3 +1 helppoa ja hienoa telttaretkikohdetta noin 100 km Helsingistä

Tässä artikkelissa on esitelty helppoja telttaretkikohteita noin puolentoista tunnin ajomatkan päästä Helsingistä.

Tässä artikkelissa esittelen kolme telttaretkikohdetta, joihin on lasten kanssa helppo lähteä.

1. Iso-Valkee, Somero

2. Liesjärven kansallispuisto, Tammela

3.+1 Iso-Melkutin, Loppi & Tammelan Kaitajärvi, Tammela

1. Iso-Valkee, Somero

Iso-Valkee on pieni kirkasvetinen ja hiekkapohjainen järvi, jota ympäröivät joka puolella kauniit kangasmetsät. Järven ympäri kulkee 4 km mittainen luontopolku, jonka varrella on kaksi laavua ja kaksi tulipaikkaa. Teltan voi pystyttää vaikka aivan parkkipaikan lähelle.

Osoite: Murjuntie, Somero

Iso-Valkeeta kannattaa lähestyä pohjoisen suunnasta, Kaskistontieltä. Murjuntielle käännyttäessä on opaste Iso-Valkeelle. Sen sijaan etelän puolelta tullessa Murjuntie on hyvin huonossa kunnossa eikä sieltä ole opasteitakaan.

Iso-Valkeen kartan löydät Someron kunnan sivuilta.

Iso-Valkeen ympäri kiertävä polku on merkitty puihin sinisillä täplillä

Iso-Valkeen palvelut

  • 2 laavua ja 2 tulipaikkaa. Laavujen läheisyydessä sekä parkkipaikalla puuvajat ja huussit.
  • 4 km pituinen merkitty luontopolku, joka kiertää järven. Polku on helpohko ja merkitty puihin sinisillä täplillä.
  • Vuokrattava saunamökki
Tulipaikka aivan Iso-Valkeen parkkipaikan vieressä

Telttailu ja yöpyminen Iso-Valkeella

Iso-Valkeen alueella saa yöpyä jokamiehenoikeudella. Tasaisimmat telttapaikat löytyvät aivan parkkipaikan läheltä sekä lähemmän laavun vierestä, noin 200 metriä parkkipaikalta. Ensimmäiselle laavulle pääsee vaikka lastenvaunujen kanssa.

Toinen laavuista sijaitsee hienolla niemellä, vastakkaisella puolella järveä kuin parkkipaikka. Tämän laavun läheisyydessä maasto on viettävää ja juurakkoista, joten tasaisia telttapaikkoja ei välttämättä löydy, ainakaan isommalle teltalle. Toisaalta tämän laavun ympäristö ja niemenkärki ovat mielestäni yksi kauneimmista paikoista Iso-Valkeen rannalla.

Laavu Iso-Valkeen rannalla
Iso-Valkeen pohjoisrannan laavu, noin 1.5 km parkkipaikalta.
Iso-Valkeen itärannan laavu, noin 200 m parkkipaikalta.

Erityistä

Iso-Valkee on täydellinen uintikohde, myös lasten kanssa. Järvi on kirkas ja hiekkapohjainen, uimaan voi mennä vaikka kuinka monesta kohtaa luontopolun varrella.

Lue myös syksyinen retkikertomukseni Iso-Valkeelta

2. Liesjärven kansallispuisto, Tammela

Liesjärven kansallispuistossa on paljon nähtävää ja se sopii hyvin niin päivä- että yöretkikohteeksi kaikkina vuodenaikoina.

Parkkipaikat: Useita parkkipaikkoja Liesjärven pohjois- ja länsipuolella

Telttailu ja yöpyminen Liesjärvellä

Liesjärven kansallispuistossa leiriytyminen on sallittua vain Savilahden telttailualueella sekä Peukalolammin laavun ja Kaksvetisen kodan läheisyydessä. Lisäksi puistossa on kaksi vuokratupaa: Hyypiö ja Peukaloinen.

Savilahden telttailualue

Savilahden telttailualue sijaitsee Liesjärven rannalla, noin 1 km päässä lähimmältä parkkipaikalta (Kopinlahti, karttalinkki) ja järven poikki kulkevasta hienosta Kyynäräharjusta. Tänne on helppo tulla niin kävellen kuin meloen.

