeksi lyhyeksi. Lantiovyötä ei välttämättä saa tarpeeksi kireälle ja se voi asettua väärään kohtaan. Toisaalta myös aikuisten repuista ja rinkoista voi löytyä myös pieniä malleja, jotka istuvat lapsillekin. Aikuisten reppuunkin päädyttäessä kannattaa valita sellainen malli, jossa selän pituutta voi säätää lapsen kasvaessa.

Rinkat painavat tyhjänäkin enemmän kuin reput. Painavan tai huonosti istuvan rinkan kantaminen voi viedä motivaation koko retkeilyyn. Hyvällä repulla pääsee metsäretkilläkin pitkälle, jos sitä ei lastaa liian täyteen.

Lapsen tulee itse saada päättää kuinka suuren osan varusteistaan kantaa. Oma lapseni kantoi neljävuotiaana yöretkillä oman vesipullon, vähän evästä ja istuinalustan, ei muuta. Siihen ei varsinaista rinkkaa tarvittu. Kahdeksanvuotiaan repussa oli lisäksi oma makuualusta, 10-vuotiaana lapsi kantoi jo suurimman osan omista tavaroistaan. Lapset ovat toki erilaisia, toiset ovat jo aiemmin motivoituneita kantamaan painavampaa reppua. Tärkeintä tässäkin on kuunnella lasta.

Rinkka lapselle -lantiovyö, tasapainohihnat ja rintaremmi

Saisiko rinkan ensin jostain lainaksi?

Lapsen rinkan hankinnassa pätee sama sääntö kuin aikuisillakin. Ennen ostopäätöstä rinkkaa pitäisi päästä testaamaan lastattuna. Ihmiset ovat eri mallisia, ja se mikä sopii yhdelle voi tuntua toisen selässä hyvinkin epämukavalta. Lainarinkkaa kannattaa kysellä tutuilta, useinkaan lasten rinkat eivät ole perheissä kovin isossa käytössä. Monesti myös lippukunnilla on lainarinkkoja ja myös netin vuokrauspalstoista kuten Kuinomasta saattaa löytyä lasten tai nuorten rinkkoja.

Minkä kokoinen rinkka lapselle?

Lapsen selän pituus

Sopivan kokoisen rinkan etsiminen kannattaa aloittaa mittaamalla lapsen selän pituus.

Selän pituus mitataan seitsemännestä niskanikamasta suoliluiden harjanteiden (lantiolla pintaan törröttävät luut) tasolle. Oikean niskanikaman löydät helpoiten siten, että pyydät lasta taivuttamaan päätä eteenpäin ja etsit sen nikaman, joka tuntuu ja näkyy eniten pinnassa. Vaihtoehtoisesti voit tehdä mittauksen olkapään ylimmästä kohdasta suoliluun harjanteeseen.

Tavoitteena on saada suurinpiirtein oikea mitta rinkan lantiovyön keskikohdan ja hartialla istuvan olkaviilleekken välille. Useimmat valmistajat ilmoittavat rinkkojen ja reppujen suosituskoon tämän mitan avulla. 

Rinkan tilavuus

Yksiselitteistä ohjetta rinkan oikeasta tilavuudesta on vaikea antaa. Yleisohjeena sanoisin, että jos on tarkoitus kulkea rinkan kanssa useampi kilometri päivässä, niin mieluummin kannattaa hankkia vähän pienempi kuin liian iso, jotta kantaminen ja retkeily on varmasti hauskaa.

Alakoululaiselle valitsisin vaelluskäyttöön 30-40 L kokoisen rinkan. Alle kouluikäiselle ottaisin mieluummin hyvän päivärepun, sillä pärjää pitkälle myös yön yli -retkillä vanhempien kanssa. Aivan pienimmille riittää 10 L reppu, isommille leikki-ikäisille kannattaa hankkia 15-20 L kokoinen.

Rinkan sovittaminen ja säätäminen

Rinkkaa tulee aina sovittaa lastattuna. Retkeilyliikkeissä on yleensä tähän tarkoitettua painolastia, kannattaa kysyä myyjältä. Kotona sovittaessa rinkan sisälle voi laittaa esim. makuupussin ja puhdasta vaatetta.

Tarkista ensin selän pituussäätö. Tätä ei välttämättä saa kerralla oikeaksi, mutta tarkoituksena on että lantiovyön keskikohta tulee suoliluun harjanteiden päälle ja olkahihnat asettuvat hartioille mukavasti. Rinkkaa sovittaessa kiristä lantiovyö, olkahihnat, tasapainohihnat ja rintaremmi, tässä järjestyksessä.

Pyydä sitten lasta kävelemään rinkan kanssa. Yleensä palaute huonolta tuntuvasta kantolaitteesta on aika välitön.

