Maahisenkierros näköala

Haltian lähiluontopolut ja Meerlammen lippaluola – hieno kurkistus Nuuksioon

Suomen luontokeskus Haltian läheisyydestä löytyy kaksi lyhyttä rengasreittiä sekä pienten lasten luontopolku. Näiden lisäksi Haltialta käsin on helppo vieraillla Meerlammen lippaluolalla.

Suomen luontokeskus Haltian läheisyydestä löytyy kaksi lyhyttä rengasreittiä sekä pienten lasten luontopolku. Hieman pidemmän retken saa tehtyä suuntaamalla lisäksi Meerlammen lippaluolalle. Maksuttomia tulipaikkoja ei näiden reittien varrella ole, mutta sen sijaan löytyy monta kaunista kalliota, joiden päälle voi pysähtyä syömään eväitä.

Haltiaa lähin Metsähallituksen nuotiopaikka löytyy Urja-järven rannalta, noin 2.5 km päästä. Lue Urjan esittely tästä toisesta artikkelistani, johon olen kerännyt Nuuksion ja lähialueiden parhaat telttailupaikat lapsiperheille.

Haltian sivuilta löydät kartat luontokeskuksen lähiluontopoluista.

1. Maahisenkierros, 2 km

Maahisenkierros näköalapaikka

Maahisenkierroksen lähtöpaikka ja reitti

Maahisenkierros on n. 2 km pituinen, melko tasainen ja esteetön rengasreitti, joka kulkee kauniissa kallioisessa metsämaisemassa. Pyörätuolireittinä tämä on kuitenkin vaativa.

Maahisenkierroksen lähtöpaikka on Solvalla Areenan parkkipaikan pohjoispäässä, urheilukentän vieressä. Solvalla Areenan parkkipaikalle pääsee kääntymällä Nuuksiontieltä ylämäkeen Haltian luontokeskuksen kohdalla ja sen jälkeen heti seuraavasta risteyksestä oikealle.

Infotaulut ovat hieman piilossa lämpökeskuskontin varjossa. Itse reitille pääsee helpoiten suuntaamalla lämpökeskuksen toiselle puolelle tai suoraan urheilukentälle, jonka takareunaa reitin alkuosa kulkee.

Heti urheilukentän jälkeen polku sukeltaa kauniiseen metsään, jonka suojissa se kiemurtelee näköalapaikalle.

Maahisenkierros on hyvin merkitty opasviitoin sekä pyörätuolin kuvalla varustetuin tolpin.

Maahisenkierros, lähtöpiste.
Maahisenkierroksen reitti urheilukentän reunassa.
Maahisenkierros, reittimerkki.

Maahisenkierroksen varteen pääsee myös Haltian parkkipaikalta: joko urheiluopistolle vievää kävelytietä tai Päivättärenkierroksen polkua pitkin. Tällöin kuitenkin reitin alkuun tulee iso ylämäki. Jos olet lastenrattaiden kanssa liikkeellä, kannattaa Haltialta lähtiessä valita kävelytie kivikkoisen Päivättärenpolun sijaan.

Maahisenkierrosta kannattaavoi myös loppupäässä hieman pidentää Päivättärenpolun kautta, kiertäen pienen kauniin suon itäpuolelta. Tämäkin osuus on helppoa ja tasaista tietä pitkin. Heti suon jälkeen, ennen jyrkkää laduksi merkittyä mäkeä pääset kääntymään takaisin Solvallan parkkipaikalle. Lumisina talvina tämä pieni pidennys ei ole käytössä, sillä reitti on tältä osin hiihtolatuna.

Erityistä

Koko reitti on esteetön, myös näköalatasanne, josta avautuvat hienot näkymät Nuuksion Pitkäjärvelle.

Maahisenkierros, näköalapaikka

Palvelut Maahisenkierroksen varrella

 • Reittimerkinnät (ruskea-valkoinen pyörätuolimerkki)
 • Näköalapaikka, jossa on myös muutama istumapaikka, joista osa korotettuja.
 • Kaksi evästelypöytää.
 • Vuokrattavissa oleva Solvallan urheiluopiston Mäntykota.
 • Tekemistä lapsille:
  • Naalin seikkailu: polun varrelle on sijoitettu tauluja, joista jokaisessa on pieni tietoisku yhdestä metsän eläimestä. Seikkailuun liittyvän kartan voi hakea Haltiasta sen aukioloaikoina, mutta tauluja voi hyvin hyödyntää ilman karttaakin.
  • Bärtilin polku: Folkhälsanin hauskoja tehtäväpisteitä lapsille, tekstit ruotsiksi ja suomeksi.
 • Maahisenkierroksen varrella on myös osa Nuuksion pienen luontopyhiinvaelluksen pysäkeistä. Tämä Espoon seurakuntien toteuttama reitti lähtee Haltian luontokeskukselta ja haastaa sitä kulkevan miettimään niin omaa luontosuhdettaan kuin ympäristöahdistusta.
Naalin seikkailu, Bärtilin polku, Nuuksion pieni luontopyhiinvaellus
Taukopaikka Maahisenpolun varrella

Maahisenkierros -lastenvaunukelpoisuus

Maahisenkierros on kokonaisuudessaan kuljettavissa lastenvaunujen kanssa lumettomaan aikaan.