Savilahdesta löytyy nuotiopaikka, puuvaja, huussit ja kaksi pöytää.

Maasto on Savilahden telttailualueella aika möykkyistä ja juurakkoista, mutta joitakin oikein tasaisia kohtiakin teltoille löytyy.

Savilahden telttailualueen nuotiopaikka Liesjärvellä
Savilahden telttailualuetta

Peukalolammin laavu

Peukalolammin laavu on sijaitsee nimensä mukaisesti pienen lammen rannalla, Liesjärven pohjoispuolella. Laavulle johtaa vuonna 2020 rakennettu esteetön, noin 500 m pituinen reitti Peukalolamminkankaan pysäköintialueelta. Laavun luota löytyy myös esteetön huussi.

Laavun takana on hyvin telttailuun sopivaa maastoa.

Tänne kannattaa harkita oman juomaveden kantamista. Peukalolammi on matalarantainen suolampi, josta voi olla hankala saada vettä keitettäväksi tai suodatettavaksi.

Peukalolammin laavu Liesjärvellä
Reitti Peukalolammin laavulle
Peukalolammi

Kaksvetisen kota

Kaksvetisen kota sijaitsee samalla suunnalla kuin Peukalolammin laavu. Peukalolamminkankaan pysäköintialueelta kulkee esteetön reitti Kaksvetiselle saakka. Laavun jälkeen reitti hieman kapenee kiemurtelemaan lammen rannasta metsään.

Myös Kaksvetiseltä löytyy esteetön huussi. Aivan rantaan ei sen sijaan pääse esteettömästi yhtään paremmin kuin Peukalolammillakaan.

Kaksvetisen kodan läheisyyteen voi pystyttää teltan. Myös kodan lavereille mahtuu ainakin kolme ihmistä nukkumaan, jos savunhaju ei häiritse.

Esteetön reitti Kaksvetisen kodalle
Kaksvetisen kota

Täältä löydät retkikertomukseni Kaksvetisen rannalle ennen uuden, esteettömän reitin rakentamista

Kaksvetinen Liesjärven kansallispuistossa

Liesjärven kansallispuistossa voi yöpyä myös vuokratuvassa. Lue blogista lisää ihanasta Hyypiön kämpästä:

Hyypiön kämppä Liesjärvellä -tunnelmallinen talviretkikohde lapsiperheelle

3. +1 Iso-Melkutin, Loppi & Tammelan Kaitajärvi, Tammela

Iso-Melkutin on Hämeen järviylängön yksi hienoimmista ja suosituimmista retkikohteista. Uskomattoman kirkas vesi ja hiekkarannat vetävät tänne ihmisiä erityisesti kauniina kesäpäivinä ja -öinä.

Aluetta ollaan kehittämässä ja 2020 onkin rakennettu uusi tulipaikka sekä parkkipaikka Tammelan Kaitajärven rannalle, vain 2 km päähän Iso-Melkuttimesta.

Iso-Melkuttimen parkkipaikan osoite: Tauluntie 146, Loppi

Iso-Melkuttimen parkkipaikka sijaitsee Tauluntien varressa, järven itäpuolella. Parkkipaikalta on matkaa järven rantaan noin 700 m.

Järven rantaan pääsi aiemmin myös sen länsipäästä, Melkuttimentietä pitkin. Syksyllä 2022 tien alkuun on kuitenkin lisätty puomi ja tie on vain sukeltajien käytössä. Alueen hoito- ja käyttösuunnitelmassa vuodelta 2020 mainitaan myös uusien parkkipaikkojen perustaminen ja liikenteen rajoittaminen muillakin alueen metsäteillä.

Vuonna 2020 on rakennettu parkkipaikka ja tulipaikka läheisen pienemmän järven länsipuolelle:

Tammelan Kaitajärven parkkipaikka retkikartalla (Lähin osoite: Riitalantie n. 140), Tammela

Kaitajärven parkkipaikalta kulkee 2 km pituinen, keltaisin vinoneliöin merkitty, polku Iso-Melkuttimelle saakka.