Hyvät kuvalliset ohjeet rinkan säätöön löytyvät  *Partioaitan sivuila.

Millainen rinkka partiolaiselle?

Partiolaisten kohdalla rinkan hankintaa ruvetaan monesti miettimään siinä vaiheessa kun lapsi lähtee ensimmäiselle yön yli kestävälle partioretkelle.

Sudenpentuikäiset (7-9 v) kuitenkaan harvoin tarvitsevat varsinaista rinkkaa, koska tavaroita ei yleensä tarvitse kantaa muuta kuin bussilta tai autolta majoituspaikkaan tai telttapaikalle eivätkä matkat ole pitkiä. Jos sudenpennulle haluaa ostaa oikean rinkan ja tietää ettei sille ole muutoin käyttöä, rinkkaan voikin ottaa hieman kasvuvaraa. Oman kokemuksen mukaan sopiva tilavuus sudenpentuikäisen rinkalle olisi n. 40 L.

Jos ensimmäistä rinkkaa on ostamassa seikkailijaikäiselle (10-12 v), kannattaa tällöin ostaa jo sellainen rinkka, jota on varmasti mukava kantaa lastattuna vähän pidempikin matka. Eli sovittaminen täyteen pakattuna on tärkeää.

Partiolaisen rinkan sopivaa tilavuutta miettiessä kannattaa varmistaa, että lapsen omat retkivarusteet mahtuvat sen sisälle. Makuualustan voi helposti kiinnittää rinkan ulkopuolelle, mutta muuten kaiken tavaran olisi hyvä olla rinkan/repun sisäpuolella, niin ne pysyvät paremmin tallessa.

Kokemuksia Deuter Fox 50 -rinkasta

Päädyin itse aikoinaan ostamaan meille Deuterin Fox 50 -rinkan (jutun pääkuvassa). Tätä kyseistä mallia ei enää valmisteta, mutta sitä löytyy vielä joistain kaupoista. Fox 50 on vastaava kuin saman valmistajan Fox 30 ja Fox 40, mutta kooltaan isompi. Jutun pääkuvassa Fox 50 -malli pitkäselkäisen (selän pituus n. 37 cm), reilut 145 cm pitkän lapsen selässä. Selän pituuden säätö on toiseksi alimmassa pykälässä eli kasvuvaraa on reilusti.

Tämä rinkka on ollut meillä käytössä niin partio- kuin omilla retkillä. Se on ollut periaatteessa toimiva ja istuva, mutta suurta intoa sen kantamiseen ei lapsella vielä ole ollut. Se on ollut minusta myös tyhjänäkin vähän turhan painava alakoululaiselle (1500 g).

50 L on tilavuutena aika suuri. Kun rinkan pakkaa täyteen, siitä tulee helposti aivan liian raskas lapsen kannettavaksi. Toisaalta, partioretkille lähdettäessä on ollut hyvä, että kaikki tarvittava mahtuu rinkan sisälle, eikä ulkopuolelle ole tarvinnut kiinnittää mitään.

Kurkkaa täältä minkälaisia omia retkiä olemme tämän rinkan kanssa tehneet:

Viikonloppuretki Kytäjä-Usmin ulkoilualueelle

Kesänviettoa Holma-Saarijärvellä

Lapsen kanssa vaeltamaan – Patvinsuo

Hyvä rinkka lapselle -tärkeimmät ominaisuudet

 1. Istuu lapsen selkään hyvin -sovita rinkkaa lastattuna.
 2. Selän pituus säädettävissä. Tällöin rinkka kasvaa lapsen mukana ja sen käyttöikä on pitkä.
 3. Lantiovyö, rintaremmi ja tasapainohihnat.
 4. Ei liian iso. Rinkka istuu parhaiten, kun siihen ei jää ylimääräistä tyhjää tilaa.

Alta löydät listan lasten ja nuorten rinkoista. Olen valinnut tähän listaan rinkkoja, jotka on suunniteltu erityisesti lapsille ja joiden tilavuus on vähintään 20L. Tätä pienemmät reput on yleensä ajateltu päiväretkikäyttöön. Kaikissa listan rinkoissa on lantiovyö, rintaremmi ja tasapainohihnat.