2. Päivättärenpolku, 1.4 km

Luontopolkutaulu Päivättärenpolulla

Päivättärenpolun lähtöpaikka ja reitti

Päivättärenpolun lähtöpaikka on luontokeskus Haltian parkkipaikan pohjoispäässä. Lähtöpaikan löytää helposti, sillä siinä on isot infotaulut sekä reittiviittoja molempiin suuntiin. Lyhyestä matkastaan huolimatta Päivättärenpolku on vaativa, sitä kulkiessa tulevat tutuksi Nuuksiolle tyypilliset maaston korkeuserot ja jyrkät mäet.

Päivättärenpolun varrella on Nuuksion luonnosta kertovia tauluja ja sen voi kiertää kumpaan suuntaan tahansa. Vastapäivään kierrettäessä reitti kulkee ensi parkkipaikan laitaa ja koukkaa sitten metsään, puron viereen, noustakseen ylös kallioiden päälle. Tämän jälkeen reitti risteää Maahisenkierroksen kanssa ja ohittaa pienen kauniin suon. Tässä vaiheessa voi ja oikeastaan kannattaa poiketa Maahisenkierroksen näköalapaikalle. Reitin loppuosan varrelta löytyvät Aarnitulen varaustulipaikka ja Solvallan jo jokseenkin huonokuntoiset ulkokuntoilulaitteet. Kuntoilulaitteiden jälkeen polku kääntyy takaisin kohti Haltiaa, autotietä seuraillen.

Suo Päivättärenpolun varrella
Päivätterenpolun juurakkoa
Päivättärenpolun reittimerkki

Erityistä

Lyhyehkö reitti, joka kuitenkin tuo esiin Nuuksion erityispiirteet infotauluissa ja korkeuserojensa kautta. Helppo yhdistää vierailuun luontokeskuksessa.

Jyrkkä mäki Päivättärenpolun varrella

Palvelut

 • Opastaulu Haltian parkkapaikalla ja reittimerkinnät (ruskea-valkoinen kävyn kuva) polun varrella.
 • Reitin varrella infotauluja, jotka kertovat alueen luonnosta.
 • Aarnitulen maksullinen varaustulipaikka.
Aarnitulen varaustulipaikka

Päivättärenpolku -lastenvaunukelpoisuus

Päivättärenpolun varrella on paljon mäkiä ja se on osittain kivikkoinen ja juurakkoinen, vaikka aika leveää polkua onkin. Ei erityisen mukava kierrettävä lastenvaunujen kanssa, muttei mahdotonkaan.

3. Punaisen sulan salaisuus -luontopolku, 0.2 km

Kurkistusluukku Punaisen sulan luontopolulla

Punaisen sulan luontopolun lähtöpaikka ja reitti

Punaisen sulan luontopolun lähtöpiste on luontokeskus Haltian takana, tapahtumakentän nuotiopaikan vieressä. Itse polku on lyhyt ja kiertää rinteessä pienellä alueella erilaisia pienille lapsille suunnattuja tehtäväpisteitä.

Punaisen sulan luontopolun lähtöportti

Palvelut Punaisen sulan salaisuus -luontopolulla

 • Tehtäväpisteitä lapsille.
 • Pieni levähdyspaikka.
 • Polun alussa, tapahtumakentän nurkassa on nuotipaikka. Nuotiopaikka on avoin kaikille, mikäli siihen ei ole varauksia. Nuotiopaikan vierestä löytyy polttopuita ja jos ne ovat loppu, lisää saa Haltiasta sen aukioloaikoina.
 • Varhaiskasvatusryhmille on Haltian asiakaspalvelusta lainattavissa luontopolkutauluihin liittyviä lisätehtäviä.

Punaisen sulan luontopolku -lastenvaunukelpoisuus

Punaisen sulan luontopolku kiertelee metsäisessä rinteessä eikä sitä pitkin pääse kulkemaan rattailla. Polku on kuitenkin lyhyt ja vaunut voi jättää sen alkupisteeseen, hiekkakentän laitaan.

Lue blogistani meidän vierailusta Punaisen sulan luontopolulla.