Iso-Melkuttimen palvelut

  • 2 laavua, joiden läheisyydessä puuvajat ja huussit.
  • Järven ympäri kiertävä merkitty reitti, jonka pituus on parkkipaikalta alkaen noin 7 km.
  • Riihimäen urheilusukeltajien ylläpitämä, mutta kaikille sukeltajille avoin sukellustukikohta järven länsipäässä

Telttailu ja yöpyminen Iso-Melkuttimella ja Tammelan Kaitajärvellä

Iso-Melkuttimella saa telttailla jokamiehenoikeudella, mutta luonnon kulumisen vuoksi suositellaan, että yöpyminen tapahtuisi laavujen läheisyydessä. Tämä taitaa kyllä olla toiveajattelua, sillä parhaat ja tasaisimmat sekä samalla tietysti suosituimmat telttapaikat sijaitsevat järven pohjoisrannalla laavulta toiselle vievän reitin varrella. Muistathan kuitenkin, että tulenteko ei missään nimessä ole sallittua muualla kuin laavuilla eikä sielläkään metsäpalovaroituksen aikana.

Kaksoislaavu

Kaksoislaavu sijaitsee Iso-Melkuttimen itäpäässä, noin kilometrin päässä parkkipaikalta. Laavu on metsän suojassa, ehkä hieman synkässä paikassa, mutta kuitenkin lähellä rantaa. Ranta laavun läheisyydessä on kaunis, matala hiekkapohjainen lahti, joka on kuin tehty lasten kanssa uimiseen.

Iso-Melkuttimen kaksoislaavu, noin 1 km parkkipaikalta
Uimapaikka Kaksoislaavun tuntumassa

Lepakkolaavu

Lepakkolaavu sijaitsee Iso-Melkuttimen länsipäässä hienossa niemessä. Myös täältä on helppo pulahtaa uimaan ja tämä onkin myös ihana paikka viettää aurinkoista kesäpäivää.

Lepakkolaavun luona tasaisimmat telttapaikat löytyvät aivan laavun vierestä sekä niemen kärjessä olevan mäen päältä.

Iso-Melkuttimen lepakkolaavu, noin 3 km viralliselta parkkipaikalta
Iso-Melkuttimen ranta lepakkolaavun läheisyydessä

Tammelan Kaitajärven tulipaikka

Tammelan Kaitajärven rannalla on siisti ja kaunis tulipaikka. Järven vesi on hyvin kirkasta ja järvi on hiekkapohjainen. Hyviä telttapaikkoja on ympäristössä vaikka kuinka paljon ja perille pääsee helposti vaikka lastenvaunujen kanssa.

Tammelan Kaitajärven palvelut

  • Avoin laavu/katos, jonka edessä tulipaikka. Lisäksi puuvaja ja huussit. Huusseista 1 on esteetön, koska uudet umpisäiliökäymälät rakennetaan lähtökohtaisesti esteettömiksi, vaikka muita esteettömiä rakenteita ei ole suunnitteilla.
  • Parkkipaikka n. 500 m päässä laavusta. Parkkipaikalta kulkee merkitty polku tulipaikalle ja siitä edelleen Vähä- ja Iso-Melkuttimille.
  • Parkkipaikalta lähte myös polun kanssa samansuuntainen merkitsemätön (puomitettu) huoltotie, jota pitkin pääsee huussien/puuvajan viereen, mäen päälle. Tulipaikka on järven rannassa mäen alla.
Tammelan Kaitajärven puuvaja ja huussit mäen päällä.
Tammelan Kaitajärven tulipaikka
Tammelan Kaitajärven ranta tulipaikan edustalla

Erityistä Iso-Melkuttimella ja Tammelan Kaitajärvellä

Kristallinkirkas vesi.

Lopelta löytyy monta muutakin helppoa ja hienoa paikkaa telttailuun. Kannattaa tutustua esimerkiksi Pääjärven virkistysalueeseen, josta voit lukea Oivalluksia luonnonpoluilta -blogista.

Julkaistu 28.8.21

Vastaa