Lasten rinkat 2021

RinkkaTilavuus (L)Paino (g)Lapsen selän pituus (cm)Selän pituus säädettävissäSuosilteltu ikä (v)
*Fjälraven Kajka Jr2089536-40Ei8-12
*Deuter Climber2277025-43Eiyli 6
*Vaude Hidalgo 24+424+4640min 38 cmEi
*Bergans Birkebeiner 3030900Lapsen pituus 116-152Kyllä
*Deuter Fox 3030122031-40Kyllä
*Gregory Icarus 303097533-46Kyllä
*Osprey Ace 3838109028-38Kyllä6-11
*Bergans Birkebeiner 4040960Lapsen pituus 140-164Kyllä
*Deuter Fox 4040133033-45Kyllä
*Gregory Icarus 4040103033-46Kyllä
*Vaude Hidalgo 42+842+8130038-50Kyllä
*Osprey Ace 5050168033-46Kyllä8-14
*Gregory Wander 5050152033-46Kyllä
*Gregory Wander 7070159033-46Kyllä
*Osprey Ace 7575187036-48Kyllä11-18

Alle 30 L rinkat

Väli

*Deuter Climber

 • Tilavuus 22 L
 • Paino 770 g
 • Käyttäjän selän pituus 25-43 cm (ei säädettävissä)
 • Taskut: Päälokero yksiosainen. Lisäksi kansitasku ja sivutaskut
 • Pieni rinkka, jossa monipuolisesti kiinnitysmahdollisuuksia.
Rinkka lapselle tai nuorelle - Deuter Climber

Deuter Climber

*Fjällräven Kajka Jr

 • Tilavuus 20 L
 • Paino 895g
 • Käyttäjän selän pituus 36-40 cm (ei säädettävissä)
 • Taskut: Päälokero yksiosainen. Lisäksi kansitasku ja verkkotaskut sivuilla. Päälokeroon pääsee käsiksi myös edessä olevan vetoketjun kautta
 • Mukana sadesuoja
 • Selkeä ja yksinkertainen muotoilu.
Rinkka lapselle tai nuorelle - Fjällräven KajkaJr
Fjällräven Kajka Jr

*Vaude Hidalgo 24+4 

 • Tilavuus 24+4 L
 • Paino 640g
 • Käyttäjän selän pituus yli 38 cm (ei säädettävissä)
 • Taskut: Päälokero yksiosainen. Lisäksi kansitasku ja 2 verkkotaskua sivuilla
 • Vettähylkivä käsittely kankaassa
 • Pieni rinkka isommalle lapselle. Selkeä ja yksinkertainen muotoilu.
Vaude Hidalgo 24+4

Vaude Hidalgo 24+4

30-40 L rinkat

*Bergans Birkebeiner 30

 • Tilavuus 30L
 • Paino 900g
 • Käyttäjän pituus 116-152 cm
 • Taskut: Kaksi erillistä osastoa, joiden välissä kelluva välipohja. Lisäksi 2 sivutaskua, etutasku ja kansiosassa 2 taskua.
 • Mukana sadesuoja
 • Kevyt rinkka hyvillä taskuilla.
Birkebeiner jr 20

Bergans Birkebeiner 30

*Deuter Fox 30

 • Tilavuus 30L
 • Paino 1200g
 • Käyttäjän selän pituus ~31-40cm (säädettävä)
 • Erityistä: Kaksi erillistä osastoa, joiden välissä avattava välipohja. Sisällä tasku juomarakolle.Lisäksi kansitasku ja 2 sivutaskua.
 • Hyvä perusrinkka, jos löytyy kaikki tarvittava.
Rinkka lapselle tai nuorelle - Deuter Fox 30

Deuter Fox 30

*Grecory Icarus 30

 • Tilavuus 30L
 • Paino 975g
 • Käyttäjän selän pituus 33-46cm (säädettävä)
 • Taskut: Kansitasku, 2 sivutaskua, etutasku. Päälokero kaksiosainen, alaosaan pääsee käsiksi erillisen vetoketjun avulla.
 • Kevyt rinkka monipuolisilla taskuilla.
Gregory Icarus 30

 

  Gregory Icarus 30

*Osprey Ace 38

 • Tilavuus 38L
 • Paino 1090g (huom! tämä on vanhempi malli, joka on vielä myynnissä. Uudempi versio painaa enemmän).
 • Käyttäjän selän pituus 28-38cm (säädettävä)
 • Taskut: Kaksi erillistä osastoa, joiden välissä avattava välipohja. Sisällä tasku juomarakolle. Edessä iso, joustava tasku. 2 sivutaskua.
 • Mukana sadesuoja
Rinkka lapselle tai nuorelle - Osprey Ace 38

Osprey Ace 38

*Bergans Birkebeiner 40

 • Tilavuus 40L
 • Paino 960g
 • Käyttäjän  pituus 140-164 cm
 • Taskut: Kaksi erillistä osastoa, joiden välissä kelluva välipohja. Lisäksi 2 sivutaskua, etutasku ja kansiosassa 2 taskua.
 • Mukana sadesuoja
 • Kevy rinkka hyvillä taskuilla.
Rinkka lapselle tai nuorelle - BergansBirkebeiner40Jr