4. Meerlammen lippaluola

Meerlammen lippaluola ei ole luolana erityinen, mutta sen ympäristö valtavine siirtolohkaireineen kutsuu seikkailuun. Avoimessa luolassa, kalliolipan alla, voi sitten vaikka syödä eväät.

Meerlammen lippaluola
Meerlammen lippaluola
Kallonkoo siirtolohkareessa Meerlammen lippaluolan vieressä
Kallionkolo viereisen siirtolohkareen toisella puolella

Reitti Meerlammen lippaluolalle

Meerlammen luolalle pääsee ulkoiluteitä pitkin Solvalla Areenalta, Maahisenkierroksen varrelta ja Nuuksiontieltä. Luolalle ei ole viitoitusta, joten kartta on tarpeen. Luola sijaitsee kuitenkin lähellä ulkoilutietä ja on helppo löytää.

Alueella risteilee myös paljon kauniita polkuja, joita ei ole merkitty karttaan. Näitä kannattaa hyödyntää varsinkin isompien lasten kanssa.

Kartta, Meerlammen lippaluola

Meerlammen lippaluola -lastenvaunukelpoisuus

Meerlammen lippaluola sijaitsee aivan ulkoilutien vieressä, vain parikymmentä metriä tiestä sivuun. Rattaat voi jättää tien sivuun odottamaan.

Helpoin ja tasaisin reitti luolalle on Solvallan parkkipaikalta Pirttimäki-Oittaa -suuntaan kulkevaa ulkoilutietä luolalle menevään risteykseen, jolloin matkaa tulee reilu kilometri. Reitti on levää hiekkatietä, mutta matkan varrella on isoja mäkiä.

Meerlammen luolan vierestä kulkeva tie juuri ennen luolaa.
Meerlammen lippaluola löytyy aivan tien läheltä kuvan kallion jälkeen.
Jyrkkä mäki Solvalla-Pirttimäki -reitillä.
Mäki Solvalla-Pirttimäki -reitillä

Maahisenkierroksen varresta luolalle on matkaa hieman vähemmän, noin 700 m, mutta tätä reittiä en itse käyttäisi vaunujen kanssa, sillä reitin varrella oleva jyrkkä alamäki saattaa olla huonossa.

Siihtolohkareita Meerlammen luolan vieressä.

Haltian lähiluontopolut ja Meerlammen lippaluola talvella

Luontopoluilla ei ole talvikunnossapitoa. Maahisenkierros pysyy lumiseen aikaan auki kulkijoiden toimesta, mutta esteetön se ei tietysti silloin ole. Valtavan kaunis kyllä. Katso Luontohetkiblogista miltä Maahisenkierroksen ja Haltian maisemissa näyttää talvella.

Maahisenkierroksen ja Päivättärenpolun maisemissa kiertää myös merkitty lumikenkäpolku, lue siitä lisää tästä Retkipaikan artikkelista.

Osa Päivättärenpolun reitistä sekä Pirttimäen suuntaan menevä ulkoilureitti, jota pitkin pääsee Meerlammen luolalle, on runsaslumisina talvina latuna. Luolalle onkin silloin ehkä helpointa suunnata lumikenkäillen.

Ulkoliikunta.fi -palvelusta voi tarkistaa, mitkä reitit ovat latuina.

Kulkuyhteydet Luontokeskus Haltiaan ja Solvalla Areenalle

Bussilla

Bussi 245/245A Espoon keskus – Nuuksionpää-(Kattila). Jää pois Haltian pysäkillä, josta pääset Päivättärenpolulle ja Punaisen sulan luontopolulle. Maahisenkierroksen varteen ja Meerlammen luolalle vieville reiteille pääset joko Päivättärenpolkua pitkin tai Solvalla Areenalle vievän autotien vieressä kulkevaa kävelytietä pitkin.

Jos olet menossa Meerlammen lippaluolalle, voit jäädä pois jo kaksi pysäkkiä ennen luontokeskusta Meerlammen pysäkillä, josta on noin kilometrin kävelymatka luolalle.

Autolla

Suomen luontokeskus Haltian osoite on Nuuksiontie 84. Parkkipaikka on Nuuksiontien varressa, toisella puolen katua kuin Haltia.

Solvalla Areenan parkkipaikalle ei ole omaa osoitetta, lähimmäksi pääsee laittamalla navigaattoriin osoitteeksi joko Solvalla Areena tai Nuuksiontie 82. Haltian luontokeskuksen kohdalla Nuuksiontieltä eroaa heti ison parkkipaikan jälkeen pienempi tie ylämäkeen oikealle. Tämän jälkeen käänny vielä ensimmäisestä risteyksestä oikealle. Tien vasen haara vie laskettelurinteille.

Kiitos, että jaat tämän artikkelin!

Vastaa