Penkki järven rannalla

Syysretki Someron ihanalle Iso-Valkeelle

Kirkasvetinen järvi, siistit laavut ja nuotiopaikat sekä lapsiperheelle juuri sopivan pituinen luontopolku reilun tunnin ajomatkan päässä pääkaupunkiseudulta. Silti eräänä koronavuoden syysviikonloppuna retkeilijäruuhkat loistivat poissaolollaan. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Niin minustakin.

Someron Iso-Valkee on kangas- ja harjumetsien ympäröimä hiekkapohjainen järvi Natura 2000 -verkostoon kuuluvalla Hyyppärän harjualueella. Saman harjualueen eteläpäästä löytyy muun muuassa upea Kiikalan Kultalähde.

Tänne suuntautuvalle retkelle kannattaa pakata mukaan niin marjaämpärit, sienikorit kuin uimavarusteetkin. Eväitä tietenkään unohtamatta.

Iso-Valkeen rannalla on kaksi laavua ja kaksi tulipaikkaa. Ensimmäinen tulipaikka on aivan parkkipaikan vieressä ja toinen laavuistakin löytyy ihan läheltä.  Toinen laavu taas on todella kaunilla paikalla järveä kiertävän, noin 4 km pituisen, luontopolun puolessa välissä.

Meidän retkiseurue muodostui kahdesta äidistä ja kahdesta seitsenvuotiaasta pojasta. Omani ei ole tällä hetkellä kovin innostunut metsäretkistä, jotka sisältävät  hänen näkökulmastaan paljon tylsää kävelyä. Ja paljon tarkoittaa siis matkoja, jotka hän sopivasti motivoituneena juoksee hujauksessa ja niin kovaa etten itse pysy perässä. Usein jos matka tuntuu pitkältä, niin lapsilla onkin kyse enemmän motivaatiosta kuin fyysisestä jaksamisesta. Curious Toes Happy Souls -blogin Salla on kirjoittanut hyvin siitä miten motivoida lasta retkellä.

Kaverin läsnäolo toimii meillä oikeastaan aina. Se tuo kävelyyn leikin elementin ja matka taittuu yhtäkkiä aika huomaamatta. Tällä retkellä tärkeitä olivat myös omat retkipuukot, joilla pojat paitsi veistivät sytykkeitä niin myös tutkivat (=tuhosivat) ei-syötäviä sieniä.

metsäpolku

Olimme liikkeellä kauniina sunnuntaipäivänä. Kuljimme järven ympäri kiertävän reitin pitäen evästauon puolenvälin laavulla. Muita retkeilijöitä näkyi vain harvakseltaan. Ainoastaan ollessamme juuri tekemässä lähtöä laavulta, paikalle ilmestyi isompi, ilmeisesti sieniretkellä ollut seurue.

Laavu Iso-Valkeen rannalla

 

Iso-Valkeen turkoosi vesi

Järvi kimmelsi kirkkaana ja turkoosiin vivahtavana. Se suorastaan vaati uimaan, tarjoten vielä hiekkapohjan jalkojen alle. Kylmähän se näin syksyllä jo oli, mutten antanut sen haitata, vaan pulahdin pienen niemen kärjestä veteen. Järven houkutus saavutti lapsetkin ja vähän ajan kuluttua pojat jo kahlasivat rantavedessä, kunnes kylmyys voitti. Koska eväät oli jo syöty ja tavarat pakattu, oli helppo jatkaa matkaa eikä mennyt kauaakaan, että lapsillakin oli taas lämmin olo.

Kaunis järvimaisema

Tämä on ihan huippupaikka lapsiperheen päivä- tai telttaretkelle niin kesällä kuin syksyllä. Erityisesti parkkipaikkaa lähemmän laavun luona on hyvin telttailuun sopivaa maastoa. Kauemman laavun luota voi olla vaikeampi löytää tasaista telttapaikkaa, mutta siellähän voi sitten nukkua itse laavussa

Lue lisää lapsiperheiden telttaretkistä Iso-Valkeelle:

Outdoor Family: Retkihelmi lapsiperheille: Iso-Valkee Somerolla

Oivalluksia luonnon poluilta: Väkevän syksyinen lapsiperheen telttareissu Iso-Valkeelle

Someron kunnan sivuilta löytyy ajo-ohje paikalle.

Vastaa