Bergans Birkebeiner 40. Kuva www.bergans.com

*Deuter Fox 40

 • Tilavuus 40L
 • Paino 1300g
 • Käyttäjän selän pituus ~33-45cm (säädettävä)
 • Taskut: Kaksi erillistä osastoa, joiden välissä avattava välipohja. Lisäksi kansitasku ja kaksi sivutaskua. Sisällä tasku juomarakolle.
 • Hyvä perusrinkka, josta löytyy kaikki tarvittava.
Rinkka lapselle tai nuorelle - Deuter Fox40

Deuter Fox 40. Kuva Deuter.com

*Grecory Icarus 40

 • Tilavuus 40L
 • Paino 1030g
 • Käyttäjän selän pituus 33-46cm (säädettävä)
 • Taskut: Päälokero kaksiosainen, alaosaan pääsee käsiksi erillisen vetoketjun avulla. Lisäksi kansitasku, 2 sivutaskua ja etutasku.
 • Kevyt rinkka monipuolisilla taskuilla.
 
Gregory Icarus 40

Gregory Icarus 40

Yli 40 L rinkat

*Vaude Hidalgo 42+8 

 • Tilavuus 42+8L
 • Paino 1300g
 • Käyttäjän selän pituus 38-50 cm
 • Taskut: Kaksi erillistä taskua, joiden välillä avattava välipohja.Lisäksi kansitasku ja 2 sivutaskua.
 • Rinkan tilavuutta pystyy helposti säätämään hyvien hihnojen avulla (50L->42L), jolloin se on mukavampi kantaa myös tyhjempänä.
Vaude Hidalgo 42+8

Vaude Hidalgo 42+8

*Osprey Ace 50

 • Tilavuus 50L
 • Paino 1680g
 • Käyttäjän selän pituus 33-46cm (säädettävä)
 • Taskut: Kaksi erillistä osastoa, joiden välissä avattava välipohja. Sisällä tasku juomarakolle. Edessä iso, joustava tasku.
 • Mukana sadesuoja
 • Perusrinkka hyvillä taskuilla.

Lasten rinkat

Rinkka lapselle tai nuorelle -Osprey Ace 50
Osprey Ace 50

*Gregory Wander 50

 • Tilavuus 50L
 • Paino 1520g
 • Käyttäjän selän pituus 33-46 cm (säädettävä)
 • Taskut: Päälokero yksiosainen, siihen pääsee käsiksi myös etukautta. Sisällä tasku juomarakolle. Edessä iso, joustava tasku. Lisäksi kansitasku, 2 sivutaskua sekä lantiovyön taskut.
 • Mukana sadesuoja
 • Monipuolinen rinkka, jolla voi kantaa raskaanpaakin lastia.
Gregory Wander 50

Gregory Wander 50

*Gregory Wander 70

 • Tilavuus 50L
 • Paino 1590g
 • Käyttäjän selän pituus 33-46 cm (säädettävä)
 • Taskut: Päälokero yksiosainen, siihen pääsee käsiksi myös etukautta. Sisällä tasku juomarakolle. Edessä iso, joustava tasku. Lisäksi kansitasku, 2 sivutaskua sekä lantiovyön taskut.
 • Mukana sadesuoja
 • Monipuolinen rinkka, jolla voi kantaa raskaanpaakin lastia.
Gregory Wander 70

Gregory Wander 70

*Osprey Ace 75

 • Tilavuus 75L
 • Paino 1870g
 • Käyttäjän selän pituus 36-48 cm (säädettävä)
 • Taskut: Kaksi erillistä osastoa, joiden välissä avattava välipohja. Sisällä tasku juomarakolle. Edessä iso, joustava tasku.
 • Mukana sadesuoja
 • Perusrinkka hyvillä taskuilla.
Rinkka lapselle tai nuorelle - Osprey Ace 75
Osprey Ace 75

2 comments

Hentorakenteisilla sudenpennuilla on ollut Deuterin foxeja: 40-litrainen menee juuri ja juuri, mutta siinäkin selän leveys on liikaa pienille hartioille. 50-litrainen ei toiminut lainkaan: lisälitrat ovat siinä rinkan ”päällä”, jolloin rinkasta tulee aivan mahdottoman korkea ja hankala kantaa kun se hyökkää niskaan.

Näillä mennään, mutta hankintahetkellä olisi pitänyt sovitella enemmän. Valikoima on tosin todella huono…

Eija / Muurahaistenpoluilla

Samaa mieltä, valikoima ei vastaa sitä mitä itse haluaisin ostaa. Tuo 50-litrainen Fox on meillä mennyt, koska käyttäjä on keskivertoa reilusti pidempi eikä siro, joskaan ei erityisen leveäharteinenkaan. Painoa rinkalla saisi kyllä olla selvästi vähemmän.

Varmaan aika paljolti tuo valikoiman puute johtuu siitä, että kevyt ja lasten käytössä kestävä rinkka maksaisi sen verran, että kysyntää ei ehkä olisi tarpeeksi.

Vastaa